Som sjuksköterska kan du kanske inte alltid gå på toaletten precis när du känner att du behöver. Ett litet genant problem att fnissa åt kan tyckas men sjuksköterskan Eva Westling råder sin yrkeskår att ta dilemmat på allvar.
Att uträtta sina behov hör till livets mest elementära saker men kan ändå vara pinsamt att prata om. Vi omger oss med en rad oskrivna regler om hur vi bör sköta oss på det området.
– Det är ett tabubelagt ämne. Och det får konsekvenser. Att sköta tarmfunktionen är en del av välbefinnandet, säger Eva Westling, specialistsjuksköterska och uroterapeut vid Bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus.
Att ha rena och välplacerade toaletter på jobbet är en viktig trivselfråga men idag är det inte bara en diskussion om hur fräscha toaletterna bör vara. I takt med en ökad arbetsbelastning har stressen letat sig in ända till det rum där vi ska utföra våra behov.
Lyssna på kroppen
Enligt Eva Westling bör man lyssna på kroppens reflexer och gå på toaletten i lugn och ro när man känner att man behöver.
– Du bör inte forcera processen så att du krystar när du kissar eftersom det kan sätta det normala signalsystemet ur spel och tarmen ska tömmas utan att man tar i för mycket eftersom det kan belasta bäckenbottens vävnader som ger stöd åt både tarmar och blåsa, förklarar hon.
Eva Westling är medveten om att de råden är lätta att säga men tyvärr stundtals svårare att följa. Inom vården kan tidspress göra att toalettbesöket påskyndas och så kan det ju hända att du måste vänta med att gå iväg tills du har rast.
– Våra toalettvanor är en dold arbetsmiljöfråga. Det borde diskuteras mer eftersom det påverkar oss i så hög grad, säger Eva Westling.