Presentation

Mentor i två år på akuten i Växjö

Publicerad 10 oktober 2018

Valentin Mendoza, sjuksköterska och Marie Söderberg, utbildningssjuksköterska på akutmottagningen i Växjö. Foto: Martina Wärenfeldt
Valentin Mendoza, sjuksköterska och Marie Söderberg, utbildningssjuksköterska på akutmottagningen i Växjö. Foto: Martina Wärenfeldt
Åtta veckors introduktion med två handledare. Och en egen mentor i hela två år! Nyanställda sjuksköterskor på akuten i Växjö får ett omfattande stöd för att känna sig säkra i jobbet.

– Vi satsar mycket på introduktion, vi vill göra våra nya medarbetare trygga i sin yrkesroll, säger Marie Söderberg, utbildningssjuksköterska på akutmottagningen i Växjö.
Hon är specialistsjuksköterska inom akutsjukvård och har jobbat på akuten i Växjö i 17 år. Sedan 1 september 2018 arbetar hon kliniskt på halvtid och med utbildning och mentorskap den andra halvan, bland annat ett pilotprojekt som ger alla nyanställda sjuksköterskor på akuten en egen mentor i hela två års tid.

Kliniskt träningscentrum
– Mentorn checkar av att den nyanställde får ledigt för utbildningar och andra aktiviteter, att man får den kunskap man behöver, till exempel extra utbildning i vissa moment på vårt KTC, kliniskt träningscentrum, säger Marie Söderberg.
De viktiga reflektionssamtalen är också något mentorn håller koll på.
– Man ska ju ha reflekterande samtal med både handledare och mentor, men det är ofta svårt i dagens höga tempo. Då ska mentorn se till att det verkligen blir av. Mentorn har även en viktig roll i att stötta handledaren, berättar Marie Söderberg.
Här finns också en klinisk kompetenstrappa, en chans till utveckling i karriären för dem som vill stanna kvar och arbeta på akuten.
– Som medarbetare innebär det att det alltid finns det en tydlig utvecklingsmöjlighet hos oss. Man står inte still och stampar på samma ställe – längre än man själv vill, för ibland passar det ju i livet – utan här händer det saker!

Spännande arbetsmiljö
– Den som jobbat några år kan utbilda sig till specialistsjuksköterska och sedan ytterligare till behandlingssjuksköterska, ett integrerat arbetssätt som vi inför nu, inspirerade av Linköpingsmodellen, berättar Marie Söderberg.
Just chansen att utvecklas i yrket var något som lockade Valentin Mendoza till akuten i Växjö. Han läste till sjuksköterska vid Linnéuniversitet, gick ut januari 2018. Akuten lockade också med sin spännande arbetsmiljö.
– Jag gillar när det går undan, när det händer mycket och man inte riktigt vet vad man får ta itu med under dagen, det är spännande!
Valentin gick den åtta veckor långa introduktionen våren 2018 och gillade att ha två handledare.
– Då lär man känna varandra bra, jämfört med om man måste hoppa från handledare till handledare. Ett bra recept!

Jobba som sjuksköterska i Region Kronoberg. Läs mer här

Akutmottagningen i Växjö
Akutmottagningen i Växjö behandlar akut sjuka inom specialiteterna medicin, infektion, kirurgi och ortopedi. På kvällar, nätter och helger tar vi även emot de som söker till ögonkliniken och öron-näsa-halskliniken. Kirurgiska och ortopediska åkommor hos barn omhändertas på akutmottagningen medan medicinska sjukdomar omhändertas på barnakuten.

Verksamhetschef:
Carina Pettersson, tel: 0470-58 90 75, E-post: carina.pettersson@kronoberg.se

Avdelningschefer:
Clas Hjertqvist, tel: 0470-58 77 86
Magdalena Gustafsson, tel: 0470-58 73 81
www.regionkronoberg.se