Rättspsykiatri – det roligaste jobbet jag har haft

Publicerad 15 mars 2017
Text: Paola Langdal

Mariett Svensson, sjuksköterska på rättspsykiatrisk slutenavdelning i Hässleholm.
Mariett Svensson, sjuksköterska på rättspsykiatrisk slutenavdelning i Hässleholm.
Mariett Svensson hade arbetat 25 år inom somatiken när hon började på rättspsykiatrisk slutenavdelning i Hässleholm. Nio år senare stormtrivs hon fortfarande med sina arbetsuppgifter där ingen dag är den andra lik.

– Jag sökte mig hit för att få mer tid med patienterna, säger Mariett Svensson som sett hur kontakten blivit mindre sedan hon började som sjukvårdsbiträde och sedan sjuksköterska inom somatiken.
– Inom psykiatrin ägnar vi mycket tid åt att samtala och bygga allianser, vilket ger en djupare förståelse för patientens problematik, fortsätter hon.

Stor delaktighet
Mariett Svensson berättar vidare att arbetet som specialistsjuksköterska på en rättspsykiatrisk slutenvårdsavdelning innebär stor delaktighet i hela vårdprocessen – allt från utflykter och patientbesök till inhandling och planering.
– Här på avdelningen har personalen mycket att säga till om och ett nära samarbete med läkare och chefer, vilket gör jobbet extra roligt, säger Mariett Svensson som gärna vill slå hål på myten om att arbetsmiljön skulle vara farlig.
– När jag är ute och föreläser på skolor för vårdare och sjuksköterskor brukar jag fråga vad de tänker när de hör ordet rättspsykiatri. Många brukar då referera till granskningar i medier. När jag ställer samma fråga efter föreläsningen brukar de säga: ”Det hade vi ingen aning om”, säger hon och berättar att praktikanter på avdelningen brukar förvånas över hur lugnt det är.

Viktigt med tålamod
Men den som funderar på ett arbeta inom rättspsykiatri bör vara utrustad med mycket tålamod.
– Det finns patienter som varit här i flera år utan att göra några större framsteg vilket kan vara frustrerande. Men man får aldrig fördumma patienten utan måste ha förståelse för problematiken som ligger bakom. Ju mer kunskap man har desto lättare är det, säger Mariett.
Att rekrytera personal till psykiatrin har länge varit en utmaning för vården och personalomsättningen är ofta stor. Men på rättspsykiatriska avdelningen Mariett arbetar på har personalstyrkan jobbat många år tillsammans.
– Flera som praktiserat här vill stanna eller söker sig till andra delar av psykiatrin vilket är positivt. Men är man ute efter fart och fläkt bör man söka sig till akutmottagningen. Här är det väldigt lugn, avslutar hon.