Presentation

Starkt växande Gävle behöver sjuksköterskor

Publicerad 16 mars 2016

Maria Andersson, sjuksköterska och Maria Östlund, distriktsköterska. Foto: Pernilla Wahlman
Maria Andersson, sjuksköterska och Maria Östlund, distriktsköterska. Foto: Pernilla Wahlman
Gävle med omnejd är en av de viktigaste tillväxtregionerna i Sverige. Det finns många fördelar med att bo och arbeta här. För sjuksköterskor är det till exempel utvecklande att få arbeta både inom vård- och omsorgsboende och med hemsjukvård.

Maria Andersson är sjuksköterska på Furugården, ett av Gävle kommuns vård- och omsorgsboenden.
– Här på Furugården är jag lite spindeln i nätet, säger hon. Jag har kontakt med patienter, anhöriga, kolleger och många olika specialistmottagningar. Det är ett spännande arbete med stor frihet under ansvar.
Furugården har sju avdelningar för patienter med demenssjukdomar och fem avdelningar för somatiskt sjuka.
– För mig är det mycket givande att arbeta med äldre människor, fortsätter Maria Andersson. Det är roligt att under en längre tid få följa många skilda människoöden. Det är utvecklande för mig både som yrkesmänniska och privatperson.

Självständigt jobb i hemsjukvården
Maria Östlund är distriktsköterska och arbetar inom hemsjukvården.
– Jag trivs oerhört bra med mitt jobb, inte minst för att det är mycket självständigt, säger hon. Ibland är det mycket att göra, men tack vare den stämning och det fina samarbete som finns i kommunen blir det aldrig jobbigt.
– Vi ger patienterna olika former av behandlingar som går att genomföra i hemmet, fortsätter Maria Östlund. Mycket i arbetet handlar om problemlösning. Man får vara lite kreativ detektiv ibland, vilket gör arbetet roligare.
En fördel med att arbeta i Gävle kommun är att den varken är för stor eller för liten.
– Man kan ha bra inblick i vad som händer här, säger Maria Östlund. Man känner till nästan alla chefer och kolleger som arbetar i kommunen. Det är lätt att ha en bra kommunikation med dem.

Både storstad och idyllisk småstad
Vid sidan av arbetet finns det många fördelar med att bo och leva i Gävle. Staden har ett bra läge genom närheten till Arlanda flygplats, Stockholm och Uppsala. Gävle är en stad med stark kulturprofil. Det finns många museer och många scener för musik och teater. Staden har ett omfattande utbud av kommers med många restauranger och trevliga barer, och det finns stora shoppingmöjligheter.
– Gävle kan samtidigt kännas som en storstad och en idyllisk småstad. Var man än befinner sig i staden är det aldrig längre än 20 minuters promenad till centrum. Det är också nära till mycket vacker natur året runt, säger Maria Andersson.

Gävle kommun
Gävle kommun är en kommun i Gävle­borgs län. Centralort är Gävle som också är residensstad i Gävleborgs län. Kommunen är den sextonde folk­rikaste kommunen i Sverige, den andra folkrikaste i Norrland och den folk­rikaste kommunen i Gävleborgs län. Gävle kommun är belägen i de östra delarna av landskapet Gästrikland.

Gävle kommun
801 84 Gävle
Tel: 026-17 80 00
E-post: gavle.kommun@gavle.se
www.gavle.se

www.gavle.se