Äldres ensamhet blev feelgood

Publicerad 14 oktober 2019
Text: Adrianna Pavlica

Susanne Brijker mixar allvarliga erfarenheter med feelgood i debutromanen. Foto: Mahiru Hagdahl
Susanne Brijker mixar allvarliga erfarenheter med feelgood i debutromanen. Foto: Mahiru Hagdahl
Susanne Brijker får i sitt arbete som nattsjuksköterska se hur ensamma många äldre människor är – det blev inspirationen till debutromanen ”Mannen som hyrde en familj”.

83-årige Gustav flyttar in på ett lyxigt äldreboende efter en stroke. Det som ger status är att ha en familj som kommer på besök, något som Gustav saknar. Han bestämmer sig därför för att hyra en familj – men det är långt ifrån perfekt och det uppstår många problem på vägen.
Handlingen i Susanne Brijkers bok har sitt ursprung i hennes arbete som nattsjuksköterska på ASIH, avancerad sjukvård i hemmet.
– Folk brukar säga att om man inte ska dö ensam så ska man se till att skaffa barn, men det behöver inte hjälpa. Då brukade jag säga att det kostar ju en miljon att uppfostra ett barn, så varför inte spara miljonen och hyra en familj på ålderns höst istället? Jag drog skämtet för kolleger i säkert 1,5 år innan jag kom på att temat kunde bli en bok, säger Susanne Brijker.

Frustrerande ensamhet
Hur är det att möta stor ensamhet bland äldre?
– Det är väldigt frustrerande, för det är svårt att veta något om bakgrunden. Sedan ser man ofta stora kulturskillnader. I familjer med utländsk bakgrund är hela lägenheten full med folk, i ett svenskt hem är det mycket mer ensamt. Vissa klarar av att vara ensamma i slutet av sitt liv men de hör till ovanligheterna.
I dagens pressade vårdapparat finns sällan tid för långa samtal, men Susanne Brijker tror att även korta möten kan lindra patienters ensamhet.
– Man ska inte vara rädd för att direkt visa vem man är som person, det märker jag uppskattas mest. Det gäller att vara närvarande och inte bara tänka på vad man gör, utan samtidigt som man lägger om en stomi eller ger en injektion så kan man ha ett litet samtal. Man kan också använda sig av humor för att nå patienterna, att få skratta tillsammans stärker tilliten och kan göra en stor skillnad för livskvaliteten.

Även glada stunder
Under studietiden arbetade Susanne Brijker inom hemtjänsten, vilket inspirerat henne till nästa bokprojekt.
– Även inom hemtjänsten hittar man mycket ensamhet, men också skratt och glada stunder.
”Mannen som hyrde en familj” beskrivs som tragikomisk feelgood och utkommer i höst.