Så kan sommarjobbet ge dig skjuts i karriären

Publicerad 4 juli 2014
Text: Anna-Karin Andersson

Nina Jansdotter, karriärcoach.
Nina Jansdotter, karriärcoach.
Bara ett litet sommarvikariat… Eller ett utmärkt avstamp för din framtida arbetsmarknad. Karriärcoachen Nina Jansdotter lär dig hur du bäst drar nytta av sommarjobbet.

Under sommartid är vården bemannad av massa tillfällig personal. Är du möjligtvis en av dem som nu drar det tunga lasset när de ordinarie sjuksköterskekollegorna gått på välbehövlig semester? Kanske är du nyutexaminerad och har din första anställning som färdig sjuksköterska eller är en av de där erfarna som passar på att testa något nytt eller tillfälligt byta geografisk ort.
Det kan lätt bli en lite annorlunda stämning på arbetsplatser sommartid. Se såklart till att trivas och njut av att det är lite sommarkänslor även i sjukhus­korridorerna men slappna inte av så mycket att du mister de möjligheter som sommarjobbet kan ge dig.
– Låt inte vetskapen om att det är en begränsad anställning påverka dig så att du inte presterar optimalt. Tillfälliga jobb lägger ofta grunden för framtida möjligheter, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.
För barnmorskan Lena Gjevert var det ett slumpvis valt sommarjobb i Norge på 90-talet som ledde henne vidare in i en raketkarriär.
– Jag ringde det sjukhus i Oslo som stod överst i katalogen och frågade om vikariat, berättar Lena Gjevert.
Sommarjobbet gick galant och Lena Gjevert blev snabbt en uppskattad och återkommande vikarie hos den norska arbetsgivaren. Efter fem års inhoppande blev hon tillfrågad om att bli överjordemor, som det heter på norska, vilket kan jämföras med att vara chef på en förlossningsklinik.
– Ett bra sätt att lära sig något nytt, resonerade jag efter viss tvekan, och ansökte om tjänstledigt från mitt arbete i Sverige. Och sedan dess har det bara rullat på, säger hon.
Idag är Lena Gjevert chef på den medicinska kliniken på Oslo universitetssykehus med 1 300 anställda.
Enligt karriärcoach Nina Jansdotter gäller det att ta vara på sin begränsade anställningstid.
– Ta för dig och lär dig mycket, tipsar hon. Räkna inte med att få allt serverat. Om du får bristfälligt stöd, våga ställ frågor.
Hon vill gärna uppmuntra sommarjobbande sjuksköterskor att visa framfötterna men varnar samtidigt för att vara för framfusig.
– Du kanske har en hetare utbildning än de gamla kollegorna och självklart ska du bidra med det du kan men var ödmjuk och visa intresse för de äldres praktiska erfarenhet.

Så ska du vara på sommarjobbet:
• Ta egna initiativ och bidra med det du kan.
• Våga ställ frågor.
• Var social och presentera dig, kanske även på andra avdelningar som du kan vara intresserad av.
• Gör bra ifrån dig. Tänk inte att det inte spelar någon roll för att det bara är ett sommarjobb.
• Visa dig intresserad av de erfarna kollegornas yrkeskunskaper.
• När anställningstiden närmar sig sitt slut, hör dig för vad det finns för möjligheter att arbeta vidare om du har trivts bra. Ta inte för givet att chefen vet vad du vill.
• Be att få använda din chef som referens vid framtida jobbansökningar Men kom ihåg att påminna chefen om/när det blir aktuellt. Det gynnar dig att din referens är förberedd.
• Om du inte trivts se ändå till att avsluta snyggt. Säg att du vill söka dig vidare för att du är intresserad av något annat område inom vården exempelvis. Att du inte vill jobba vidare ska inte ses som en kritik mot arbetsplatsen eller chefen.
Det ska du se upp med på sommarjobbet:
• Var inte en besserwisser. Bidra gärna med nya kunskaper men passa dig för att läxa upp de erfarna kollegorna.
• Dras inte med i en negativ jargong. Om några är missnöjda med arbetsplatsen, passa dig för att sjunga med i klagovisan. Bilda din egen uppfattning och ligg lågt med att basunera ut dina eventuella negativa omdömen.
• Delta inte i för mycket i skvaller om andra kollegor eller om organisationen. Att som extraanställd ”gruppera sig” kan vara vanskligt.
Så drar du nytta av sommarjobbet:
• Din arbetsinsats ger dig inte bara pengar utan även en bra merit till cv:et.
• Du får en arbetsgivare att kunna ange som referens vid framtida jobbansökningar.
• Du skapar ett närverk och får nya kontakter.
• Du ökar dina möjligheter att få fortsatt anställning där du vikarierat.
• Du lär känna arbetsmarknaden och får värdefull erfarenhet.
• Om du misstrivs vet du var du inte vill arbeta framöver, vilket också är en bra insikt.