Presentation
OPANIVA Dalarna

Op/An/IVA i Falun – bäst när det gäller

Publicerad 20 oktober 2020
Foto: Mikael Tengnér
Lisa Singden, specialistsjuksköterska intensivvård och bitr. avdelningschef, Anna Kempe Tunestam operationssjuksköterska och bitr. avdelningschef, Matti Selin, IVA-sjuksköterska och vårdutvecklare och Malin Häggström, IVA-sjuksköterska på Falu lasarett. Foto: Mikael Tengnér
Lisa Singden, specialistsjuksköterska intensivvård och bitr. avdelningschef, Anna Kempe Tunestam operationssjuksköterska och bitr. avdelningschef, Matti Selin, IVA-sjuksköterska och vårdutvecklare och Malin Häggström, IVA-sjuksköterska på Falu lasarett. Foto: Mikael Tengnér

När corona slog till ökade IVA-platserna på Falu lasarett med 300 procent.
– Vi gick från 8 till 24 på en vecka, en ökning och arbetsbelastning som innan pandemin hade avfärdats som omöjlig. Vi har visat att vi är bäst när det gäller, säger Lisa Singden, bitr. avdelningschef.

I vanliga fall finns det en intensivvårdsavdelning på Falu lasarett. När coronapandemin rasade som värst fanns det tre. På bara ett par dygn byggdes en uppvakningsavdelning om till en intensivvårdsavdelning.
– Den 18 mars fick vi vår första covidpatient till intensiven i Falun, berättar Lisa Singden, specialistsjuksköterska intensivvård och bitr. avdelningschef på IVA.
Sedan hände saker slag i slag; patienterna blev allt fler och situationen började bli ohållbar.
Nu började diskussionerna om hur man skulle kunna öka kapaciteten drastiskt.
– De gamla servoventilatorerna hade avyttrats – trodde vi. Men så många som tio stycken hittades i källaren och plötsligt stod vi här med 24 respiratorer. Där och då bestämde vi att vår uppvakningsavdelning skulle byggas om till IVA 2.
Söndagen 22 mars fick Lisa order om att utöka kapaciteten, tre dagar senare öppnades IVA 2 och redan samma dag blev sex av sängarna upptagna.
– Som mest hade vi 19 patienter samtidigt på IVA 1 och 2. Sedan hade vi även en vanlig IVA-avdelning med fem platser som inrättas i en tidigare post-operativ avdelning.
Sammantaget utökades antalet IVA-platser med 300 procent, från åtta till 24, på bara en vecka. En omöjlighet på pappret, men tack vare den dedikerade personalen gick det att genomföra i praktiken. Många som arbetade på IVA under dessa månader arbetade i vanliga fall på andra avdelningar, och till och med på andra sjukhus i Dalarna.
– Det har varit helt fantastiskt att se hur alla har arbetat på toppen av sin förmåga, utvecklats och gjort saker långt utanför det man innan corona trodde var möjligt. Jag känner en stor stolthet över vad vi tillsammans lyckades åstadkomma, säger Lisa.

Vill du jobba som anestesisjuksköterska vid Falu Lasarett? Klicka här

Vill du jobba som operationssjuksköterska på dagkirurgin vid Falu Lasarett? Klicka här

Vill du jobba som intensivvårdssjuksköterska vid Falu Lasarett? Klicka här

Meningsfullt
Anna Kempe Tunestam, operationssjuksköterska och bitr. avdelningschef, var en av de som under en tid förstärkte personalstyrkan på IVA. Idag är hon tillbaka på centraloperation där hon arbetat sedan millenniumskiftet. En lång tid som Anna säger bottnar i kärleken till själva yrket.
– Jag trivs med teamarbetet. Under en operation är vi som kuggar i ett hjul där alla kuggar är lika viktiga. Jag älskar att vara en viktig komponent i det hjulet och att där och då befinna mig i händelsernas centrum. Jag tror att jag kan tala för alla operationssjuksköterskor när jag säger att vi bär på en stor stolthet över vårt yrke och hantverk.
Även IVA-sjuksköterskan Malin Häggström, som delar sin tid mellan patientarbete och ett uppdrag som medicintekniskt ansvarig sjuksköterska, kan se tillbaka på en lång karriär inom kliniken.
– Jag började här på IVA 2002. Anledningen till att jag blivit kvar i alla år beror på att jag har ett meningsfullt arbete där jag kan göra skillnad. Vi har goda förutsättningar att ge våra patienter den vård som vi vill ge och jag går nästan alltid hem med en bra känsla i magen.

Många möjligheter
Hon får medhåll av kollegan Matti Selin, IVA-sjuksköterska och vårdutvecklare, som började på avdelningen 2005.
– Faktum är att jag gjort några kortare utflykter till andra verksamheter men alltid kommit tillbaka hit. Anledningen är att jag trivs så bra och att det finns stora utvecklingsmöjligheter. Nu, som vårdutvecklare på halvtid, har jag det bästa jobbet man kan ha, för kombinationen med patientarbetet är perfekt. Dessutom är detta en allmän IVA-avdelning vilket innebär att vi tar emot patienter från alla kliniker på lasarettet, vilket är en utmaning i sig.
Lisa, som började på kliniken 1993 och kan se tillbaka på en kontinuerlig utveckling under de gångna åren, nickar instämmande.
– Hos oss finns det en tanke om att man ska kunna göra karriär både på bredden och djupet. Här finns alla möjligheter att utvecklas inom en rad olika områden, allt efter intresse.
Man blir aldrig fullärd, inte ens efter 30 år i yrket.

Vill du jobba som anestesisjuksköterska vid Falu Lasarett? Klicka här

Vill du jobba som operationssjuksköterska på dagkirurgin vid Falu Lasarett? Klicka här

Vill du jobba som intensivvårdssjuksköterska vid Falu Lasarett? Klicka här

OPANIVA – Region Dalarna


Välkommen till Dalarnas trevligaste arbetsplats hos oss på Op/An/IVA-kliniken, Falu lasarett! Vi har två operationsavdelningar, en dagkirurgiavdelning, centraloperation, och en intensivvårdsavdelning med uppvakningsenhet.

www.regiondalarna.se