Läkare ger sjuksköterskor handledarpris

Publicerad 16 december 2014
Text: Anna-Karin Andersson
Pristagarna Karolina Härle (till vänster) och Marie Stenlund.
Pristagarna Karolina Härle (till vänster) och Marie Stenlund.

När AT-läkarna i Linköping och Motala skulle utse Årets bästa handledare var de eniga om att två sjuksköterskor skulle få den ärofyllda utmärkelsen.

Cecilia Fredlund, AT-läkare i Linköping.
Cecilia Fredlund, AT-läkare i Linköping.

Cecilia Fredlund, AT-läkare i Linköping, vad är det här för ett pris?
– För oss som är nya i rollen som läkare är introduktionen vi får när vi kommer till en arbetsplats jätteviktig. Med bra stöd kan vi göra ett bra jobb. Vi vill lyfta fram betydelsen av god handledning genom att varje år utse den person som vi tycker gjort det på bästa sätt.

I år går priset till de avancerade specialistsjuksköterskorna Marie Stenlund och Karolina Härle, varför?
– De har på ett fantastiskt sätt tagit hand om oss AT-läkare. Min allra första AT-plats var på kirurgkliniken i Linköping där Marie Stenlund arbetar. Hela första veckan var jag med i samma vårdlag som Marie och hon visade mig hur rutinerna fungerade och var ett tryggt stöd i både mötet med patienterna och avdelningsarbetet. Dessutom är både hon och Karolina fantastiskt härliga människor, ödmjuka, omtänksamma och måna om att arbetsklimatet ska vara bra för oss AT-läkare.

Varför går utmärkelsen den här gången till sjuksköterskor och inte läkare, tror du?
– Det här är, vad jag vet, första gången som priset går till en annan profession än läkare. På en kirurgklinik måste överläkarna gå ifrån för att operera vilket gör att de ofta inte finns på plats för frågor. De avancerade specialistsjuksköterskorna är alltid närvarande. Det är betydelsefullt att veta att det alltid finns någon till hands när det dyker upp frågor. God handledning är inget som görs i förbifarten.

Vad har ni fått för reaktioner på att sjuksköterskor kammar hem ett läkarpris?
– Bara positivt. Alla var överens om att Marie Stenlund och Karolina Härle var värdiga vinnare. Även de som till en början kunde ha betänkligheter kring yrkesrollen avancerad specialistsjuksköterska har svängt och visat uppskattning för deras insats.

Hur delades priset ut?
– I hemlighet dök vi AT-läkare upp på ett morgonmöte på kirurgkliniken med blommor och pris. Marie och Karolina blev jätteglada.

Fakta om priset:
Varje år utser AT-läkarna i Sociala utskottet på Universitetssjukhuset i Linköping och Lasarettet i Motala vem ska få utmärkelsen Årets handledare. Alla får lämna in nomineringar och AT-läkarna röstar sedan fram en gemensam vinnare. I år var alla överens om att de avancerade specialistsjuksköterskorna Marie Stenlund och Karolina Härle var värdiga vinnare. Utöver äran får vinnarna ett tryck av författaren PC Jersild.

En av AT-läkarna motiverade utnämningen såhär:
”Jag har aldrig fått mer omtanke, noggrannhet och engagemang i introduktionen till arbetet på en vårdavdelning. Med tanke på att det är på avdelningarna som AT-läkarna gör störst arbetsinsats och tar mest ansvar så tycker jag att de har en jätteviktig roll och de betydde mycket för min trivsel, trygghet och arbetslust på KAVA.”

Läs mer:
Framtidens Karriär – Sjuksköterska har tidigare skrivit om Marie Stenlund, som var en av de fösta i landet att examineras som avancerade specialistsjuksköterska. Läs om hennes roll och arbetsuppgifter här.