Ta toalettbestyren på allvar

Publicerad 28 november 2014
Text: Anna-Karin Andersson

Kissnödig

Som sjuksköterska kan du kanske inte alltid gå på toaletten precis när du känner att du behöver. Ett litet genant problem att fnissa åt kan tyckas men sjuksköterskan Eva Westling råder sin yrkeskår att ta dilemmat på allvar.

Eva Westling, specialistsjuksköterska och uroterapeut vid Bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus.
Eva Westling, specialistsjuksköterska och uroterapeut vid Bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus.

Att uträtta sina behov hör till livets mest elementära saker men kan ändå vara pinsamt att prata om. Vi omger oss med en rad oskrivna regler om hur vi bör sköta oss på det området.
– Det är ett tabubelagt ämne. Och det får konsekvenser. Att sköta tarmfunktionen är en del av välbefinnandet, säger Eva Westling, specialistsjuksköterska och uroterapeut vid Bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus.
Att ha rena och välplacerade toaletter på jobbet är en viktig trivselfråga men idag är det inte bara en diskussion om hur fräscha toaletterna bör vara. I takt med en ökad arbetsbelastning har stressen letat sig in ända till det rum där vi ska utföra våra behov.

Lyssna på kroppen
Enligt Eva Westling bör man lyssna på kroppens reflexer och gå på toaletten i lugn och ro när man känner att man behöver.
– Du bör inte forcera processen så att du krystar när du kissar eftersom det kan sätta det normala signalsystemet ur spel och tarmen ska tömmas utan att man tar i för mycket eftersom det kan belasta bäckenbottens vävnader som ger stöd åt både tarmar och blåsa, förklarar hon.
Eva Westling är medveten om att de råden är lätta att säga men tyvärr stundtals svårare att följa. Inom vården kan tidspress göra att toalettbesöket påskyndas och så kan det ju hända att du måste vänta med att gå iväg tills du har rast.
– Våra toalettvanor är en dold arbetsmiljöfråga. Det borde diskuteras mer eftersom det påverkar oss i så hög grad, säger Eva Westling.

Tips för ett lyckat toalettbesök
• När du blir bajsnödig, håll dig inte alltför länge, gå om möjligt på toaletten när du känner att du behöver.
• Sitt ordentligt på ringen, inte längst ut på kanten.
• Ha fötterna stadigt i golvet, använd en fotpall om du inte når ner ordentligt.
• Luta dig gärna lite fram, det är en den fysiologiskt bästa ställningen.
• Sitt gärna en stund, fem minuter eller så, så att du hinner slappna av och tömma tarmen ordentligt.
• Gå när du är kissnödig, undvik att småskvätta för säkerhets skull. Det gör att blåsans elasticitet försämras och du får svårt att hålla dig.
• Tryck inte på varken när du kissar eller bajsar eftersom det belastar vävnaden.
Värt att veta om magproblem och toavanor
• Tarmfunktionen varierar mycket från person till person. Alltifrån att bajsa en till tre gånger per dag till en till tre gånger i veckan anses som normalt.
• Urinblåsan bör tömmas 4-5 gånger per dygn och du bör kunna hålla dig ungefär tre timmar i vaket tillstånd och hela natten. Mängden kiss bör vara cirka 3-4 dl per tillfälle förutom morgonvolymen som är betydligt större.
• Var tredje svensk uppskattas periodvis ha någon typ av mag-tarmbesvär.