När Sandra Trivunovic tog sin sjuksköterskeexamen för snart ett år sedan började hon arbeta på psykosavdelningen vid Nyköpings lasarett.
– Här är det vården av hela människan som står i centrum, ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb.
Det var VFU:n på psykosavdelningen vid Nyköpings lasarett som fick Sandra Trivunovic att satsa på ett arbete inom psykiatrin.
– Jag fick ett väldigt fint mottagande som student och upplevde psykiatri som en mycket intressant specialitet. Att jag sökte mig hit efter avlutade studier kändes ganska självklart. Det bästa är vårdandet av hela människan, att kunna sitta ner och ha tid för både vårdande samtal och noggrann uppföljning av våra patienter.
Robin Nilsson, som också tog sin sjuksköterskeexamen i juni 2019 och idag arbetar på allmänpsykiatriska avdelningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, har liknande erfarenheter.
– Jag hade en praktikperiod på allmänpsykiatrin och fick ett väldigt bra bemötande av kollegorna på avdelningen. Det ledde fram till att jag först sommarjobbade som undersköterska och sedan sökte mig hit efter avslutad utbildning.
Efter snart ett år på avdelningen konstaterar Robin att jobbet till och med har överträffat de redan högt ställda förväntningarna.
– Det har blivit som jag tänkt mig fast ännu bättre. Arbetet som sjuksköterska inom psykiatrin är till exempel betydligt bredare än jag trodde från början. Här kan man utvecklas efter intresse och det område som man brinner för lite extra. Vanligtvis tänker man kanske att specialistsjuksköterska är nästa karriärsteg men här finns många andra utvecklingsmöjligheter.
Vi söker nya kollegor! Läs mer och ansök här!
Många möjligheter
Han får medhåll av Sandra som även hon upptäckt att arbetet är mycket mer mångfacetterat än förväntat. Hon berättar att det under studietiden florerade skräckhistorier om att sjuksköterskor som började inom psykiatrin tappade alla kunskaper från det somatiska.
– Det stämmer absolut inte. Ok, jag kanske inte har satt ett dropp lika ofta som en ny sjuksköterska på en medicinavdelning, men det förekommer även här, plus en massa annat. Här blir vården till en helhet där du får en bred somatisk kunskap och dessutom har lite mer tid till att ta in kunskaperna på.
Både Sandra och Robin deltar i divisionens satsning på introduktionsåret för nyanställda sjuksköterskor inom psykiatrin. Som ny sjuksköterska fick Sandra också en inskolningsperiod på avdelningen samt en mentor med lång erfarenhet av arbete inom psykiatrin.
– Mentor har jag fortfarande vilket känns betryggande. Jag har även nära kontakt med mina chefer och kan alltid vända mig till dem om det är något jag vill diskutera eller reflektera över.
Även Robin är nöjd med sin start i sjuksköterskeyrket.
– Jag fick en mentor samt sex veckors introduktion på avdelningen som sedan övergick i nyanser. Jag kan fortfarande vända mig till mentorn och diskutera svåra patientfall eller yrkesfrågor vid behov.
Fortbildning
Efter snart ett år på psykosavdelningen känner Sandra att intresset för specialiteten bara växer.
– Det är ett oerhört intressant område. När jag har skaffat mig mer erfarenhet kommer jag absolut att studera vidare inom psykiatrin. Redan nu har jag fått erbjudanden om att gå olika fortbildningar, det finns massor av utvecklingsmöjligheter. Här är lärandet är en ständigt pågående process.
Robin instämmer.
– Erbjudanden om olika kurser och fortbildningar kommer kontinuerligt. Här finns alla möjligheter.
Vi söker nya kollegor! Läs mer och ansök här!
Bra start
Både Sandra och Robin kan varmt rekommendera andra nya sjuksköterskor att börja arbeta i psykiatrivården inom Region Sörmland i allmänhet, och på deras avdelningar i synnerhet.
– Absolut, det ger en trygg start i yrket och arbetet på avdelningen ger en väldigt bra utveckling i både psykiatri och somatik. Det är mycket mer blandat mellan de båda områdena än vad man kanske föreställer sig, säger Robin.
– Ja, jag fick också ett fantastiskt bra bemötande och arbetet omfattar, precis som Robin säger, även de somatiska delarna. Kropp och själ hör ihop och här är det vården av hela människan som står i centrum. Det är ett fantastiskt roligt jobb, avslutar Sandra.
Den psykiatriska vården för vuxna inom Region Sörmland bedrivs av Psykiatriska kliniken Mälarsjukhuset och Psykiatriska kliniken Kullbergska sjukhuset/Nyköpings lasarett. Den psykiatriska vården för barn bedrivs av BUP Sörmland och består av öppenvård. Välkommen att skapa Sveriges friskaste län tillsammans med oss!
www.regionsormland.se