Klockan sex på kvällen skickade Andreas Sigfridsson ut sina jobbansökningar. Före lunch dagen efter hade han blivit kallad på fyra intervjuer. Inom loppet av några dagar gick han på runt tio rekryteringsmöten.
Du tog din examen 16 januari 2015. Hur känns det att vara klar med utbildningen?
– Jätteskönt! Jag firade hemma hos mig tillsammans med familj och vänner. Jag är släktens första akademiker så det är lite speciellt. De är stolta över mig.
Varför valde du sjuksköterskeyrket?
– Jag jobbade tidigare som lokalvårdare på sjukhus. I drygt två år var jag till exempel på en operationsavdelning och sjuksköterskorna som arbetade där berätta om det de gjorde och när jag hade det lugnt kunde jag följa dem och få inblick i deras uppgifter. Det var spännande. De sålde in yrket, kan man säga.
Känner du dig redo och rustad att gå ut och jobba som sjuksköterska?
– Ja, det gör jag. Klart att jag är lite nervös. När jag varit ute på praktik har jag ju alltid haft en handledare att tillfråga. Nu ska jag ta eget ansvar och egna adekvata beslut. Men det ser jag också fram emot. Det ska bli kul att få använda mina kunskaper och lära mig nytt.
Hur många jobb sökte du?
– 11 jobb. Alla tjänster som var lediga på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Var det lätt att söka jobb?
– Ja, jag blev faktiskt lite chockad. Jag kände ju till att det var brist på sjuksköterskor men inte att det var såhär stor efterfrågan. Efter klockan 18 en onsdag skickade jag iväg mina ansökningshandlingar. Före lunch dagen efter var jag kallad till fyra intervjuer och 24 timmar senare till ytterligare fyra. Totalt gick jag på nio eller tio intervjuer. Gick och kollade på avdelningar. Vissa kunde ge kontrakt direkt.
Var ska du börja jobba?
– På MAVA, Medicinsk akutvårdsavdelning. Jag börjar 2 februari.
Varför valde du det?
– Jag har hört mycket positivt om avdelningen. Känner andra som har jobbat där. Att det är bra stämning är viktigt. Och så tror jag det ger en bredd och mycket erfarenhet. Jag har som mål att bli specialistsjuksköterska på sikt.
Vad får du för ingångslön?
– Första året är ett så kallat kliniskt basår, då får jag 24 000 kronor i månaden. Efter det är jag lovad minst 25 000 kronor i månaden.
Känner du dig nöjd med lönen?
– Nej, hade velat gå in på 25 000 kronor från början. Eftersom Västra götalandsregionen är den övergripande arbetsgivaren för alla de tjänster jag sökte på Sahlgrenska var det svårt att förhandla om lönen. Det är samma för alla nyutexade som går det kliniska basåret.
sjukskoterskekarriar.se önskar honom lycka till!