Presentation

Verksamhet med mycket hjärta och utvecklande arbetsklimat

Publicerad 14 oktober 2019

Hanna Engzén, Emma Gustafsson och Jenny Sandberg (sittande), sjuksköterskor på Medicinska specialistkliniken i Motala. Foto: Åke Karlsson
Hanna Engzén, Emma Gustafsson och Jenny Sandberg (sittande), sjuksköterskor på Medicinska specialistkliniken i Motala. Foto: Åke Karlsson
– Jag fastnade för MAVA redan under studietiden eftersom verksamheten ger bred inblick i många sjukdomstillstånd. Här finns ett stöttande arbetsklimat där alla hjälps åt, säger Emma Gustafsson, sjuksköterska vid Medicinska specialistkliniken i Motala.

Medicinska specialistkliniken i Motala bedriver en bred verksamhet och erbjuder stora möjligheter till att kombinera sin tjänst mellan olika avdelningar. Många medarbetare delar sin tid mellan två olika verksamheter medan andra periodvis byter verksamhet i syfte att bredda sin kompetens.
Emma Gustafsson tog sin sjuksköterskeexamen för snart två år sedan och började direkt på MAVA som är en del av specialistkliniken. Ett val som kändes ganska självklart efter att hon gjort praktik på avdelningen.
– Jag trivdes så bra både med kollegor och verksamheten i sig att jag tog sommarjobb som undersköterska på MAVA. När det var dags för examen var valet lätt. Här möter jag många olika typer av patientfall, sjukdomar och diagnoser vilket ger en bra grund för vidare utveckling i yrket.
Hanna Engzén har liknande erfarenheter. Efter sjuksköterskeexamen 2018 började hon direkt på MAVA.
– Jag hade tidigare arbetat som undersköterska på avdelningen och trivts väldigt bra i gruppen. För mig blev MAVA ett naturligt val, jag längtade tillbaks.
Både Hanna och Emma tycker att MAVA gett dem en bra start i yrket. Anställningen inleddes med cirka fyra veckors introduktion och under första året hade de även regelbundna träffar med en mentor.
– Träffarna är inte längre schemalagda men vi har fortfarande möjlighet att kontakta vår mentor vid behov, berättar Hanna.

Vi söker sjuksköterskor till vår medicinska akutvårdsavdelning. Klicka här för mer information och ansök

Vi söker sjuksköterskor till våra medicinska observationsplatser. Klicka här för mer information och ansök

LAH
Även Jenny Sandberg kom direkt från universitetet när hon började på klinikens avdelning för specialiserad hemsjukvård, LAH, för tolv år sedan.
– Jag började här på rekommendation av en bekant som hyllade verksamheten och verkligheten har visat sig vara ännu bättre än förväntat. Det som fått mig att stanna kvar i alla år är variationen. Här finns både hemsjukvård och en vårdavdelning som man kan alternera mellan.
För tio år sedan gjorde Jenny en kort utflykt för att prova på arbete inom en annan specialitet men redan efter nio månader var hon tillbaka på LAH.
– Jag saknade mina kollegor och arbetsmiljön. Att arbeta med palliativ vård kan ibland vara jättetufft och jobbigt men det vägs upp av den stora nytta man gör för andra människor. Målet är att den tid som patienten har kvar ska bli så bra som möjligt, både för personen ifråga och för närstående. Helhetssynen är en viktig del av verksamheten vilket ger en extra dimension till arbetet, säger Jenny.
LAH erbjuder även goda möjligheter till vidareutveckling.
– På vår avdelning har vi olika ansvarsområden som kan väljas utefter intresse. Jag är palliativt ombud, vilket bland annat ger möjlighet att ta del av olika utbildningar, kurser och nätverksträffar inom ämnet. Andra ansvarsområden, som exempelvis sårvård och smärtlindring, har samma möjligheter utefter sin specialitet.

HLR-instruktörer
Nytt för Emma och Hanna är att de sedan i våras är utbildade HLR-instruktörer och HLR-ansvariga på MAVA.
– Sedan har jag även fått möjligheten att gå ELSA LIV-utbildning med fokus på att leda i vården, vilket känns väldigt stimulerande, berättar Emma.
Båda två kan varmt rekommendera sin avdelning till såväl nya som mer erfarna sjuksköterskor.
– MAVA är en bred verksamhet där du utvecklas automatiskt av många och varierande arbetsuppgifter. Här finns också ett öppet klimat och härligt gäng kollegor där det är lätt att komma in i gruppen. Ledningen anordnar ibland teamträffar med olika aktiviteter för att vi ska ses även under andra former och bli ännu mer sammansvetsade på jobbet, berättar Hanna.
Även Jenny vill slå ett slag för sin avdelning som hon beskriver som en verksamhet med varierande arbetsuppgifter, mycket medicinsk teknik, olika åkommor och mycket hjärta.
– Ett stort plus är också att vi sjuksköterskor arbetar i team tillsammans med läkare och undersköterskor med stöd av fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kurator, diakon och präst vilket ger en stor trygghet i arbetet. Det är en komplex och aktiv helhetsvård som är både intressant och mycket utvecklande för både nya och mer erfarna sjuksköterskor, fastslår Jenny.

Vi söker sjuksköterskor till vår medicinska akutvårdsavdelning. Klicka här för mer information och ansök

Vi söker sjuksköterskor till våra medicinska observationsplatser. Klicka här för mer information och ansök

Medicinska specialistkliniken vid Lasarettet i Motala
Medicinska specialistkliniken vid Lasarettet i Motala bedriver en bred verksamhet som omfattar akutmottagning, specialistmottagningar, slutenvård samt specialiserad hemsjukvård. Bredden i verksamheten ger förutsättningar att skräddarsy vårdlösningar för patienten och ger cirka 350 medarbetare möjligheter att arbeta inom olika områden och vårdformer.

Region Östergötland
Lasarettet i Motala
Tel: 010-103 00 00
www.regionostergotland.se