fbpx

Hjördis tar hand om döende
när andra firar nyår

Text: Anna-Karin Andersson
Foto: Howard Pinsky
Foto: Howard Pinsky

För många sjuksköterskor hör det till att några av årets helgdagar hamnar på ens schemalagda arbetstid. I år blev det exempelvis Hjördis Lenzs tur att jobba på nyårsafton. Vi kollar hur det känns att jobba när andra fyrar av raketer och skålar in 2015.

Hjördis Lenz, sjuksköterska på Palliativa Enheten på Dalens sjukhus i Stockholm.
Hjördis Lenz, sjuksköterska på Palliativa Enheten på Dalens sjukhus i Stockholm.

Hur känner du inför att jobba på nyårsafton?
– Det är okej. Jag har ju vetat om att det var schemalagt så under lång tid så jag har varit inställd på jobb. Jag kopplar bort det där med nyårsfirande i år. På ett sätt kan det nästan vara lite skönt att slippa bekymra sig över vad man ska göra på nyår.

Hur skiljer sig stämningen på jobbet på nyårsafton jämfört med andra arbetsdagar?
– Jag jobbar på en palliativ avdelning så högtider kan både bli mer glädjefyllda och mer sorgsamma. Våra patienter är i livets slutskede och de blir påminda om att de troligen upplever sin sista nyårsafton. Nyår blir också stillsammare på en sådan här avdelning jämfört med julhelgen till exempel. Under julen är det vanligt att patienterna är på permission från sjukhuset för att fira med sina anhöriga ett par timmar. Nyår är ju mer en sen festkväll så det blir inte på samma sätt. Samtidigt försöker vi som arbetar göra det lite extra trevligt för patienterna. Vi dukar fint med vackra servetter och så.

Hur kommer du och dina kollegor att uppmärksamma årets sista dag?
– I vanliga fall brukar vi ha med oss matlådor men på nyårsafton ordnar sjukhusköket med personalmat. Det är ingen lyxmeny direkt men trevligt att vi som jobbar kan duka upp till en middag och äta tillsammans.

Det är ju bra OB på nyårsafton. Kan inte det vara lite som plåster på såren när man tvingas jobba en festdag?
– Klart att det är bra att det ger lite extrapengar när man jobbar storhelg men jag tar inte sådana pass av ekonomiska skäl.

Vad händer på jobbet för din del under 2015?
– Det senaste halvåret har jag varit med i en grupp som arbetar med vårt relativt nya journalsystem och utarbetat metoder för hur vi ska dokumentera. Nästa år ska jag få utbilda nya kollegor hur medicinpumparna fungerar. Det blir något nytt. Jag trivs med att få nya ansvarsområden.

Hjördis Lenz
Namn: Hjördis Lenz
Ålder: 31 år
Jobb: Sjuksköterska på Palliativa Enheten på Dalens sjukhus i Stockholm.
Publicerad: 22 december, 2014