Presentation
ANOPIVA Norrköping

Vi har världens bästa jobb!

Publicerad 1 april 2020
Foto: Martin Roth
Hanna Persson, Tarja Hamari och Jimmy Jonsson, specialistsjuksköterskor på ANOPIVA i Norrköping. Foto: Martin Roth
Hanna Persson, Tarja Hamari och Jimmy Jonsson, specialistsjuksköterskor på ANOPIVA i Norrköping. Foto: Martin Roth

Hanna Persson, Jimmy Jonsson och Tarja Hamari är specialistsjuksköterskor på ANOPIVA i Norrköping. Tillsammans har de arbetat mer än 40 år på avdelningen.
– Vårt jobb gör verkligen skillnad för andra människor vilket ger stor arbetsglädje i retur. Vi har världens bästa jobb!

ANOPIVA på Vrinnevisjukhuset i Norrköping omfattar tre komplexa specialiteter: anestesi, operation och intensivvård. Här arbetar väl sammansvetsade team med det senaste inom högteknologisk vård. För den oinvigde kan det låta skrämmande med all teknik och den oförutsägbarhet som är en del av jobbet. Motmedlet heter planering, förberedelser och kontroll.
Hanna var nyutbildad operationssjuksköterska när hon började på avdelningen för snart 18 år sedan.
– Många tror att vårt arbete handlar om att langa instrument till doktorn. Men för att klara det måste jag kunna operationen, veta vilka instrument som krävs för varje ingrepp, vara uppdaterad och veta vad som händer om vi ändrar metod under arbetets gång.
Hon påpekar vikten av att kunna samarbeta, vara trygg i teamet och orka hålla fokus i timtal.
– Det är ett aktivt arbete som jag verkligen kan rekommendera.

Vi söker anestesisjuksköterska till Centraloperation. Klicka här för mer information och ansök

Vi söker operationssjuksköterska till Centraloperation. Klicka här för mer information och ansök

Utveckling
Även Tarja kan se tillbaka på en lång yrkeskarriär inom vården. 1999 blev hon färdig anestesisjuksköterska och började direkt på nuvarande ANOPIVA.
– Jag har trivts otroligt bra redan från första början. Det är en utmärkt arbetsplats med bra arbetskamrater och en väl fungerande operationsavdelning.
En stor fördel, fortsätter Tarja, är att verksamheten är utvecklingsbenägen vilket spiller över på medarbetarna. För henne har de gångna åren inneburit ständigt nya utmaningar.
– Idag ägnar jag en tredjedel av min tid åt att arbeta på en pre-operativ mottagning med allt vad det innebär. Övrig tid tillbringar jag i operationssalen, förutom ett specialuppdrag på tio procent då jag arbetar med medicinteknisk utrustning, som fört med sig att jag lärt mig mycket både om apparaturen i sig och upphandlingar.
Hanna tillägger att alla medarbetare har möjlighet att delta i utbildningsdagar.
– Det är återkommande tillfällen med olika teman då vi lär av både varandra och inbjudna specialister. Det är lätt att få gehör för egna initiativ om man till exempel brinner för ett särskilt område. Finns det en vilja så finns det oftast även en väg.

IVA
Jimmy har till skillnad från sina två kollegor börjat på ANOPIVA ganska nyligen. Sedan två år tillbaka arbetar han som intensivvårdssjuksköterska på avdelningen.
– Jag hade hört mycket bra om verksamheten och sökte mig hit efter avslutad specialistutbildning. Ett beslut jag inte har ångrat.
Liksom många andra medarbetare inom akut- och intensivvård ser Jimmy variationen och oförutsägbarheten som en stor tjusning med jobbet.
– Det är alltid spännande att komma till jobbet, man vet aldrig vad som väntar. Trots att jag varit här relativt kort tid har jag utvecklats enormt. Här har jag bland mycket annat fått stor mängdträning, vilket gett mig större trygghet i min yrkesroll.

Nya lokaler
Han berättar att verksamheten har flyttat in i en helt ny intensivvårds­avdelning med sex vårdplatser och post-operativ avdelning
– Det är mer rymligt, och underlättar mobilisering till exempel. Framförallt är det positivt för patienterna som får singelrum och slipper allt ljud och spring som kan uppstå i flerbäddssalar. Även för oss medarbetare är de nya lokalerna ett lyft. Under ombyggnaden var fönstren blockerade av byggställningar så det är härligt att få in dagsljus igen!
På frågan om han rekommenderar andra sjuksköterskor att söka sig till ANOPIVA kommer svaret snabbt.
– Absolut, det ligger ett stort värde i att ha ett så betydelsefullt yrke. Här kan man verkligen göra skillnad för andra människor. Jag har hittat mitt drömjobb och kommer att, precis som Hanna och Tarja, bli kvar länge i verksamheten.

Vi söker anestesisjuksköterska till Centraloperation. Klicka här för mer information och ansök

Vi söker operationssjuksköterska till Centraloperation. Klicka här för mer information och ansök

Anopiva vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Anopiva vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping bedriver intensivvård samt anestesi- och operationsverksamhet. På intensivvårdsavdelningen behandlas och övervakas årligen cirka 650 svårt sjuka patienter samt patienter som har genomgått större operationer. Anestesi- och operationsverksamheten omfattar både planerade och akuta operationer för olika specialiteter vid sjukhuset. Operationsavdelningen har tio operationssalar öppna under dagtid och genomför cirka 6 000 operationer varje år.
www.regionostergotland.se