Presentation
AnOpIVA Jämtland Härjedalen

Vi har världens bästa jobb

Publicerad 20 oktober 2020
Foto: Mikael Frisk
Helena Månsson och Karin Aspholm, IVA-sjuksköterskor på IVA i Östersund. Foto: Mikael Frisk
Helena Månsson och Karin Aspholm, IVA-sjuksköterskor på IVA i Östersund. Foto: Mikael Frisk

Varierande, stimulerande och utmanande. Så beskriver fyra sjuksköterskor jobbet på AnOpIVA och akuten/ambulansen i Östersund. Ett arbete som kan vara stressat och pressat samtidigt som hög kompetens, nära teamarbete och god sammanhållning skänker trygghet och trivsel på jobbet.

Det har gått nästan 30 år sedan Karin Aspholm började arbeta på IVA i Östersund som nybliven specialistsjuksköterska. Förutom en kortare utflykt till Uppsala har hon varit verksamheten trogen. Samma anledning som en gång i tiden fick henne att välja IVA har också fått henne att stanna kvar i alla år.
– Jag trivs med att arbeta nära patient och anhöriga. Det är också ett arbete med stor variation där man möter många olika sjukdomstillstånd. På andra avdelningar är den medicinska vården ofta inriktad på en särskild sjukdom eller ett organ, på IVA får vi i stället lära oss mycket om mycket. Det allra bästa är kollegorna. Som IVA-sjuksköterska arbetar jag i team som består av olika yrkeskategorier från olika verksamheter. Vi är ett sammansvetsat gäng med hög och bred kompetens.
Kollegan Helena Månsson har en liknande bakgrund.
– Även jag är specialistsjuksköterska i intensivvård och började här på avdelningen 1999. Jag trivs med att man aldrig riktigt vet vad som väntar när man kommer till jobbet. Här får jag arbeta med patienter i alla åldrar från nyfödda till äldre. Ingen dag är den andra lik och patienterna stannar kvar på avdelningen från några timmar, till dagar, veckor och ibland månader. Även anhörigvården är en viktig del av verksamheten. Man blir kompetensmässigt väldigt bred och räds inte vad än man stöter på.

Jobba med oss

Intensivvårdssjuksköterskor välkomnas till oss på IVA! (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi välkomnar sjuksköterskor till akutmottagningen! (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi välkomnar operationssjuksköterskor till Östersunds sjukhus! (Sista ansökningsdag har passerat)

Ny utmaning
Helena berättar att alla sjuksköterskor på avdelningen har olika ansvarsområden.
– Jag är till exempel med i infektionsgruppen och har under senare tid varit en av dem som ansvarat för covid vilket varit väldigt stimulerande. Visst har det rent arbetsmässigt varit väldigt jobbigt att ställa om till den nya situationen, men samtidigt, i ärlighetens namn, också väldigt spännande.
Karin berättar att delar av avdelningen hastigt fick flytta in i andra lokaler och börja arbeta med delvis helt nya kollegor.
– Även om det var tufft och tungt så tror jag att många av oss upplevde arbetet positivt. Vi är ju utbildade för dessa situationer även om covid är nytt för alla. Det har varit en resa där vi lärt, och fortfarande lär oss, mycket längs vägen.
Tillsammans har Karin och Helena mer än femtio års erfarenhet av arbete på IVA i Östersund, en tidsrymd som inger respekt.
– Det är variationen och oförutsägbarheten som fått oss att stanna kvar i alla år. Det finns helt enkelt inget roligare sjuksköterskeyrke än detta, det tycker i alla fall vi!

Akuten
Även Carina Rönnerfjäll och Pernilla Johansson, sjuksköterskor på akuten, trivs med att aldrig riktigt veta vad som väntar när de kommer till jobbet.
– Jag har varit sjuksköterska i fyra år, började på en medicinavdelning och började här i april 2019, mest för att jag tycket det verkade vara ett spännande jobb med mycket variation och väldigt brett. Med facit i hand vet jag att det var helt rätt beslut!
Inte heller Carina har ångrat att hon i början av 2000-talet började arbeta på akuten.
– MAVA som jag jobbade på då skulle läggas ner, och i den vevan blev jag tillfrågad om jag inte ville börja jobba på akuten. Jag hade liksom många andra en föreställning om att arbetet skulle kretsa mest kring akuta trauman och hjärtstopp, men det är bara en del av det vi gör. Här möter man allt ifrån sådana akuta saker till nageltrång. Mycket handlar om att bedöma patienter och lotsa dem till rätt vårdnivå.
På frågan om de kan rekommendera andra sjuksköterskor att börja på akuten kommer svaret snabbt.
– Absolut, om man gillar variation så är detta ett perfekt jobb, man blir inte uttråkad, den saken är säker, säger Pernilla.
Carina nickar instämmande.
– Efter 15 år på avdelningen lär jag mig fortfarande nya saker. Det finns en stor tjusning i att det ständigt kommer nya trixigheter som måste lösas. Här lär man sig mycket av bara farten.

Jobba med oss

Intensivvårdssjuksköterskor välkomnas till oss på IVA! (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi välkomnar sjuksköterskor till akutmottagningen! (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi välkomnar operationssjuksköterskor till Östersunds sjukhus! (Sista ansökningsdag har passerat)

Carina Rönnerfjäll och Pernilla Johansson, sjuksköterskor på akuten i Östersund. Foto: Mikael Frisk
Carina Rönnerfjäll och Pernilla Johansson, sjuksköterskor på akuten i Östersund. Foto: Mikael Frisk
AnOpIVA – Region Jämtland Härjedalen


• På intensivvårdsavdelningen är vi cirka 60 sjuksköterskor och undersköterskor som tillsammans med läkare driver en allmän intensivvårdsavdelning som vårdar svårt sjuka och allvarligt skadade patienter i alla åldrar. Under ett år har vi cirka 2000 patienter hos oss, varav 600 är intensivvårdspatienter.
• Vår akutmottagning är öppen dygnet runt, året om. Varje år tar vi emot cirka 40000 akut vårdsökande patienter i alla åldrar. Förutom ett väl utbyggt system för triage är verksamheten indelad i kirurgi-, ortopedi-, och medicinteam samt observationsplatser. Under jourtid tar vi hand om patienter från samtliga kliniker.

www.regionjh.se