Presentation
Rättspsykiatri Trelleborg

Här växer man både som yrkesperson och människa

Publicerad 20 oktober 2020
Foto: Peter Löfqvist
Anna Lööf, sjuksköterska på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. Foto: Peter Löfqvist
Anna Lööf, sjuksköterska på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. Foto: Peter Löfqvist

Det har gått tre år sedan sjuksköterska Anna Lööf lämnade sin tjänst inom åldringsvården för att börja arbeta på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. Ett karriärbyte hon inte har ångrat.
– Det är ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb som jag verkligen kan rekommendera.

Anna Lööf hade arbetat inom åldringsvården i 18 år när hon sökte en tjänst på Rättspsykiatriskt Centrum Trelleborg. En verksamhet som många har åsikter om, men där få utomstående vet hur det fungerar i praktiken.
– Det är förståeligt. Jag hade själv fördomar innan jag började här och blev varnad av vänner och kollegor för miljön och alla ”farliga” patienter. Men det är absolut inte farligt; all vård och behandling sker i team, vi är alltid minst två i allt vi gör och har säkerhetsrutiner och lokaler som är anpassade efter verksamheten. Jag har aldrig känt mig rädd på jobbet.
En skillnad mot åldringsvården, berättar Anna, är att nästan alla patienter svarar ”bra” på frågan om hur de mår.
– Här är patienterna dömda till vård. Många tycker inte att de är sjuka överhuvudtaget och andra kanske hoppas på att få lämna kliniken om de håller inne med att de inte mår så bra. Med tiden lär man sig ”läsa” patienterna och deras tillstånd.

Jobba med rättspsykiatri i Region Skåne. Klicka här för mer information

Utvecklande
Som sjuksköterska inom rättspsykiatrin fungerar Anna som arbetsledare för vårdteamen.
– Jag har också hand om medicinerna på avdelningen och ansvar för att de intagna får rätt dos.
Handledning av studenter är en annan av hennes arbetsuppgifter.
– Det är jätteroligt att följa studenterna från att de kommer hit och kanske är lite nervösa för vad som väntar, till att se dem upptäcka tjusningen med verksamheten. De allra flesta blir överraskade av hur lugnt det är.
En förutsättning för att trivas som sjuksköterska inom rättspsykiatrin är att ha förmåga att se människan bakom brottet och möta patienten i olika situationer.
– Jag har lärt mig massor under mina tre år i verksamheten. Här har alla medarbetare mycket att säga till om, vi är ett bra gäng som hjälper varandra om någon behöver vägledning eller råd. Det nära samarbetet har bidragit till att jag utvecklats både i min yrkesroll och som människa. Det är ett jätteroligt jobb med hög trivselfaktor som jag varmt kan rekommendera!

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg är en anläggning för specialiserad rättspsykiatrisk vård, forskning och utbildning. Här bedrivs heldygnsvård som kompletteras med öppenvårdsmottagningar i Malmö, Helsingborg och Hässleholm. Hos oss arbetar ungefär 140 personer, här bedrivs även utbildning och forskning kopplad till olika vårdutbildningar i regionen.

www.skane.se