Tid att mötas och lyssna

Publicerad 16 mars 2016
Text: Hanna Engström, Foto: Privat
Maria Josefsson, sjuksköterska och diakon.
Maria Josefsson, sjuksköterska och diakon.

Maria Josefsson trivdes i rollen som sjuksköterska men det var något som skavde. Kanske var det tidsbristen i mötet med patienterna. Eller intresset att gå djupare in i etiska frågor. När tillfället kom valde Maria att vidareutbilda sig till diakon. Idag trivs hon med möjligheten att kunna lyssna till punkt.

Maria utbildade sig till sjuksköterska och började på reumatologiska avdelningen på MAS i Malmö. Under åren som följde trivdes hon i sin yrkesroll och tyckte att den tekniska delen var spännande. Men det var de etiska frågorna Maria brann för. Hon lotsade patienterna rätt inom vården, samtidigt saknade hon mötet med patienterna.
– Jag frågade hur de mådde men hann knappt stanna för att höra svaret, erkänner Maria.

Stå upp för människor
Maria fick vad hon upplevde som en kallelse att bli diakon.
– I ärlighetens namn visste jag inte vad det var men jag ringde Lunds stift, berättar Maria. När de läste upp löftena för att vigas till diakon kändes det helt rätt.
Maria fick tjänstledigt för utbildningen. När hon sökte in var hon 26 år och orolig att hon skulle vara för ung. Men viktigast var viljan att stå upp för människor som inte kan göra det själva – och den hade hon. Maria började arbeta i landsbygdsförsamlingar men sökte sig senare till Malmö.

Tid att lyssna
Som diakon hanterar man samtal om livet. Det kan vara exempelvis livskriser eller ekonomiska frågor. En del personer söker själva upp Maria, andra hittar hon själv. En viktig uppgift är att nätverka och knyta kontakter med skolor och myndigheter.
– Jag poängterar att jag inte är terapeut men jag har två öron och nu har jag tiden att lyssna, säger Maria.

Medvandrare
När Maria följer med på sjukhusbesök är det en fördel att hon är utbildad sjuksköterska och kan hjälpa till att förklara fackspråket. Maria upplever en specifik skillnad mellan rollen som diakon och sjuksköterska.
– I sjukvården är man en ”doer” och försöker lösa allting. Som diakon kan man inte alltid göra det, ibland behöver man träda tillbaka och bara lyssna. Hjälpen är att finnas kvar som medvandrare och stötta längs vägen, förklara Maria. Det handlar om att våga vara i mellanrummet.

Kristen tro i botten
Marias råd till andra som funderar på att vidareutbilda sig till diakon är att man behöver kunna hantera tunga och ibland svåra frågor. Man behöver ha god personkännedom och inte vara konflikträdd. Den egna livs­erfarenheten är viktig. Etiska frågor är centrala liksom att ha en kristen tro i botten.