Presentation
ANOPIVA Linköping

ANOPIVA – ett jobb på första parkett

Publicerad 21 oktober 2020
Foto: Lasse Hejdenberg
Ismene Haase och Camilla Genzel, operationssjuksköterskor på neurokirurgiska kliniken vid Linköpings universitetssjukhus. Foto: Lasse Hejdenberg
Ismene Haase och Camilla Genzel, operationssjuksköterskor på neurokirurgiska kliniken vid Linköpings universitetssjukhus. Foto: Lasse Hejdenberg

Ismene Haase, operationssjuksköterska på neurokirurgiska kliniken vid Linköpings universitetssjukhus, sökte sig till yrket för att hon ville ha ett spännande arbete i händelsernas centrum.
– Här har jag funnit allt jag föreställt mig och lite till, det är världens häftigaste jobb.

Neurokirurgiska enheten är en av bara två kliniker i landet som bedriver intra-operativ magnetresonanstomografi-verksamhet (MRT) på neurokirurgen. I denna hybridsal genomgår patienter en MRT-undersökning under pågående operation utan att behöva väckas. Verksamheten som invigdes i mars har föregåtts av ett långt förarbete. De båda operationssjuksköterskorna Camilla Genzel och Ismene Haase var med i projektgruppen.
– Vi var med under hela planeringsfasen som bland annat innebar studiebesök på kliniker utanför Sverige. Det var jätteroligt och fantastiskt att få den möjligheten och förtroendet av klinikens ledning, säger Ismene, som kan se tillbaka på 23 år i sjuksköterskeyrket.
– Jag har jobbat på många olika ställen under min karriär men alltid på ställen där det händer mycket saker. Efter att ha tillbringar en tid på BRIVA där brännskadepatienter opereras på plats kände jag att detta är min grej. Jag ville ha en av de bästa platserna längs fram och insåg att då är det operationssjuksköterska som gäller.

Vi söker operationssjuksköterskor till flera avdelningar.

Klicka på länkarna nedan för mer information och ansök.

Hand- och Plastikoperation, Anestesi-, operation- och intensivvårdskliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Öronoperation, Anestesi-, operation- och intensivvårdskliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Ortoped- Ryggoperation, Anestesi-, operation- och intensivvårdskliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Neurooperation, Anestesi-, operation- och intensivvårdskliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Kirurgoperation, Anestesi-, operation- och intensivvårdskliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Ständig utveckling
Ismene blev färdig operationssjuksköterska 2017, och började direkt på neurokirurgen, ett yrkesval hon inte har ångrat.
– Här arbetar vi med högt specialiserad kirurgi som nu, tack vare vår interoperativa MRT, har blivit ännu mer avancerad. För mig innebär arbetet en ständig utveckling, man blir aldrig fullärd och det är jätteroligt.
Hon får medhåll av Camilla som blev färdig sjuksköterska 2006 och vidareutbildade sig till operationssjuksköterska 2013.
– Här finns stora möjligheter att utvecklas inom en rad olika områden. Vi har en jättestor operationsavdelning med många specialiteter representerade. Är man intresserad av akutsjukvård och just operation är detta rätt plats att jobba på.
Camilla lyfter även fram teamarbetet som en stor fördel i jobbet.
–Här arbetar jag i team på riktigt med narkossköterskor, undersköterskor, neurokirurger, narkosläkare och många fler, beroende på vad det är för operation. Alla är väldigt beroende av varandra, tillsammans räddar vi liv och det känns stort. Man gör verkligen skillnad på jobbet.

IVA
Även IVA-sjuksköterskorna Martina Vistby och Tina Ramström lyfter fram de många utvecklingsmöjligheterna på kliniken.
– Jag är sjuksköterska sedan 2015 och jobbade först på en medicinsk vårdavdelning innan jag började en utbildningstjänst på post-operativa avdelningen i januari 2019. I somras blev jag färdig specialistsjuksköterska och är precis klar med inskolningen på IVA, säger Martina.
Att börja IVA-karriären på post-op är något hon verkligen kan rekommendera.
– Det är ett jättebra ställe att börja på. På post-op har man ett nära samarbete med operation och intensivvård och får en god inblick i hur de olika specialiteterna jobbar. Dessutom är det en stor bredd på patienterna, både vad gäller ålder och kirurgiska åkommor, så man lär sig otroligt mycket.

Martina Vistby och Tina Ramström, IVA-sjuksköterskor på ANOPIVA vid Linköpings universitetssjukhus. Foto: Lasse Hejdenberg
Martina Vistby och Tina Ramström, IVA-sjuksköterskor på ANOPIVA vid Linköpings universitetssjukhus. Foto: Lasse Hejdenberg

Alla möjligheter
Tina har med sina 26 år som sjuksköterska en lång erfarenhet av yrket.
– Jag blev färdig IVA-sjuksköterska 1998 och har med undantag för några kortare utflykter arbetat här sedan dess. Under senare år har jag roterat mellan neurokirurgen och IVA.
Under senare år har Tina även arbetat med simuleringsträning för personalen.
– Vi övar olika scenarier som kan uppstå i syfte att vara förberedda och sätta rutiner för olika händelser. Det är stimulerande med lite omväxling i arbetet.
Martina nickar instämmande.
– Just nu vill jag känna in och växa in i min nya roll, vi får se åt vilket håll mitt intresse dras. Här kan man bygga på sin kompetens inom en rad olika områden och anta nya utmaningar när man är redo och känner för det. På ANOPIVA finns verkligen alla möjligheter.

ANOPIVA Linköping – Region Östergötland

ANOPIVA, anestesi-, operations- och intensivvårdskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping inom Sinnescentrum (SC) är sjukhusets största klinik. Vi bedriver operat-ionssjukvård, postoperativ vård, intensivvård, sterilteknisk verksamhet samt extern anestesi- och barnsmärtverksamhet. IVA har precis flyttat till helt nya lokaler vilket ger oss förutsättningar att möta framtidens intensivvårdsbehov på bästa sätt.

www.regionostergotland.se