Presentation

Högspecialiserad vård på THIVA

Publicerad 14 oktober 2019
Intensivvårdssjuksköterskorna Fredrik Wirenmark, Caroline Kuzminski och Anton Fredriksson på Thorax IVA i Linköping.
Intensivvårdssjuksköterskorna Fredrik Wirenmark, Caroline Kuzminski och Anton Fredriksson på Thorax IVA i Linköping. Foto: Lasse Hejdenberg

Det som gör att sjuksköterskorna stannar kvar på Thorax IVA i Linköping är en stimulerande blandning mellan intensivvård, kirurgi, medicin och högteknologisk medicinteknik. Samtidigt erbjuder avdelningen en mängd olika utvecklingsmöjligheter för sina medarbetare.

Intensivvårdssjuksköterskorna Caroline Kuzminski, Fredrik Wirenmark och Anton Fredriksson är alla överens om en central aspekt av sitt arbete på Thorax IVA i Linköping: det är den spännande blandningen som gör all skillnad.
– Thorax är ett beforskat område som hela tiden går framåt och det gör att vi som sjuksköterskor är del av en ständig utveckling. Det kommer alltid något nytt att lära sig; för mig är det en av de absolut roligaste aspekterna och definitivt en stor anledning till att jag är kvar här efter tre år, säger Anton.
Anton kom till kliniken dels på grund av sitt intresse för intensivvård och akutsjukvård, men också för att han ville ha möjligheten att vårda inte bara patienten utan även stötta dess anhöriga.

Ville vårda de som är sjukast
För Caroline lockade framförallt chansen att vårda de som är allra sjukast. Hon betonar att det är ett givande och stimulerande arbete och att hon trivs väldigt bra med den varma stämningen på avdelningen.
– Vi har ett nära samarbete över hela vårdkedjan med såväl operation, anestesi, vårdavdelning och intensivvård. Allt ligger på samma våningsplan, och det borgar för en familjär stämning där vi tar hand om varandra. Vi har god bemanning och jämförelsevis goda resurser för att ta hand om våra patienter, något som också lockar.

Hjälps åt att ligga i framkant
Avdelningen satsar stort på kompetensutveckling, något som märks inte minst i de många tillgängliga utbildningsalternativen. Fredrik ger exempel på kompetensutvecklande studiegrupper som träffas fyra gånger om året, tilläggsutbildningar på universitetet, möjligheten att gå interna kurser inom landstinget och chansen att specialistutbilda sig med avdelningens stöd. Därutöver finns ”Journal club” där medarbetarna träffas några gånger per år och via olika artiklar diskuterar ämnesområden inom senaste forskningen.
– Det finns också en postgraduateutbildning inom intensivvård som man kan söka för att fräscha upp sina kunskaper och hålla sig à jour med nya rön. Naturligtvis lär vi oss också mycket genom kontinuerligt kvalitetsarbete – vi har alla specifika ansvarsområden som vi integrerar i det vardagliga arbetet och på så vis hjälps vi åt att ligga i framkant, avslutar han.

<!—
Vill du jobba som intensivvårdsjuksköterska hos oss? Klicka här för mer information och ansök
—>

Thorax IVA i Linköping
På Thorax-IVA vårdas patienter som har genomgått kirurgisk behandling av sjukdomar i bröstkorgen, hjärtat, lungorna samt kärlkirurgi, till exempel bukaorta-aneurysm. Här vårdas även patienter som inte är opererade men som behöver olika hjärtassister. Avdelningen präglas av ett öppet klimat och glada medarbetare som ser och lär av varandra.

Vårdenhetschef Carolin Gårdman:
Tel: 010-103 46 55
carolin.gardman@regionostergotland.se
www.regionostergotland.se