Sjuksköterskan Marie gör läkarsysslor

Publicerad 24 mars 2014
Text: Anna-Karin Andersson

Avancerad specialissjuksköterska

Marie Stenlund är en av de första i Sverige att bli avancerad specialistsjuksköterska. Hennes nya jobb ger med mer variation, större ansvar och ett rejält lönepåslag.

Marie Stenlund, en av de första i Sverige att bli avancerad specialistsjuksköterska. Foto: Maria Carlqvist
Marie Stenlund, en av de första i Sverige att bli avancerad specialistsjuksköterska. Foto: Maria Carlqvist

För drygt två år sedan påbörjade Marie Stenlund en helt ny utbildning till avancerad specialistsjuksköterska. Hon hade då jobbat i fyra år som specialistsjuksköterska inom kirurgisk vård på Linköpings universitetssjukhus och kände att hon var redo att ta ytterligare kliv. Det valet har hon aldrig ångrat.
Det gör att hon nu är en av landets tolv första sjuksköterskor som tillåts göra uppgifter som tidigare bara utförts av läkare.
– Jag går bland annat ronden, följer upp provsvar, skriver röntgenremisser och för utskrivningssamtal. Jag trivs med det ökade ansvaret, säger Marie Stenlund.
Men någon läkare är hon då bestämt inte.
– Nej, jag är sjuksköterska, svarar hon snabbt. Jag har kvar mitt omvårdnadsperspektiv. Läkarna är mer medicinska.

Är spindeln i nätet
Förutom den personliga utvecklingen som den nya masterutbildningen inneburit för Marie Stenlund har såväl patienter som kollegor vunnit på att införa avancerade specialistsjuksköterskor. Ja hela organisationen.
– Till skillnad från läkarna finns jag hela tiden på avdelningen. Det ger mig ett helikopterperspektiv på verksamheten, skapar kontinuitet och innebär en trygghet för patienterna och de anhöriga, förklarar hon.
Den bakomliggande tanken med avancerade specialistsjuksköterskor är just att de ska bidra till en säkrare vård och förhoppningsvis kortare väntetider. Men visst fanns det de som var skeptiska till att sjuksköterskor skulle tillåtas att göra läkaruppgifter till en början. Man frågade bland annat vem som skulle bära ansvaret om något gick snett. Med tiden har alla emellertid alla insett att satsningen innebär ett lyft.
För Marie Stenlund har den nya titeln inneburit ett mer kravfyllt jobb, som hon dessutom får bra betalt för. Flera tusen mer i månaden. Och hon räds inte den nya utmaningen.
– Det är stimulerande. Jag har jättekul på jobbet och känner att jag kan göra skillnad. Det här är en bra möjlighet för sjuksköterskor att göra karriär.

Marie Stenlund
Namn: Marie Stenlund
Ålder: 53 år
Jobb: Avancerad specialistsjuksköterska inom kirurgi på Linköpings Universitetssjukhus.