Presentation

Som SOS-sjuksköterska kan jag hjälpa fler och verkligen göra skillnad

Publicerad 13 mars 2018

Pollan Jämbring, SOS-sjuksköterska hos SOS Alarm i Malmö. Foto: Caroline L Jacobsen
Pollan Jämbring, SOS-sjuksköterska hos SOS Alarm i Malmö. Foto: Caroline L Jacobsen
– Eftersom jag inte träffar patienterna måste jag höra sådant jag egentligen inte hör, och se saker jag inte kan se. Här får jag använda all min erfarenhet och kompetens för att göra skillnad, ett fantastiskt givande jobb, säger Pollan Jämbring, SOS-sjuksköterska i Malmö.

Efter sex år som sjuksköterska på ambulansen i Skåne började Pollan Jämbring känna att det var dags för nya utmaningar. När en kollega tipsade henne om jobbet som SOS-sjuksköterska bestämde hon sig för att testa. Sedan dess har det hänt en hel del. Sedan 2016 arbetar Pollan på SOS-centralen i Malmö, ett val hon inte har ångrat.
– Jag trivs väldigt bra med kollegor, arbetstider och lön. Visst, ibland kan jag sakna att vara hands-on, men här hjälper jag fler patienter på ett pass och känner att jag verkligen gör skillnad.
Som sjuksköterska på SOS Alarm har Pollan till uppgift att stötta SOS-operatörerna i bedömningar, prioriteringar och akut medicinsk rådgivning.
– Vi sjuksköterskor ansvarar även för de så kallade virtuella väntrummen. Där har vi patienter som ska få en ambulans men väntar på besked om att den är på väg. Vi ser till att de mår okej under tiden och ringer upp regelbundet för att gör nya bedömningar, etc.
Förutom de elva sjuksköterskor som är anställda på SOS Alarm i Malmö finns ytterligare 29 sjuksköterskekollegor på andra larmcentraler.
– Jag kan vara den enda sjuksköterskan på plats i Malmö men jag är aldrig ensam. Det finns ett ständigt pågående Skypemöte med de andra sjuksköterskorna i tjänst, runt om i landet. Det är kul att vi arbetar tillsammans även om vi inte träffar varandra rent fysiskt. Vi klarar oss inte utan varandra; precis som i sjukvården i stort är detta ett teamarbete där alla behövs.

Goda villkor
En stor fördel, menar Pollan, är arbetstiderna. Sex veckors semester är ett annat plus.
– Vi arbetar treskift med stor möjlighet att påverka våra tider. Alla lägger önskescheman som tillmötesgås i största möjliga mån och där nattarbete ger arbetstidsförkortning. Det är inte heller något särskilt stressigt jobb. Även om det kan ringa mycket har vi bara ett samtal i taget. Jag gör mitt bästa i varje samtal och när arbetspasset är över blir jag avlöst och går hem. Vill jag arbeta övertid så kan jag göra det, men jag måste inte.
Verksamheten erbjuder stora utvecklingsmöjligheter.
– Jag arbetar till exempel som handledare för nyanställda sjuksköterskor. Och under den gångna hösten har jag bland annat varit på SOS-skolan i Uppsala och utbildat nya SOS-operatörer. Här finns en mängd olika projektgrupper för kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling som man kan engagera sig i. Det är inget krav, men vill man så finns det möjligheter.

Trygghet
Som SOS-sjuksköterska är det viktigt att vara trygg i sig själv och i sitt yrke.
– Ambulansarbete är en bra erfarenhet. Mig har det gett en bred kunskap om mycket. Det är viktigt att veta hur en sjuk person ter sig och kunna visualisera det framför sig. Trygghet och erfarenhet behövs, så att komma hit som helt ny kan vara svårt.
Alla nyanställda sjuksköterskor genomgår en grundutbildning som delvis är förlagd till SOS-skolan i Uppsala.
– Utbildningen anpassas beroende på tidigare erfarenheter, och alla får en individuell utvecklingsplan som uppdateras kontinuerligt, berättar Pollan.
Hon påpekar att det inte är något fysiskt krävande jobb. På SOS-centralen är det erfarenhet och kunskap som står i fokus vilket gör det till ett perfekt jobb för sjuksköterskor som varit länge i yrket.
– Här kan man hjälpa till i de mest akuta situationer och göra skillnad för patienter utan att behöva lyfta tungt. För att trivas som sjuksköterska på SOS Alarm gäller det att vara trygg i sin yrkesroll och ha personlig mognad. För rätt person är det ett enormt roligt och givande arbete.

SOS Alarm
På SOS Alarm arbetar cirka 1 000 medarbetare spridda över hela landet. Tillsammans har vi utarbetat en stark värdegrund som bygger på inlevelseförmåga, unik SOS-kompetens och förmåga att kunna fokusera. Som SOS-sjuksköterska är du en del av navet som skapar trygghet och säkerhet för alla som ringer nödnumret 112. Våra medarbetare utför fantastiska insatser under dygnets alla timmar och vi vill bli fler!

SOS Alarm
Tel: 010-140 80 00
www.sosalarm.se