Dags för semlor!

Publicerad 30 januari 2015
Text: Anna-Karin Andersson

iStock_000056778398_Large_1000px

Sjuksköterskestudenten Emma Holma älskar semlor och när hon gör egna experimenterar hon med olika varianter på bakverket. I fjol var blev det vaniljfyllning och året innan dess med hallon.

Hallå Emma, blir det semlor i år också?
– Absolut, det blir det varje år. I år blir det nog klassiska med mandelmassa och grädde. Fyllning med lemoncurd är annars en av mina favoriter.

Emma Holma, sjuksköterskestudent.
Emma Holma, sjuksköterskestudent.
Vad är trixet för att kunna baka goda semlor?
– Farmor har lärt mig att baka semlor och jag följer alltid hennes recept. Det är kesella i degen vilket gör bullen saftig.

Du pluggar ju till sjuksköterska, är passion för semlor verkligen förenligt med de studier inom vård och hälsa?
– Haha, jag är en riktig gottegris. Men jag tränar mycket också så jag håller mig i form. När jag blir klar och jobbar som sjuksköterska ska jag nog försöka vara lite mer som en förebild ur hälsosynpunkt. Jag har ju tre terminer kvar så jag hinner nog bättra mig.

När ska man äta semlor, tycker du?
– Så fort jag får syn på semlor vill jag ha en. Nu när jag studerar blir det en del fikastunder och såhär års lockar semlorna lite för ofta.

Bara under fettisdagen äter vi svenskar 5 miljoner semlor enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Hur många äter du själv per säsong?
– Vilken pinsam fråga. Det blir nog minst 15 i alla fall. När jag bakar själv kan jag äta två på en dag.

När planerar du att baka dina egna semlor i år?
– Den här terminen är det mycket teoretiska studier som tar mycket tid men snart hoppas jag kunna åka till farmor och baka semlor tillsammans med henne.

Emma Holma
Namn: Emma Holma
Ålder: 21 år
Bor: I Pajala
Gör: Studerar tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet på Luleå tekniska universitet.
Hobby: Bloggar om bland annat mat. Följ henne på: ekholma.blogg.se

Passa dig för att beställa
en semla i Finland!

En annan sjuksköterska med signaturen elidajosefina jobbande ett år på Ålands sjukhus och bloggade såhär appropå att beställa en samla i Finland:

”Om du till äventyrs råkar befinna dig i Finland, och önskar förtära en gräddig bakelse fylld med mandelmassa och toppad med florsocker, ska du för allt i världen inte beställa in en semla! Då blir besvikelsen stor, jag lovar! I Finland är en semla nämligen detsamma som en fralla! Och med lite otur sitter du plötsligt där med en ostsmörgås på assietten och snålvattnet rinnande längs hakan… Istället ska du be om en fastlagsbulle, så blir caféupplevelsen plötsligt en annan!”