Presentation

Alla kan utvecklas på ANOPIVA – oavsett inriktning

Publicerad 21 mars 2019

Sofie Hoskins och Charlotta Cedervall, operationssjuksköterskor på ANOPIVA. Foto: Lasse Hejdenberg
Sofie Hoskins och Charlotta Cedervall, operationssjuksköterskor på ANOPIVA. Foto: Lasse Hejdenberg
På ANOPIVA finns stora utvecklingsmöjligheter för alla sjuksköterskor. Här erbjuds bland annat rotationstjänster där grundutbildade kan prova på anestesi, IVA och operation innan de väljer inriktning, utbildningstjänster samt avancerade fortbildningar för redan specialiserade kollegor.

– Jag kan verkligen rekommendera andra sjuksköterskor att söka sig till ANOPIVA i Linköping som ett sätt att prova på olika inriktningar och komma in i yrket. Det är ett jättebra system och borde finnas överallt, säger Charlotta Cedervall, operationssjuksköterska.
Själv blev hon färdig sjuksköterska 2011 och kom till ANOPIVA för snart sex år sedan.
– Jag började titta efter nytt jobb och hittade annonsen om klinikens projekt med allmänsjuksköterskor på operation, tyckte det lät spännande och bestämde mig för att testa. Det var lika kul som jag föreställt mig så jag fortsatte på den inslagna vägen, läste vidare till operationssjuksköterska och blev klar 2015.
Sofie Hoskins, som tog sin sjuksköterskeexamen 2001, berättar en liknande historia. Efter mer än tio år som sjuksköterska, då hon arbetat både inom olika specialiteter och administrativt, hoppade hon 2013 på projektet att arbeta som allmänsjuksköterska inom operation.
– Jag hade nästan redan bestämt mig för att utbilda mig till operationssjuksköterska men tyckte att detta var en bra möjlighet att testa om jag passade för yrket. Här skolades jag gradvis in i verksamheten och hade möjlighet att gå tillsammans med narkos-, operations- och IVA-sjuksköterskor och verkligen pröva på de olika inriktningarna. Det ledde fram till att jag efter en tid läste vidare till operationssjuksköterska precis som planerat!

Spännande
Nu har det gått ett par år sedan Charlotta och Sofie blev klara med sin specialistutbildning, ett karriärval de inte har ångrat.
– Jag trivs med att arbeta i team och med att få ägna mig åt en patient i taget. På en vårdavdelning kan dagen rulla på och man vet ibland inte om man hunnit med allt förrän vid överrapporteringen. Här har vi ett fast schema och kan tydligt följa att det som ska göras också hinns med, vilket är väldigt skönt, säger Sofie.
Hon får medhåll av Charlotta som flikar in att det på många sätt också är ett spännande jobb.
– Som operationssjuksköterska kommer du väldigt nära patienten, kroppen och själva anatomin. Dessutom tar vi hand om både barn och vuxna och möter många olika medicinska tillstånd, vilket är både spännande och lärorikt.

Vill du specialisera dig? Läs mer här!

IVA
Även Amanda Lindblom började som allmänsjuksköterska på ANOPIVA.
– Jag hade varit färdig sjuksköterska i drygt tre år när jag fick jobb på klinikens postop-avdelning. Det var en bra start där jag bland annat hade hospiteringsdagar och gick bredvid en IVA-sjuksköterska för att prova på yrket och se om det var detta jag ville göra.
Det visade sig att Amanda hamnat helt rätt och efter en tid bestämde hon sig för att läsa specialistutbildningen.
– Jag blev färdig IVA-sjuksköterska i juni 2018 och roterar nu mellan intensivvårdsavdelningen och uppvaket, med större delen på IVA som jag tycker är en jättespännande och högteknologisk verksamhet.

Många möjligheter
För den som vill erbjuds stora utvecklingsmöjligheter på kliniken. För ANOPIVA tillhandahåller inte bara specialistutbildning för klinikens allmänsjuksköterskor utan även post graduate-utbildningar för specialistsjuksköterskor samt goda forskningsmöjligheter.
Amanda säger att hon personligen just nu vill bli varm i kläderna, men att det den dagen hon är redo att ta nästa steg finns många olika karriärvägar att välja mellan.
– Först och främst vill jag bli så bra som möjligt på det jag gör nu. Det är en händelserik verksamhet där kompetens och teknisk apparatur ligger i framkant och ingen dag är den andra lik. Gillar man det så är detta ett kanonjobb med massor av utvecklingsmöjligheter för alla sjuksköterskor, oavsett inriktning och antal år i yrket.

Amanda Lindblom, IVA-sjuksköterska. Foto: Lasse Hejdenberg
Amanda Lindblom, IVA-sjuksköterska. Foto: Lasse Hejdenberg
ANOPIVA på Universitetssjukhuset i Linköping
ANOPIVA på Universitetssjukhuset i Linköping omfattar anestesi, operation och intensivvård. På kliniken utförs cirka 15 000 operationer varje år, inom allmän kirurgi, urologi, hand- och plastikkirurgi, ortopedi, ryggkirurgi, gynekologi, neurokirurgi, käkkirurgi samt ögon- och öronkirurgi. Anestesiläkare, operationssjuksköterskor, anestesisjuksköterskor och undersköterskor samarbetar med läkare från de olika opererande klinikerna. Kliniken ger också anestesiservice till andra kliniker och enheter som exempelvis gynekologiska kliniken, psykiatriska kliniken och röntgenavdelningen.
www.regionostergotland.se