Presentation

Skräddarsy karriären på Lycksele lasarett

Publicerad 12 oktober 2016

Eva Granlöf, Helena Thiger, och Charlotte Östergren på Lycksele lasarett. Foto: www.ricke.se
Eva Granlöf, Helena Thiger, och Charlotte Östergren på Lycksele lasarett. Foto: www.ricke.se
Vilken karriärväg vill du ta? Tack vare alla möjligheter som erbjuds på Lycksele lasarett har sjuksköterskorna Eva Granlöf, Charlotte Östergren och Helena Thiger skräddarsytt sina karriärer efter personliga intressen.

I grunden är sjuksköterska ett yrke med goda förutsättningar för ett variationsrikt arbete på olika avdelningar och mottagningar, men för många yrkesverksamma saknas möjlighet till variation. På Lycksele lasarett finns dock stora karriärmöjligheter.
– Vi är det lilla sjukhuset med stora fördelar. Här finns en blandning och bredd som inte finns på större sjukhus. På exempelvis kirurgkliniken arbetar vi med allt från ortopedi och kirurgi till urologi och andra operationer som gör att vi hela tiden utvecklas. Det är en perfekt arbetsplats om du vill få ut det mesta av din karriär, säger sjuksköterskan Eva Granlöf.
För att utvecklas ytterligare har Eva själv valt att kombinera 40 procent på kirurgortopediska kliniken med 40 procent som huvudhandledare för sjuksköterskestudenter. Hon berättar att det finns många olika kombinationer på sjukhuset där sjuksköterskor delar sin tjänst mellan olika inriktningar.
– Det är lätt att hamna i olika huvudspår, men möjligheten att kombinera sina intressen och internutveckla sig gör arbetet intressant och stimulerande. Att få omväxling och tempoväxling är otroligt givande.

Personlig utveckling
Helena Thiger, som är specialistutbildad inom pre-hospital sjukvård och legitimerad barnmorska, delar för närvarande sin tjänst mellan akutmottagningen och ambulansen. Hon lyfter fram vikten av personlig utveckling som på sikt även gynnar arbetsplatserna.
– I mitt yrke möter jag alla patientkategorier. Variationen och min delade tjänstgöring medför att jag alltid har möjlighet att lära mig nya saker som bidrar till utveckling. I ambulansen möter jag till exempel gravida kvinnor och får erfarenheter som jag kan utnyttja på akuten eller förlossningen, som jag planerar att arbeta på i framtiden. Med en kombinerad tjänstgöring och två vidareutbildningar ser jag saker ur ett annat perspektiv vilket är utvecklande för arbetsplatserna i sig.
Eva och Helenas positiva bild av Lycksele lasarett bekräftas av Charlotte Östergren, som kombinerar jobb på stroke- och rehabiliteringsavdelningen med arbete på dialysavdelningen en dag i veckan och strokemottagningen en dag i månaden.
– Det är otroligt stimulerande att fördjupa sig i olika inriktningar och växa som person. Sen har vi en stor bredd av patienter på stroke- och rehabiliteringsavdelningen som gör arbetet intressant och lärorikt. Jag vill också lyfta fram arbetsklimatet på lasarettet. Alla är hjälpsamma och det finns en stark sammanhållning mellan alla yrkeskategorier.

Lycksele lasarett
• Lasarettet har 600 anställda och är en del av Västerbottens läns landsting, VLL.
• Upptagningsområdet södra Lapplands sjukvårdsdistrikt är till ytan lika stort som Schweiz och har cirka 36 000 invånare.
• Utmärkta kommunikationer via E12, järnväg och flygplats fem minuter från sjukhuset. Direktflyg till Stockholm tar bara en timme och 25 minuter.
• Lycksele kallas ibland för Lappstockholm på grund av sin betydelse för södra Lappland. Staden ligger vackert vid Umeälven med möjlighet till aktivt friluftsliv och attraktivt boende.

Kontaktperson Lycksele lasarett, samtliga yrkesgrupper:
Anna Mattsson, 0950-391 48
anna.v.mattsson@vll.se
www.vll.se: Lycksele lasarett

http://www.vll.se/Startsida/halsa-och-vard/vara-sjukhus/lycksele-lasarett