Lämnade läkemedels­indu­strin för att bli sjuksköterska

Publicerad 26 juni 2014
Text: Anna-Karin Andersson
Emma Nicklasson, sjuksköterska på dialysmottagningen på Mölndals sjukhus.
Emma Nicklasson, sjuksköterska på dialysmottagningen på Mölndals sjukhus.

Viljan att jobba med patienter gjorde att Emma Nicklasson sade upp sig från sin tjänst på ett läkemedelsföretag för att utbilda sig till sjuksköterska. I januari tog hon examen från sjuksköterske­programmet vid Borås högskola och efter att under våren ha gått Sahlgrenska Universitets­sjukhusets introduktions­program för sjuksköterskor har hon nu fått ett sommarvikariat på Dialysmottagningen på Mölndals sjukhus. Sjuksköterske­karriär.se kollar upp hur hon har det på nya jobbet.

Emma, vad gör du på dagarna?
– Jag jobbar på en dialysmottagning och börjar på morgonen med att gå igenom pärmarna för de patienter som ska komma under dagen, ser vilka kontroller och behandlingar som ska göras och hur ordinationerna ser ut bland annat. Sen gör jag i ordning maskinerna. Det finns tre olika här. Därefter tar jag emot patienterna, startar behandlingarna och sen hjälper jag patienterna och pratar med dem under tiden de är här.

Hur känns det att vara ny på jobbet?
– Det är alltid tufft att vara ny, men här har det varit tillåtande att ställa frågor. Jag har fått bra handledning. I början var det rätt mycket tekniskt att hålla koll på men jag känner mig trygg med apparaturen nu. Har fått kläm på det. Om man inte själv är rädd för att vara ny går det bättre, tror jag. Jag har varit öppen för att lära mig nya saker och försökt bjuda på mig själv.

Vad är viktigt för att du ska trivas på en arbetsplats?
– Att det är trevliga arbetskamrater och en bra stämning. Här kände jag att jag skulle trivas från första början. Och så är arbetsuppgifterna viktiga. Jag gillar kontakten med patienterna. De flesta patienterna är här tre till fem timmar åt gången och återkommer två till fyra tillfällen i veckan. Det gör att man kan bygga en relation till dem, att man lär känna patienterna. Det uppskattar jag.

Vad gör du om fem år?
– Då har jag en fast anställning som sjuksköterska. Förhoppningsvis har jag läst någon typ av vidareutbildning. Det här med njurmedicin är spännande så jag kanske fördjupar mig inom det.

På nytt jobb: Emma Nicklasson
Namn: Emma Nicklasson
Ålder: 27 år
Bor: I Mölndal, bara fem minuter från jobbet.
Familj: Sambo och en liten hund som hon tävlar agility med.
Jobbar: Som sjuksköterska på dialysmottagningen på Mölndals sjukhus.
Lön: 23 000 kr i månaden under nuvarande sommarvikariat.