”Jag behöver bli påmind om att boken är en merit.”

Publicerad 24 november 2014
Text: Anna-Karin Andersson

500_bokenOkunskap om träning när man väntar barn väckte barnmorskan Maria Wigbrants idé att skriva om ämnet. Nu ges hennes bok Stark, glad, gravid ut i ny upplaga och hon berättar om vägen från tanke till färdig produkt.

Hur kom du på att du skulle ge ut en bok?
– När jag 2006, parallellt med mitt dåvarande sjuksköterskejobb, arbetade som träningsinstruktör och utbildade blivande ledare fick jag många frågor om fysisk aktivitet vid graviditet. På många mödravårdscentraler verkade gravida kvinnor få rådet att de skulle ta det lugnt och dra ner på sin träning när de väntade barn. Det störde mig eftersom jag visste att forskning visar att det snarare är tvärtom. Både mamman och barnet i magen mår bra av att hålla igång och att det går att träna med ganska hög intensitet trots en växande mage. Då fick jag idén om att skriva en bok i ämnet.

Hur gick du till väga för att idén skulle bli verklighet?
– En kollega till mig kände till en bokförläggare och när jag tog kontakt med henne och presenterade min bokidé nappade hon direkt. Då började det lite tråkiga men nödvändiga researcharbetet. Jag läste in på mig en massa forskning om träning vid graviditet.

Hur och när skrev du boken?
– Lite då och då, jag kunde komma på bra grejer när jag stod och lagade mat till mina tre barn till exempel och var tvungen att gå ifrån och göra anteckningar. Under hela tiden jobbade jag på som vanligt. Bokprojektet var en grej jag ägnade mig åt på fritiden. Jag fick hjälp av förlaget med redigering och att dela upp i kapitel och sådant. Allt som allt tog det ungefär ett år att få den klar.

Foto: Mikael Gustavsen
Foto: Mikael Gustavsen

Vad var svårast?
– Att hitta ett bra språk och ton i det jag ville förmedla. Det skulle ju vara vetenskapligt korrekt men samtidigt inte vara för akademiskt i stilen. När jag av redaktören på bokförlaget fick tipset att jag skulle skriva som att jag hade min bästa vän som mottagare och läsare släppte allt och det flöt på.

Vad har boken inneburit för din karriär?
– Boken kom ut första gången hösten 2007 och används idag av många barnmorskor som ett stöd för att de ska kunna ge bra rekommendationer om träning vid graviditet. Det är kul. De flesta läsarna är blivande mammor och jag blir så glad när jag ser tjejer på gymmet som har min bok i sin träningsväska. Det är ett bevis på att den funkar som det var tänkt. Själv har jag nog ändå aldrig riktigt fattat hur stort det är att ha gett ut en bok. Ibland kan jag till och med behöva bli påmind om att jag kan lyfta fram mitt författarskap som en merit och erfarenhet.

Och betydelsen för ekonomin?
– Det är inget jag blivit rik på men jag har heller inte förlorat på att lägga tid på boken. När jag skrev den fick jag ett författararvode och därefter har jag fått royalties som bygger på en andel av vinsten på antalet sålda böcker. Det brukar bli runt 10 000 kronor per år som lägligt dimper ner precis före jul.

Vad har du fått för respons från kollegor?
– Wow, coolt, har du gett ut en bok? Många blir imponerade. Jag har fått idel positiva kommentarer.

Nu ges den ut i en tredje edition, vad skiljer den från tidigare versioner?
– Det tillkommer ju kontinuerligt ny forskning och det är viktigt att boken är uppdaterad så att den håller sig aktuell. Jag har också moderniserat språket i boken. Det här är den version jag känner mig mest nöjd med.

Fakta: Maria Wigbrant
Namn: Maria Wigbrant
Ålder: 50 år
Jobb: Barnmorska på Södra BB i Stockholm
Aktuell: Med boken Stark, glad, gravid som nyligen kommit ut i en ny edition.