”En galen psykiatri”

Publicerad 10 oktober 2018
Text: Adrianna Pavlica

Christer Johansson är psykiatrisjuksköterska och arbetar som chef inom psykiatrin. Han skriver just nu på sin femte bok.
Christer Johansson är psykiatrisjuksköterska och arbetar som chef inom psykiatrin. Han skriver just nu på sin femte bok.
Christer Johansson är psykiatrisjuksköterska och arbetar som chef i den psykiatriska öppenvården i Uddevalla. I hans fjärde bok, ”Chefen är galen”, börjar chefen för en psykiatrisk mottagning ge patienterna pengar till resor och önskedrömmar.

Psykiatrichefen i Christer Johanssons bok leker med tanken på en annan sorts psykiatri och drar på eget bevåg igång experiment: han bokar semesterresor till patienterna, ger dem pengar till roliga aktiviteter och agerar dejtingförmedlare. ”Jag kände mig som vårdens Robin Hood.” säger den fiktive chefen, som går allt längre över gränsen. Han börjar till exempel prova psykosmediciner för att förbättra sin förståelse och bjuder hem patienter på fest. Det hela slutar förstås i katastrof.
– Skulle jag göra de här sakerna hade jag blivit av med jobbet direkt. Jag har jobbat med det här i över 30 år och det är klart att man då och då blir frustrerad över olika strukturer och kulturer som gör att vi ibland håller på med metoder och organisation snarare än fokuserar på mötet med patienterna. Tanken med boken är att ge en bild av hur man som chef kan uppleva sin vardag, och sedan låta karaktären gå för långt, spränga gränserna rejält, säger Christer Johansson.

Hejar på patienterna
Men alla idéer i boken är inte tagna ur luften. Att psykiatripatienter ska dela med sig av sina erfarenheter och utbilda personalen är något som enligt Christer Johansson pågår, liksom att hans mottagning anställt en så kallad peer support, en före detta patient.
– Han kan komplettera vårdpersonalen genom att vara ett kamratstöd till patienterna, påverka våra attityder och bidra till ett förbättrat vårdklimat. Så det går att göra nya och bra saker, men tyvärr är det ofta det negativa inom psykiatrin som får spridning.
Engagemanget i patienterna är starkt, både hos den fiktive chefen och hos Christer Johansson. Han pratar om dem med stor värme.
– Jag träffar en del av patienterna på stan eller när jag åker och handlar, då hejar vi på varandra och småsnackar ibland om något. De här människorna lever ju bland oss och ibland är det grannen som mår dåligt, ibland någon annan.

Psykiatrisjuksköterskor trivs
Christer Johansson beklagar att alldeles för få unga söker sig till ett arbete inom psykiatrin.
– Min bild är att psykiatrisjuksköterskor inom öppenvården runtom i landet trivs bra. Det är ett yrke där man får ganska mycket utbildning och jobbar inom team, men samtidigt självständigt och varierat. Det är helt klart ett framtidsyrke.