Presentation
Karolinska universitetssjukhuset Tema akut och reparativ medicin

Teamarbete med högt i tak

Publicerad 4 april 2025
Foto: Johan Marklund / Fredrik Hjerling
Heidi Riikonen, sjuksköterska på I54 och Ida Valter, sjuksköterska på I64 på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Foto: Fredrik Hjerling
Heidi Riikonen, sjuksköterska på I54 och Ida Valter, sjuksköterska på I64 på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Foto: Fredrik Hjerling

Infektioner kan uppstå i alla kroppens delar. Sjuksköterskor på en infektionsavdelning arbetar därför brett och med olika medicinområden. På Karolinska sjukhuset i Huddinge jobbar medarbetarna nära i team i en jämställd och inkluderande miljö, de samarbetar även nära med intensivakuten i Solna inom infektionsområdet.

Ida Valter jobbar på I64, en avdelning för högspecialiserad infektionssjukvård. Där vårdar, övervakar och behandlar de patienter med komplicerade infektioner, från sepsis och hiv/aids till infektioner i centrala nervsystemet.
– Jag tog min sjuksköterskeexamen i januari och sökte mig hit eftersom jag praktiserade här under utbildningen och sedan jobbade extra som omvårdnadsassistent i cirka 1,5 år på avdelningen. Man lär sig mycket om hela kroppen i samband med vården av patienter med komplicerade infektioner. Vi har också ett mycket bra teamarbete tillsammans med läkare, undersköterskor och chefer. Det är en inkluderande miljö som passar mig väldigt bra som nyutexaminerad.

Patientcentrerad vård
Avdelning I54 är en samverkansenhet med Beroendecentrum som tillsammans med psykiater och en sjuksköterska vårdar patienter med infektionssjukdomar och beroendeproblematik. Heidi Riikonen arbetar där sedan maj 2024 då hon tog sin sjuksköterskeexamen. Att det blev den avdelningen var ingen slump.
– Jag jobbade tidigare som behandlingsassistent för personer med beroendeproblematik. När jag sedan utbildade mig till sjuksköterska visste jag att jag ville jobba inom ett område som hade koppling till patienter med beroendeproblematik. På den här avdelningen kan jag kombinera utbildningen med mina tidigare erfarenheter.
Hon förklarar vidare att en av de saker hon uppskattar mest är att de arbetar så fokuserat med patientens behov i centrum.
– Vi måste anpassa oss till hur de mår och upplever situationen. Det är inte bara att gå till dem och säga att nu ska vi ta prov. Det gäller att möta dem i nuet och göra saker när det passar dem, annars blir det kanske inga prover alls.

Nära samarbeten i team
Båda två är väldigt nöjda med den atmosfär som råder på infektionsavdelningarna, det är både en bra teamkänsla och bra ledning.
– Cheferna ser varje medarbetares styrkor, även när man själv kanske inte är medveten om dem. Det är samtidigt väldigt högt i tak och inga frågor är dumma frågor. Alla jobbar mot samma mål och hjälps åt för att nå dit, förklarar Ida Valter.
På Heidi Riikonens avdelning är ett fungerande teamarbete av stor vikt eftersom de kan behöva hantera plötsligt uppkomna situationer.
– Vi jobbar väldigt bra tillsammans och många av mina kollegor har jobbat länge och delar gärna med sig av sina erfarenheter till oss nya. Det patientcentrerade arbetssättet gör också att man lär sig att styra vården efter varje persons upplevelse där och då.

Nya lärdomar på intensivakuten
På Intensivakuten i Solna jobbar de också med infektioner och har ett visst samarbete med Huddinge. Ellen Beckman har jobbat där i nio år och är specialistsjuksköterska inom akutsjukvård och medicinsk omvårdnad.
– Vi är en stängd akut som tar emot patienter som redan har kontakt med vården eller har en godkänd remiss. Det kan handla om en mängd olika sjukdomar och när det gäller infektionspatienter har vi flera utmaningar att hantera.
Eftersom de är en liten avdelning med bara ett fåtal vårdplatser ställs medarbetarna exempelvis inför olika logistiska utmaningar.
– Får vi in en patient med infektion måste vi både avgöra om patienten behöver isoleras på grund av infektionen och/eller om andra patienter behöver skyddas från smitta. Det är inte alltid en lätt ekvation att lösa.
Ellen Beckman trivs väldigt bra på Intensivakuten, bland annat eftersom det är ett så omväxlande arbete och ingen dag är den andra lik.
– Det är också kul att få användning för hela mitt register av kunskaper och kompetenser. Eftersom majoriteten av patienterna har komplexa sjukdomar dyker det ofta upp nya sjukdomstillstånd som vi behöver ta hand om och då gäller det att plocka fram allt man lärt sig och även läsa på och lära sig nya saker.

Ellen Beckman, specialistsjuksköterska inom akutsjukvård och medicinsk omvårdnad på Intensivakuten i Solna. Foto: Johan Marklund
Ellen Beckman, specialistsjuksköterska inom akutsjukvård och medicinsk omvårdnad på Intensivakuten i Solna. Foto: Johan Marklund
Tema Akut och Reparativ Medicin – Karolinska universitetssjukhuset

Tema Akut och Reparativ Medicin fokuserar både på akutsjukvård med komplett omhändertagande av den akut sjuka patienten och de högspecialiserade uppdragen för Karolinska. Med högspecialiserad vård menas avancerad sjukvård som kräver särskilda resurser och kompetenser när det gäller utrustning och personal. I uppdraget ingår även att säkerställa forskning och utbildning inom dessa områden.

karolinska.se