Presentation

Resursteamet – utvecklande arbetsplats med inbyggt lärande

Publicerad 13 mars 2018

Liz Osberg, sjuksköterska, Annette Freij, sjuksköterska och Helen Hansson, områdes­chef för Område bemanning Malmö/Lund. Foto: Jan Nordén
Liz Osberg, sjuksköterska, Annette Freij, sjuksköterska och Helen Hansson, områdes­chef för Område bemanning Malmö/Lund. Foto: Jan Nordén
– Att rotera mellan olika verksamheter ger ständigt nya utmaningar och kunskaper plus att du blir varmt välkomnad överallt, det är ett fantastiskt jobb, säger Annette Freij, sjuksköterska på Resursteamet Malmö/Lund, Skånes universitetssjukhus egen enhet för korttidsbemanning.

Resursteamet Malmö/Lund hyr ut sjuksköterskor, undersköterskor, medicinska sekreterare och interimschefer till Skånes universitetssjukvårds samtliga verksamheter. Verksamheten som hyr ut sina medarbetare per timme är intäktsfinansierad verksamhet, dock inte vinstdrivande.
– Tanken är att vi ska gå plus minus noll. De gångna åren har visat att det är ekonomiskt mer hållbart att sjukhuset har ett eget resursteam. Det gynnar verksamheten även på andra sätt. Våra medarbetare behöver till exempel ingen startsträcka, har god lokalkännedom och är kända ansikten på sjukhuset, säger Helen Hansson, områdeschef för Område bemanning Malmö/Lund.

Vi-känsla
Liz Osberg är en av teamets cirka 30 sjuksköterskor. När hon började som resurssjuksköterska för fyra år sedan hade hon med sig en lång yrkeserfarenhet från både privat och offentlig vård.
– Jag blev färdig sjuksköterska 1988 och har bland annat arbetat inom den externa bemanningsbranschen. En stor skillnad är den starka vi-känsla som råder bland oss i Resursteamet. Det är alltid lika trevligt att träffa sina kamrater och kollegor ute i vården. Vi gör ett fantastiskt jobb tillsammans.
I praktiken byter Liz arbetsplats upp till fem gånger på en vecka, något som skulle få många att bli lätt nervösa.
– Jag gillar att komma till ett nytt ställe hela tiden, det är ju det som är själva tjusningen med jobbet.
Helen Hansson nickar instämmande.
– När vi söker folk till Resursteamet letar vi inte efter någon med en viss kompetens, förutom själva grundkraven. Det vi letar efter är en individ som passar in i gruppen och det här sättet att jobba.

Uppskattade
Annette Freij är inne på sitt trettonde år som sjuksköterska inom Resursteamet. Även hon har lång erfarenhet av vårdyrket.
– Jag började som undersköterska i början av 1980-talet, läste så småningom vidare och blev färdig sjuksköterska för 17 år sedan. Det var en kollega som tipsade om jobbet på Resursteamet, men jag var skeptisk. Till slut gick jag på en intervju och det sa mer eller mindre klick! Jag lämnade den avdelning jag, med några få undantag, arbetat på i stort sett hela mitt yrkesliv. Något som visade sig vara helt rätt. Jag tyckte om kollegorna i teamet, blev väl omhändertagen och enormt välkomnad. Den känslan har jag kvar än idag.
En stor anledning till att hon blivit kvar i verksamheten under alla år är också den ständiga kompetensutvecklingen.
– Jag lär mig något nytt varje dag, kan idag mycket om mycket och känner mig oerhört uppskattad av både patienter och verksamhet. Många tror kanske att vi resurssjuksköterskor inte har någon arbetsgemenskap, men det har vi verkligen.
En annan fördel, menar Annette, är att arbeta inom många olika verksamheter.
– Jag har till exempel upptäckt ortopedin som jag tyckte verkade vara en lite trist specialitet innan jag provat på. Nu har jag en helt annan uppfattning och trivs oerhört bra med de arbetsuppgifter som finns där.
Både Annette och Liz kan varmt rekommendera andra sjuksköterskor att söka sig till Resursteamet.
– Det gäller att vara säker på sig själv och i sin yrkesroll. Man kan inte ha för stort kontrollbehov. Här handlar det om att gå in för att göra sitt bästa på varje plats för att sedan släppa det och gå vidare, säger Liz.
Helen påpekar att det krävs en del erfarenhet för att man ska trivas med att ständigt byta avdelning och klinik.
– Att vara helt ny är inte att rekommendera. Men vi funderar på att börja ta in nyutexaminerade, men då i form av traineeprojekt med lite längre placeringar, detta är dock än så länge på planeringsstadiet.

Foto: Jan Nordén
Foto: Jan Nordén
Resursteamet, Skånes universitetssjukhus
Skånes universitetssjukhus omfattar sjukhusverksamheterna i Lund och Malmö och är landets tredje största sjukhus. SUS erbjuder primärvård, länssjukvård och högspecialiserad vård, samtidigt som vi utbildar och bedriver avancerad forskning i nära samarbete med universitet och högskolor. Vi arbetar med respekt för människan och strävar alltid mot att vara bland de bästa.

Resursteamet
Skånes universitetssjukhus
205 02 Malmö
Tel: 040-33 10 00
www.skane.se