Presentation
GAVA

På GAVA vårdar vi hela människan

Publicerad 16 april 2021
Foto: Lasse Hejdenberg
Anna Davidsson, specialistsjuksköterska och Anders Hjelmberg, sjuksköterska på GAVA vid Linköpings universitetssjukhus. Foto: Lasse Hejdenberg
Anna Davidsson, specialistsjuksköterska och Anders Hjelmberg, sjuksköterska på GAVA vid Linköpings universitetssjukhus. Foto: Lasse Hejdenberg

– På GAVA tänker vi längre än till att bara bota en bruten arm; vi vårdar hela människan. Jobbet sker i multiprofessionella team som ger bred kompetens och bidrar till en ständig utveckling av yrkesrollen, säger Anna Davidsson, specialistsjuksköterska vid Linköpings universitetssjukhus.

Anna Davidsson började inom geriatriken vid Linköpings universitetssjukhus direkt efter sin sjuksköterskeexamen för 16 år sedan. Sedan dess har det hänt en hel del. Förutom att avdelningen numera är en medicinsk och geriatrisk akutklinik, GAVA, har Anna, som hamnade inom specialiteten mest av en slump, upptäckt den stora tjusningen med vård av äldre.
– Jag har stormtrivts från första början. Det som fått mig att stanna kvar under alla år handlar mycket om den utveckling som skett, både på vår avdelning och inom geriatriken i stort. I början präglades verksamheten av långa vårdtider och mycket rehab. Idag är vi en akutgeriatrisk avdelning med betydligt kortare vårdtider och där vi jobbar i multiprofessionella team med patienten i fokus.
En annan anledning till att hon trivs så bra är avdelningens goda utvecklingsmöjligheter.
– Vi tar hand om alla slags åkommor och sjukdomstillstånd vilket gör att man aldrig slutar att utvecklas i sin yrkesroll. Jag lär mig ständigt nya saker bara av att arbeta i verksamheten. Det finns även stora möjligheter till fortbildning. För ett par år sedan läste jag till specialistsjuksköterska inom geriatrik med bibehållen lön, och har sedan dess fått flera nya ansvarsområden.
Just nu är hon i färd med att utveckla sin roll till att bli omvårdnadsledare på avdelningen.
– Idag handlar mitt arbete mycket om att vara koordinator och fungera som stöd för nya sjuksköterskor på avdelningen. Jag är också huvudhandledare för sjuksköterskestudenterna och hoppar även in som handledare på vår kliniska utbildningsavdelning, KUA, när det behövs.

Jobba med oss på GAVA. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här föra att se alla våra lediga tjänster

KUA
Avdelningskollegan Anders Hjelmberg som är inne på sitt femte år som sjuksköterska på GAVA berättar en liknande historia. Inte heller han hade tänkt sig en karriär inom geriatriken.
– Jag hade arbetat några år som sjuksköterska i Göteborg när jag sökte mig till Linköping. Min tanke var att jobba på MAVA, men det är ju samma klinik så när det blev brist på sjuksköterskor på GAVA hamnade jag här och upptäckte att skillnaden är mindre än man kan tro. Detta är ju en akutgeriatrisk avdelning, patienterna kommer hit från akuten och tittar du på andra avdelningar är det mycket äldre patienter även där.
Även Anders kan se tillbaka på en ständig utveckling under sina år på avdelningen.
– Idag arbetar jag mest som sektionshandledare på KUA, ett enormt roligt jobb. Här återfinns alla olika professioner, vi har både läkarstudenter, sjuksköterskor och paramedicinare vilket gör att man lär sig mycket av bara farten. Sedan är det ju utvecklande i sig att ha studenter som hela tiden sätter en på prov.

Gör skillnad
På frågan om de kan rekommendera andra sjuksköterskor att söka sig till GAVA blir svaret ett tveklöst och unisont JA!
– Jag kan verkligen rekommendera andra sjuksköterskor, både nyutexaminerade och mer erfarna, att börja på GAVA, inte minst för den stora bredden på patientklientelet. Då pratar jag inte åldersmässigt utan om vi tar hand om i stort sett alla åkommor och tillstånd. De gånger något ligger utanför vår kompetens konsulterar vi med andra kliniker, säger Anders.
Anna lyfter fram det goda arbetsklimatet som en av många anledningar till att börja på GAVA.
– Vi jobbar i team och tar väl hand om både varandra och nya kollegor. Alla sjuksköterskor som är nya i yrket får en mentor och för den som är speciellt intresserad av något medicinskt område finns möjligheter att ingå i olika grupper och utvecklas inom just det fältet.
Båda är överens om att den största risken med att börja på GAVA är att man stannar kvar.
– Jag sa att jag skulle ge avdelningen ett år, nu har det gått fem, säger Anders.
Inte heller Anna har några planer på att byta inriktning.
– Geriatrik är en stimulerande och utvecklande specialitet där man kan göra stor skillnad för patientens livskvalitet.

Jobba med oss på GAVA. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här föra att se alla våra lediga tjänster

GAVA – Region Östergötland

GAVA (geriatrisk akutvårdsavdelning) har inriktning mot akutgeriatrik, klinisk undervisning, och demens/konfusion. Arbetet sker i multiprofessionella team inom områdena medicinsk diagnostik, behandling, omvårdnad, rehabilitering och social planering. I verksamheten ingår en klinisk undervisningsavdelning som är integrerad i de geriatriska sluten­vårdsplatserna.

www.regionostergotland.se