fbpx

Kompletteringsutbildning blev inträdesbiljett till svenska sjukvården

Publicerad 16 mars 2016
Text: Annika Wihlborg
Nour Abu Yahya, sjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.
Nour Abu Yahya, sjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.

För sjuksköterskor med sjuksköterskeexamen från ett land utanför EU erbjuds en ettårig kompletteringsutbildning som resulterar i en svensk sjuksköterskelegitimation. För Nour Abu Yahya innebar kompletteringsutbildningen en biljett in till den svenska arbetsmarknaden.

– Jag hade läst en fyrårig sjuksköterskeutbildning och hunnit arbeta i ett par år på en akutmottagning i Jordanien innan jag kom till Sverige 2010. Min första prioritet när jag kom till Sverige var förstås att lära mig svenska, men när jag var klar med min SFI-utbildning kände jag mig redo att genomgå de kompletteringar som krävs för att jag skulle kunna få en svensk sjuksköterskelegitimation, säger Nour Abu Yahya.
Hon funderade först på att på egen hand läsa in de kompletteringskurser som krävdes och därefter genomgå Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov, men för Nour Abu Yaya var kompletteringsutbildningen för sjuksköterskor med examen från ett tredje land ett mer attraktivt alternativ.
– Eftersom utbildningen enbart erbjuds i Göteborg och Stockholm så flyttade jag från Kristianstad till Göteborg för att studera. Kompletteringsutbildningen var verkligen användbar, vi lärde oss allt från sjukvårdssvenska till hur den svenska sjukvården fungerar. I utbildningen ingick även tre perioder med verksamhetsförlagd utbildning. De tillbringade jag inom den kommunala omsorgen i Göteborgs stad, på en kirurgklinik och i primärvården, säger Nour Abu Yahya.

Jobb direkt efter utbildningen
Kompletteringsutbildningen gav Nour Abu Yahya den kompetens hon behövde för att få godkänt resultat på Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov. Med sin nya svenska sjuksköterskelegitimation fick hon direkt jobb på en hjärtavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg.
– Jag har stor nytta av min sjuksköterskeutbildning från Jordanien, det ger mig ett annat perspektiv på det dagliga arbetet. Det känns bra att mina fyra år på högskolan i Jordanien inte gick förlorade när jag skulle påbörja en ny karriär i Sverige. Möjligheten att få uppdatera mina kunskaper i samband med kompletteringsåret kändes som en trygghet, säger Nour Abu Yahya.
– Bland mina kurskamrater på kompletteringsutbildningen fanns sjuksköterskor från Thailand, Filippinerna, Iran och många andra länder. För oss var kompletteringsutbildningen helt avgörande för att vi skulle få användning för vår kompetens på den svenska arbetsmarknaden, säger Nour Abu Yahya.