Presentation

Ny roll för sjuksköterskorna på akuten i Växjö

Publicerad 11 oktober 2017
Erik Falk och Victoria Arvidsson (mitten) trivs i Växjö. Foto: Martina Wärenfeldt
Erik Falk och Victoria Arvidsson (mitten) trivs i Växjö. Foto: Martina Wärenfeldt

Det händer mycket inom svensk akutsjukvård nu. Och akutmottagningen i Växjö ligger långt fram i utvecklingen. Här införs snart ett nytt arbetssätt som ger sjuksköterskorna en ny roll.

– Just nu finns en unik chans att vara med och påbörja nåt nytt, både vad gäller arbetet och kollegialiteten mellan sjuksköterskor och läkare, säger Erik Falk, akutläkare ST i Växjö.
Han säger ”mina kollegor” när han pratar om och berömmer sjuksköterskorna på akuten. De har länge axlat ett tungt ansvar, idag ännu tyngre än tidigare, när söktrycket ökat och blivit mer komplext, samtidigt som möjligheterna att styra om till annan vård har minskat.
– Den svåraste uppgiften på hela akutmottagningen har ju sjuksköterskan som sitter i triagen och gör de första bedömningarna, säger Erik Falk.
– Därför vill vi starta ett nytt integrerat arbetssätt, som utgår från Linköpingsmodellen och som vi kallar behandlingssjuksköterska.

Utvecklas i sin yrkesroll
Victoria Arvidsson är sjuksköterska på akutmottagningen i Växjö sedan fem år. Hon trivs mycket bra.
– En spännande miljö med många patientmöten, ett omväxlande och oförutsägbart jobb. Och som sjuksköterska har vi ganska stora möjligheter att avgöra hur patienterna får den bästa vården.
Victoria vill fortsätta att utvecklas i sin yrkesroll och i somras blev hon klar med sin vidareutbildning i akutsjukvård. Nu ska hon och de hittills tre andra akutsjuksköterskorna i Växjö vara med och utveckla konceptet behandlingssjuksköterska.
– Tanken är att vi som har läst specialistutbildningen ska få utökat ansvar, till exempel få börja behandla vissa patienter mer omfattande än vi gör idag, säger Victoria Arvidsson.
Exakt hur det ska se ut är inte klart.
– Men det ska bli en mycket tydligare roll och ett kompetensområde som kommer att vara förbehållet de sjuksköterskor som är VUB-ade, säger Erik Falk.
Linköping är föregångare i utvecklingen av akutsjukvården och många har följt efter, helt eller delvis. På en del håll har det havererat.
– Många sjukhus har gått på minor när de trott att akutläkare kan lösa alla problem på akutmottagningen. Så är det ju inte! Hos oss är det i första hand samarbetet med akutsjuksköterskorna som ska driva kvaliteten framåt, säger Erik Falk.
– Och där är vi unika, tror jag; Vi har en kvalitativ dimension som styr oss.

Akutmottagningen i Växjö
Akutmottagningen i Växjö behandlar akut sjuka inom specialiteterna medicin, infektion, kirurgi och ortopedi. På kvällar, nätter och helger tar vi även emot de som söker till ögonkliniken och öron-näsa-hals­kliniken. Kirurgiska och ortopediska åkommor hos barn omhändertas på akutmottagningen medan medicinska sjukdomar omhändertas på barnakuten.

Verksamhetschef:
Carina Pettersson, tel: 0470-58 90 75
E-post: carina.pettersson@kronoberg.se

Avdelningschefer:
Clas Hjertqvist, tel: 0470-58 77 86
Magdalena Gustafsson, tel: 0470-58 73 81
www.regionkronoberg.se