Presentation
Akut och ambulans

Samarbete avgörande under pandemin

Publicerad 20 oktober 2020
Foto: Sander Taats
Åsa Johansson och Anders Lundin är stolta över akutmottagning och ambulans i Örnsköldsvik. Foto: Sander Taats
Åsa Johansson och Anders Lundin är stolta över akutmottagning och ambulans i Örnsköldsvik. Foto: Sander Taats

Coronapandemin kom som en chock för världen. Akutmottagningen och ambulansverksamheten i Örnsköldsvik har klarat det ansträngda läget tack vare flexibilitet, lyhördhet och snabba beslut.

Den 13 mars kom beslutet som förändrade allt på akutmottagningen i Örnsköldsvik. Klockan 12 skulle dörrarna låsas. Åsa Johansson, sjuksköterska på akutmottagningen, är van vid utmaningar men den turbulens som covid-19 förde med sig var något helt nytt.
– Vi behövde ta snabba beslut rörande patientflödet. De första dagarna fick vi göra en grovsortering av patienter i entrén men kom snabbt fram till att det inte var en hållbar lösning. Veckan därpå sattes ett tält upp där vi tog emot alla patienter. En branddörr gjordes om till en ny entré för covidpatienter. Personal frigjordes från andra områden och bildade ett covidteam. Allt gick otroligt fort, säger Åsa Johansson.

Vi söker sjuksköterska till akutmottagningen Örnsköldsvik. Klicka här för mer information och ansök

Ambulanssjukvården Västernorrland söker sjuksköterskor till vikariat. Klicka här för mer information och ansök

Samarbetsvilja och förståelse
Anders Lundin är länsverksamhetschef med ansvar för akutmottagning och ambulans. Han är imponerad av hur verksamheten lyckades hantera situationen:
– Våra handlingsplaner vid kriser utgår ofta från större olycksscenarion som trafikolyckor och bränder, inte en pandemisk smitta. Ändå lyckades vi hantera situationen på ett bra sätt, vilket visar på handlingskraft hos de som arbetar på akutmottagningen och inom ambulanssjukvården. De har fångat upp vad som behöver förändras och vi har gjort snabba justeringar.

Mobilt provtagningsteam
Mitt under den pågående pandemi-krisen fick akutmottagningen ytterligare ett uppdrag: de skulle organisera ett mobilt team för provtagning.
– Det gick väldigt smidigt. Vi gick ut med en intresseanmälan på akuten och utrustade en bil med material. Alla fick en intensivutbildning av hygiensjuksköterskan om hur vi ska jobba ute på fältet. Därefter var vi redo att åka hem till folk och ta prover, berättar Åsa Johansson.
Spridningen av covid-19 ligger nu på en lägre nivå, en situation som Anders Lundin kallar för det nya normala:
– Detta är något vi kommer att få leva med. Nu är det covid-19 vi behöver hantera; om några år kan det vara ett annat virus. Utmaningen är att ha fokus på vårt grunduppdrag men hantera situationer som denna i vardagen. Jag är otroligt stolt över våra medarbetare och tror att vi kommer att lyckas väl tack vare dem.

Akut och ambulans i Örnsköldsvik – Region Västernorrland

På akutmottagningen i Örnsköldsvik jobbar 52 personer. Ambulansverksamheten omfattar 37 medarbetare. Det är en arbetsplats som erbjuder omväxling, utveckling och trevliga arbetskamrater som hjälper varandra.

rvn.se