Träna sårbehandling på grisben

Publicerad 2 april 2015
Text: Anna-Karin Andersson

Sårvård på grisbenNästan alla sjuksköterskor måste då och då behandla sår och därför är det viktigt att kunna och veta att man gör rätt, både efter vetenskap och beprövad erfarenhet. Föreningen Sårsjuksköterskor i Sverige, SSiS, bjuder in till sin årliga sårkonferens, 20-21 april, där praktiska övningar genom workshops blivit ett populärt inslag.

Hallå där, Helene Andersson, vice ordförande i SSiS!
Vad fyller sårkonferensen för funktion?

– Att lägga om sår är en uppgift som ingår i sjuksköterskans ansvarsområde. Oavsett var man jobbar som sjuksköterska så ställs man nästan alltid då och då inför tillfällen när det behövs sårbehandling. Av den anledningen är det viktigt att hålla sig a jour med vad som händer inom området. Det pågår mycket forskning kring sårbehandling och det här är ett bra tillfälle att uppdatera sig kring de senaste forskningsrönen.

I år har konferensen praktisk karaktär, med temat ”Medicinsk Teknik i Sårdiagnostik och Sårbehandling”. Varför det valet av tema?
– De tekniska hjälpmedlen för sårbehandling utvecklas hela tiden. På slutet av 90-talet var exempelvis undertrycksbehandlingen revolutionerande och det området förnyas och förbättras hela tiden. I dag, med mycket fokus runt ekonomi och effektivitet, så utvecklas telemedicin som en lösning för exempelvisen distriktssköterska som med hjälp av en kamera eller Ipad kan fota och filma såren och konsultera en läkare på distans och diskutera bästa omläggningsstrategi direkt. Att på det sättet använda tekniken kan spara både tid och pengar och innebär att patienten slipper förflyttas.

Ni lockar med en workshop där deltagarna får lära sig debridera ”hands on” på grisben. Hur går det till och varför är den workshopen så populär?
– Ibland behöver sjuksköterskor ta bort, debridera, död vävnad i sår. Det är en konst och ett svårt hantverk som kräver träning. Man måste veta hur man ska göra och våga göra det. I den här workshopen får man lära sig en metod för hur man kan gå till väga. Grisarnas vävnad liknar vävnaden hos människor så därför är det bra att träna på just grisben. Att det är ett praktiskt moment, där man själv får öva på hur man ska göra, lockar många. Det är en användbar workshop.

Helene Andersson, vice ordförande i SSiS.
Helene Andersson, vice ordförande i SSiS.

Konferensen vänder sig till sjuksköterskor men ni välkomnar även läkare och annan vårdpersonal som jobbar med sårbehandling. Finns det inte en risk att ni förlorar den kollegiala sjuksköterskekänslan i och med det?
– Nej, det tror jag inte. Föreläsningarna är anpassade för sjuksköterskor men vi välkomnar även andra yrkesgrupper som är intresserade. Sårbehandling hör till sjuksköterskors ansvarsområde och ingår i vad vi ska klara av och kunna hantera inom vår profession. Men ofta är sårbehandling, och bör vara, ett teamarbete mellan olika personalkategorier. Det är inte ovanligt att det är undersköterskor som praktiskt utför sårbehandlingen och vi vill ju även att läkare ska intressera sig för sårbehandling eftersom läkarna många gånger ställer diagnosen och ordinerar behandlingen för såren. Och därför är det viktigt att alla personalkategorier är uppdaterade på nya rön och forskningen inom området. Det är som sagt bara positivt om fler vill lära sig mer om det här viktiga området.

Ni kommer att vara många sårsjuksköterskor samlade. Vad kännetecknar er som yrkesgrupp? Finns det något ni har gemensamt som lockat er till just sårbehandling, tror du?
– Det är nog i så fall den utmaning det innebär att behandla sår. Det är ju inte bara små skavsår vi talar om utan det kan handla om väldigt stora sår och svåra omläggningar. En annan sak att ta hänsyn till är att den förfinade tekniken med allt mer effektivare förband och behandlingar kostar mycket. Som sjuksköterska måste du kunna avgöra när det finns behov av de dyrare behandlingarna och kunna stå upp för de besluten. Det är många parametrar att ta hänsyn till och vara insatt i.

Vad ser du själv mest fram emot under de här dagarna?
– Jag föreläser en hel del själv så det är alltid kul att gå på seminarier och få inspiration av andra föreläsare. Som arrangör är jag mån om att deltagarna känner sig nöjda och är mest fokuserad på att konferensen ska leva upp till deras förväntningar. Men jag hoppas såklart att de här dagarna ska ge mig en del nytta och nöje också.

Fakta Sårkonferensen
När: 20- 21 april 2015
Var: Hotell Ariadne i Stockholm.
Årets tema: Medicinsk teknik i sårdiagnostik och sårbehandling.
Mer info och anmälan: www.swenurse.se/Sektioner-och-Natverk/Sarsjukskoterskor-i-Sverige—SSiS/UtbildningarKonferenser/