Smittskydd

Ambulanspersonalen i frontlinjen

Publicerad 20 oktober 2020
Text: Anette Bodinger Larsson
Fredrik Karlsson, ambulans­överläkare och Eva Sköld, IVA-sjuksköterska på Falck Ambulans.

Som ambulansöverläkare på Falck Ambulans Stockholm och vice ordförande i Sveriges ledningsansvariga ambulansläkare i samverkan, hamnade Fredrik Karlsson mitt i stormens öga när pandemin slog till.

Coronapandemin var i ett tidigt skede när Fredrik Karlsson utsågs till nationellt samordningsansvarig för smittskydd inom Falck.
– Att ledningen så snabbt insåg att samordningsfunktionen behövdes i vår organisation gjorde att vi snabbt kunde få ut förstärkta riktlinjer och skyddsutrustning till våra verksamheter i hela Sverige, vilket gjort skillnad både för medarbetare och patienter. Direktkontakten med alla chefer har varit värdefull, inte minst med tanke på att det varit många ändringar längs vägen. Tack vare vårt nätverk kunde vi snabbt få igenom nya riktlinjer, där alla också förstod varför de var nödvändiga.

Göra arbetet tryggt
Ledstjärnan i arbetet som ledningsansvarig har hela tiden varit att göra ambulanspersonalens arbete så tryggt, enkelt och smidigt som möjligt.
– De första veckorna var alla oroliga, men väldigt snabbt, när man insåg att man hade bra utrustning och kunde förlita sig på den, försvann oron.
Förutom arbetet med ständiga förbättringar av riktlinjer och utrustning under pandemin var Falck också snabbt ute med att erbjuda sina medarbetare samtalsstöd.
– Det är en del av det helhetsstänk som råder i verksamheten. Vi är till för patienterna, men vill göra vårt jobb utan att själva bli sjuka eller skadade på kuppen.

”Vi är till för patienterna, men vill göra vårt jobb utan att själva bli sjuka eller skadade på kuppen.”

IVA-sjuksköterskan i frontlinjen
IVA-sjuksköterskan Eva Sköld hade bara arbetat några månader på Falck Ambulans Hägersten när pandemin startade.
– Att vara specialistsjuksköterska på ambulans är alltid ganska krävande och man är van vid att snabbt ta sig fram och in till patienten. Nu skulle vi plötsligt stanna till för att stå utanför på gatan och klä på oss skyddsutrustning samtidigt som kanske livsviktiga sekunder och minuter tickade förbi. Kapptävlingen med tiden blev ännu tuffare än innan.
En annan utmaning var den egna oron.
– Vi var alltid ängsliga för att bli smittade, om inte på jobbet så i andra sammanhang. Det kändes ju som att vi jobbade med ett dödsvirus och att det inte handlade om ifall man skulle bli smittad utan när. Ibland avundades jag alla som kunde sitta hemma och jobba. Men vårt jobb var i frontlinjen, och vi var där ute hela tiden.
Fram till dags dato har Eva inte smittats av covid-19.
– Jag är med i Falcks forskningsstudie där ambulanspersonal lämnar regelbundna antikroppstest för att se vilka som utvecklat antikroppar, vilket jag inte har gjort.

Andra vågen
I skrivande stund rapporterar myndigheterna om att smittspridningen ökar och att den andra vågen nått Stockholm.
– Läget vad gäller covid-19 har sakta börjat trappas upp, och vi på Falck märker av en viss ökning av antalet utryckningar som kräver full skyddsutrustning. Jag håller tummarna för att det inte ska bli lika många fall som i våras. Det skulle vara svårt att orka växla upp till det läget ännu en gång.