Presentation
ÖNH Östergötland

Mentorprogram skapar trygghet

Publicerad 20 oktober 2020
Foto: Patrik Ekenblom
Sari Kääriä, Erika Johansson, Narcisa Kardic och Josefine Andersson på Öron-, näs- och halskliniken i Linköping. Foto: Patrik Ekenblom
Sari Kääriä, Erika Johansson, Narcisa Kardic och Josefine Andersson på Öron-, näs- och halskliniken i Linköping. Foto: Patrik Ekenblom

På Öron-, näs- och halskliniken i Linköping välkomnas nyanställda med både ett genomarbetat mentorsprogram och av en stark teamkänsla där alla lär ut och tar hand om alla.

Det berättar Narcisa Kardic, vårdenhetschef och enhetschef på kliniken.
– Vi har byggt upp en stark sammanhållning där vi, olika yrkesprofessioner, jobbar i team. Medarbetarna både stöttar, instruerar och utbildar varandra i sina respektive specialiteter under våra interna vidareutbildningsprogram, fortsätter Narcisa Kadric.
Erika Johansson tog sin sjuksköterskeexamen i juni och i augusti började hon på Öron-, näs- och halskliniken och uppskattar mentorsprogrammet mycket.
–Det var ett av skälen till att jag sökte mig hit som nyutexaminerad då jag kan känna mig trygg i att få lära mig arbetet grundligt med hjälp av min mentor. Jag lockades även av området Öron, näsa och hals då det är ett begränsat område men rymmer många olika specialiteter, så möjligheterna till utveckling är mycket stora.

Utvecklande bollplank
Den mentor Erika Johansson fått sig tilldelad är Josefine Andersson, specialistsjuksköterska i kirurgisk omvårdnad, som fungerar som seniort stöd till kollegorna.
– Jag har jobbat på avdelning 27 sedan 2010. Kliniken gav mig möjlighet att gå specialistutbildningen 50% och arbeta 50% med bibehållen grundlön. Som mentor fungerar jag som personligt stöd i Erikas utveckling och som bollplank i hennes jobb. Då arbetet kring öron-, näs- och halspatienterna ofta är komplext och kräver en säker, personcentrerad och evidensbaserad bedömning och handläggning pre- och postoperativt, så är mentorprogrammet viktigt både för den nyanställda, kliniken och främst patienterna.

Varierande arbetsuppgifter
På mottagningen på Öron-, näs- och halskliniken har de mycket patientkontakter och rådgivning. En som jobbat där sedan 2018 är sjuksköterskan Sari Kääriä.
– Vi sitter i telefonrådgivning, jobbar som ledningssköterska på mottagning och ibland har vi mottagningar med sårkontroller/omläggningar efter polikliniska hudoperationer. Jag trivs fantastiskt bra med jobbet här, och då jag är relativt ny så finns väldigt mycket kvar att lära, vilket är mycket stimulerande. Jag uppskattar även den goda sammanhållningen vi har som hjälper mig att utvecklas vidare och ständigt lära mig nya saker i en trygg omgivning, avslutar hon.

Öron-, näs- och halskliniken – Region Östergötland

Vid Öron-, näs- och halskliniken arbetar cirka 250 medarbetare. Kliniken behandlar patienter från samtliga länsdelar samt utför högspecialiserad vård för patienter från Östergötlands, Kalmar och Jönköpings län.
Kliniken har verksamhet på Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Klinken består av bland annat Öron-, näs- och halsmottagning, Vårdavdelning 27, Hörselvård, Logopedimottagning, Tolkcentral, Mottagning och Dagkirurgisk avdelning 17 på Vrinnevisjukhuset.

www.regionostergotland.se