Öron-, näs- och halsavdelningen vid Linköpings universitetssjukhus är en verksamhet med stora visioner och höga ambitioner. Ett exempel är kompetensstegar för alla medarbetare.
– Driver man framåt ska man också komma framåt, säger Mats Guldstrand, vårdenhetschef.
Matilda Tollin, nybliven specialistsjuksköterska inom kirurgisk vård, kom till avdelning 27 för åtta år sedan.
– Jag gjorde min slutpraktik här och tyckte att det var en väldigt trevlig och lagom stor avdelning med en spännande specialitet. När jag fick erbjudande om att stanna kvar var valet lätt.
Med facit i hand vet Matilda också att valet var rätt. Under de två senaste åren har hon delat sin tid mellan studier till specialistsjuksköterska och arbete på avdelningen.
– Tanken är nu att jag ska gå över till att fungera som en klinisk resurs, stärka upp vården och arbeta mer med verksamhetsutveckling.
Utbildningstjänsten har finansierats av kliniken.
– Vi ser det som viktigt dels för att öka kompetensen i verksamheten, dels för att kunna erbjuda våra sjuksköterskor en karriärmöjlighet. Viktigt är också att avdelningen har erfarna sjuksköterskor med hög kompetens som kan fungera som mentorer och ge trygghet till dem som är nya i yrket, säger Mats Guldstrand.
Känner stolthet
Själv har han ett långt förflutet med arbete inom intensivvården.
– Steget hit var inte långt. Att arbeta inom ÖNH på ett universitetssjukhus ställer enorma krav på personalen, därför är även kraven på kompetensutveckling höga.
Avdelningen är till exempel den första enheten inom regionen där hela personalgruppen utbildats samtidigt i proACT, som handlar om hur bedömning och åtgärder av akut sjuk patient ska handläggas enligt A till E.
– Hos oss kan medarbetarna agera vid akuta situationer och gör det också. Som chef blir man väldigt stolt, deras insatser har räddat många patienter.
Verksamhetens ambitioner för framtiden är höga. Här finns bland annat långt gångna planer på att skapa en separat innovationsenhet där tanken är att driva vård som inte är påverkad av den kultur som råder idag.
– Idén bygger på att tänka nytt kring alltifrån scheman till professioner, teknik och IT. Här ska bedrivas riktig vård, med riktiga patienter. Den innovativa vården ska handledas av våra erfarna specialistsjuksköterskor vilket ger dem möjlighet att utvecklas ytterligare i sina yrkesroller. Om man vill jobba med utmanande sjukvård i forskningens framkant då är avdelning 27 rätt ställe att vara på, fastslår Mats Guldstrand.
Region Östergötland
581 91 Linköping
Tel: 010-103 00 00
www.regionostergotland.se