Gör dig redo för röntgen!

Publicerad 1 september 2015
Text: Anna-Karin Andersson

human body on xray

Snart är det dags för årets Röntgenvecka. Anetta Bolejko, legitimerad röntgensjuksköterska och doktor i vårdvetenskap, sitter med i organisationskommittén. Vi kollar läget inför det stundande eventet och får tips om hur man maxar sitt besök.

Anetta Bolejko, legitimerad röntgensjuksköterska och doktor i vårdvetenskap.
Anetta Bolejko, legitimerad röntgensjuksköterska och doktor i vårdvetenskap.

Vad är det som gör röntgen till ett intressant område för sjuksköterskor, tycker du?
– Dels för att det är en bra kombination av två världar, det vårdnära blandat med teknik. Det är fantastiskt att kunna arbeta med både människor och hårdvara samtidigt. Och dels för att röntgenområdet utvecklats så mycket att det idag finns så många möjligheter att fördjupa sig och hitta sin egen nisch. I och med att radiografi är ett akademiskt område går det att forska och det går att specialisera sig på flera olika sätt inom sin verksamhet. Det har blivit som ett smörgåsbord av karriärvägar för röntgensjuksköterskor.

Varför behövs röntgenveckan?
– Det är ett utmärkt sätt för oss som arbetar inom det här området att samlas och ta del av aktuell forskning, utbyta erfarenheter, knyta kontakter och få veta vad som är på gång. Besökare kommer från hela Sverige och vi får även gäster från våra grannländer. Röntgenveckan har vuxit med åren sedan starten i Örebro 1998. Vi turas om att arrangera det. I år är det vi i Skåne som har stafettpinnen.

Det är ett späckat schema. Välj två programpunkter som du tycket är särskilt intressanta.
– Hmm, svårt val, det finns så mycket att välja mellan… Temat ”Lika rätt” som vi tar upp genom fyra olika sessioner är angeläget. Det får man inte missa, tycker jag. På olika sätt belyses vad vi inom röntgen behöver göra för att säkerställa att vi ger patienter det de behöver utifrån sina individuella behov. Som att alla ska få lika goda bemötande oavsett bakgrund till exempel.
– Som nummer två skulle jag vilja lyfta fram ”Framtidsrecept- röntgen flyttar in på akutmottagningen” som handlar om hur vi kan arbeta ännu mer tvärdisciplinärt, i team med olika professioner och funktioner, för att bättre planera vårdförloppet för patienten i ett tidigt skede.

Det sociala programmet går inte heller av för hackor. Vad fyller mingel och vita dukar för funktion i ett sådant här sammanhang?
– Utöver att belysa forskning och utbyta erfarenheter har man under Röntgenveckan möjligheten att möta industrin och ta del av nyheter på marknaden. Att mingla med några av de drygt 70-tal utställare som är på plats i mässhallen är ett trevligt sätt att uppdatera sig om det senaste. Det är viktigt att vi håller oss up to date även inom företagsvärlden. Under några kvällar är det också underhållning. Under en vetenskaplig kongress, som den här, är det trevligt att också bara umgås under lättsamma förhållanden.

Olika professioner, inte bara sjuksköterskor, möts på Röntgenveckan. Vad är fördelen med det?
– Det är en självklarhet för oss, vi har täta samarbeten med radiologer och fysiker bland annat. Att vi har en kongress gemensamt är bra för att öka förståelsen för varandras arbetsuppgifter. Vi har seminarier som erbjuds från respektive yrkeskategori och är måna om att även erbjuda tvärproffessionella sessioner. Det är vanligt att man tar del av andras sessioner än inom sin egen proffession.

Du sitter med i organisationskommittén, vad är viktigt för att röntgenveckan ska bli lyckad?
– Att det vetenskapliga programmet är digert och det är jag stolt över att vi har lyckats med. Vi kunde presentera det redan i våras vilket är en förutsättning för att kunna locka besökare. De måste ju veta vad de får ut av att planera in och avsätta tid för kongressen. Vi har haft gott om tid för att ordna Röntgenveckan och haft utrymme för att brainstorma. Det har varit högt i tak. Det är lite kaxigt att säga kanske, men jag känner mig cool trots att vi snart slår upp portarna för eventet.

Anettas fem tips – så lägger du upp ditt besök inför Röntgenveckan
1. Titta igenom programmet i god tid före kongressen.

2. Hitta din egna röda tråd. Vad är du intresserad av? Se efter vilka sessioner som berör dina områden.

3. Passa på att vidga dina vyer och ta del av något som är helt nytt för dig. Pricka för något i programmet som du kanske bara hört talats om och inte vet så mycket om.

4. Avsätt tid för att gå runt i utställningshallen. Är du på plats hela veckan, bör minst en halv dag tillbringas bland företagsmontrarna. Det gör dig uppdaterad på marknaden och ger dig möjlighet att återkoppla till tillverkarna vad du efterfrågar i ditt arbete.

5. Orientera dig och håll koll på det praktiska så att du exempelvis slipper spilla tid på att hitta till Malmö Arena, som ligger en bit utanför stan.

Fakta Röntgenveckan 2015:
Datum: 8- 11 september.
Var: Malmö Arena.
Hemsida: rontgenveckan.se
Anmälan: Kan göras i förväg alternativt på plats för den dag man önskar besöka. För mer info se hemsidan.