Helen tar hand om döende patienter i hemmet

Publicerad 8 september 2014
Text: Anna-Karin Andersson

Helen Johansson, Sjuksköterska inom ASIH på Dalens sjukhus .
Helen Johansson, Sjuksköterska inom ASIH på Dalens sjukhus .
Sjuksköterskan Helen Johansson fick gå ner något i lön när hon bytte jobb från intensivvården till så kallad Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, men hon är ändå övertygad om att karriärbytet är rätt för henne. Att komma hem till patienter som är i livets slutskede passar henne perfekt.

Att vårda människor som snart ska dö kan verka tungt. Varför har du valt det här jobbet?
– Att dö är en lika stor händelse i livet som att födas men vi tenderar att skuffa undan döden. Jag får uppleva så många speciella och nära möten när jag kommer hem till patienterna i deras hem. Jag tycker det är fint att jag får vara med under deras sista tid i livet. Visst kan jobbet vara tufft och föra med sig sorg men det är bara en liten del av arbetet.

Vad har du jobbat med tidigare?
– Jag har jobbat som intensivvårdssjuksköterska i drygt 20 år, både som anställd på sjukhus och som frilansare på olika bemanningsföretag. Under en period jobbade jag i Tromsö i Norge. År 2002 var jag dessutom med i utlandsstyrkan i Kosovo och är certifierad minröjare.

Vad är viktigt för att du ska trivas på ett jobb?
– Här på mitt nya arbete får jag jobba självständigt, vara kreativ och hitta egna lösningar för hur vården ska fungera. Det gillar jag. Och så har jag många bra kollegor. Det är oerhört betydelsefullt.

Vad är svårast på nya jobbet?
– Jag är van att jobba på sjukhus där man hela tiden har tillgång till utrustning och mediciner och annat. När jag nu vårdar patienter i deras hem är det logistiken jag har svårast för. Jag måste ju packa med mig allt jag behöver i bilen när jag åker iväg. Och så kan det ibland vara ganska knepigt att hitta hem till vårdtagarna.

Vad gör du om fem år?
– Då jobbar jag nog kvar här med palliativ vård. Jag har redan sett så mycket i mitt yrkesliv så nu känner jag att det räcker. Nu har jag hittat det ultimata jobbet.

Helen Johansson
Ålder: 52 år
Jobb: Sjuksköterska inom ASIH på Dalens sjukhus palliativa enhet i Stockholm.
Utbildning: Sjuksköterskeutbildning 1991 vid Vårdhögskolan i Göteborg, specialistutbildning inom intensivvård 1996 vid Karolinska Institutet i Huddinge.
Lön: 34 900 kr