Presentation

Multiprofessionella team ger bra arbetsklimat på ortopeden i Linköping

Publicerad 15 mars 2017

Sara Edwardsson, specialistsköterska inom kirurgisk vård, Elin Silverstig, sjuksköterska, Linda Gynne, sektionsansvarig sjuksköterska för Ryggklinikens patienter som vårdas på Ortopeden och Lina Gustafsson, sjuksköterska på Ortopedkliniken vid universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Lasse Hejdenberg
Sara Edwardsson, specialistsköterska inom kirurgisk vård, Elin Silverstig, sjuksköterska, Linda Gynne, sektionsansvarig sjuksköterska för Ryggklinikens patienter som vårdas på Ortopeden och Lina Gustafsson, sjuksköterska på Ortopedkliniken vid universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Lasse Hejdenberg
– Verksamheten präglas av ett bra arbetsklimat, proffsiga kollegor och ett smidigt teamarbete. Jag kan verkligen rekommendera andra sjuksköterskor att börja här, säger Elin Silverstig, sjuksköterska på ortopedens vårdavdelning vid universitetssjukhuset i Linköping.

Ortopedkliniken vid universitetssjukhuset i Linköping har en tydlig inriktning mot den högspecialiserade vården och driver många olika forsknings- och utvecklingsprojekt. En viktig grundsten i arbetet är att involvera medarbetarna i verksamhetsutvecklingen. Elin Silverstig var nyutexaminerad sjuksköterska när hon började på avdelningen i juni förra året.
– Jag hade flera olika jobb att välja mellan, att det blev just ortopeden i Linköping beror dels på att jag tycker det är ett intressant område, dels på att jag fick ett mycket gott intryck av verksamhet och miljö under intervjun. Den känslan håller i sig än, jag blir glad av att vara här och ser fram emot att gå till jobbet varje dag.
Sara Edwardsson har en liknande historia.
– Jag blev färdig sjuksköterska i juni 2008, min första anställning var på en ortopedavdelning i Lund. Efter det alternerade jag mellan lite olika specialiteteter men längtade tillbaka till ortopeden så när jag för snart fyra år sedan flyttade till Linköping sökte jag, och fick, en tjänst här ortopedkliniken.
Sedan dess har det hänt en hel del. Sara har under sina år i Linköping vidareutbildat sig till specialistsköterska inom kirurgisk vård.
– Eftersom det är brist på specialistsjuksköterskor kan man genom Region Östergötland söka utbildningstjänster och specialisera sig med bibehållen lön, vilket jag hade förmånen att få göra. Sedan jag blev färdig i juni förra året delar jag min tid mellan en tjänst som SPIK, specialistsjuksköterska i klinisk tjänst, och omvårdnadsarbete på avdelningen. Som SPIK är mina huvudsakliga uppgifter att driva olika förbättringsprojekt, utveckla riktlinjer för verksamheten och stötta nya sköterskor i deras arbete.

Stödfunktioner
En stor fördel med arbetet på ortopeden, menar både Elin och Sara, är alla stödfunktioner som finns på avdelningen.
– Verksamheten präglas av en tanke om att rätt sak ska utföras av rätt kompetens. Det innebär i praktiken att vi sjuksköterskor har tillgång till olika stödfunktioner som avlastar och underlättar vårt arbete, säger Sara.
Ett exempel på det är att arbetsterapeuterna ansvarar för vårdplanering och att avdelningen har apotekare som hjälper till med läkemedelshantering.
– Tidigare gick mycket av vår tid till att fylla på läkemedelsvagnarna, idag har vi i stället ett nära samarbete med apotekarna som tar en stor del av det ansvaret, berättar Elin, som tillsammans med en kollega är läkemedelsansvarig sjuksköterska på avdelningen.
En bemannad reception samt ISS som tar hand om bland annat transporter, förrådshantering och matutdelning är andra exempel på vårdnära servicetjänster som avlastar sjuksköterskorna.
– I slutänden innebär det att vi får mer tid över till patienterna och kan erbjuda en mer patientnära vård, vilket alla tjänar på, konstaterar Sara.

God teamkänsla
Linda Gynne, som började på ortopedkliniken i höstas och då var ganska nyutexaminerad som sjuksköterska, nickar instämmande.
– Här ges möjlighet att jobba sammansvetsat med olika professioner som gör att man får en helhetsbild av vårdkedjan, vilket är givande, inte minst när man som jag är ganska ny i sjuksköterskeyrket.
Även sjuksköterskan Lina Gustafsson, som arbetat på avdelningen i fyra år, lyfter fram fördelen med att jobba i multiprofessionella team.
– Att arbeta tätt tillsammans med andra professioner mot ett och samma mål; att ge patienterna bästa möjliga vård, skapar god sammanhållning, bra teamkänsla och inte minst ett mycket trevligt arbetsklimat.
Lina har under sina år på avdelningen axlat rollen som handledare på KUA, Klinisk Undervisningsavdelning.
– Utveckling uppmuntras på alla plan; vill man specialisera sig inom ett område så finns det alla möjligheter till det. Om man dessutom trivs med teamarbete och att jobba med olika professioner i en stimulerande miljö så är ortopedkliniken helt rätt plats!

Ortopedkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping
Universitetssjukhuset i Linköping med ca 600 vårdplatser och över 5 000 medarbetare är ett universitetssjukhus där sjukvård, forskning och utbildning möts i moderna miljöer. Sjukhusets medarbetare erbjuder en trygg och säker vård med spetskompetens inom flera områden. Bland annat är vi ledande inom akutsjukvård, bilddiagnostik, ögonoperationer, patientsäkerhet och barndiabetes.
Ortopeden i Linköping har nybyggda lokaler med bara enkelsalar. Man har Bedside rond och rapport för en mer personcentrerad vård och möjliggör ökad patientmedverkan. Ortopeden har högspecialiserad vård med ett brett patientklientel.
KUA i Linköping var den första organiserade undervisningsavdelning som startade i Sverige.

Region Östergötland
581 91 Linköping
Tel: 010-103 00 00
www.regionostergotland.se

www.regionostergotland.se