Presentation
Region Västerbotten

Utmaningar, tempo och starka team i Umeå

Publicerad 16 april 2021
Foto: Lena Lee
Jens Holmström och Tilda Nordström, sjuksköterskor på akuten på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Lena Lee
Jens Holmström och Tilda Nordström, sjuksköterskor på akuten på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Lena Lee

Vill du arbeta mitt i händelsernas centrum och få användning för hela din kompetens? Som sjuksköterska inom ambulanssjukvården Västerbotten och akuten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå får du ett utvecklande, omväxlande och spännande arbete.

Tilda Nordström hade egentligen siktet inställt på att bli barnmorska, men när hon gjorde sin sista praktik som sjuksköterskeelev och kom till akuten ändrade hon sina planer.
– Jag kände direkt att jag hade hamnat rätt, jag blev helt kär! På ett sätt liknar det att arbeta på förlossningen, man är verkligen där det händer och vet aldrig vad man kan förvänta sig av arbetspasset, säger Tilda, som blev färdig sjuksköterska 2019 och började jobba på akuten på Norrlands universitetssjukhus direkt efter examen.

Aldrig fullärd
Hennes kollega Jens Holmström visste däremot från start att han ville arbeta inom ambulans- eller akutsjukvård. Under studietiden till sjuksköterska sommarjobbade han som undersköterska på akuten och då cementerades intresset. Till Umeå universitetssjukhus kom han 2015, ett år efter examen.
– Vi har patienter i alla åldrar och med alla typer av tillstånd och diagnoser. Det är otroligt omväxlande och efter sex år stöter jag fortfarande på nya saker. Man blir aldrig fullärd. Vi har väldigt bra team och jobbar nära akutläkarna, vilket är enormt utvecklande, säger han.
– Dessutom trivs jag med att man efter varje pass vänder blad. Det är aldrig några ”långbänkar”.

Jobba med oss på akuten. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Jobba med oss på Ambulansen. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Öppen kultur
Jens och Tilda lyfter båda fram gemenskapen, med en öppen, prestigelös arbetskultur, där man snabbt blir en i gänget.
– Jag kände mig enormt välkommen och fick mycket stöttning när jag kom som helt ny och oerfaren. Dessutom arbetar man aldrig själv här, utan har alltid andra sjuksköterskor, läkare och undersköterskor omkring sig. Det gör att man utvecklas snabbt och är en stor trygghet. Dessutom är det väldigt trevligt, säger Tilda.
Det sker nu en stor satsning på akuten, och nya, ändamålsenliga lokaler ska snart tas i bruk. Då samlas både sjukvårdsverksamhet och administration i en och samma byggnad.
– Det kommer att bli ännu bättre flöden och ger möjlighet att rotera mellan olika stationer. Det finns en öppenhet för nya sätt att arbeta, säger Jens.

Kristofer Östensson och Linnéa Granlund, ambulanssjuksköterskor inom Ambulanssjukvården Västerbotten. Foto: Lena Lee
Kristofer Östensson och Linnéa Granlund, ambulanssjuksköterskor inom Ambulanssjukvården Västerbotten. Foto: Lena Lee

Positiv stress
Ambulanssjukvården Västerbotten arbetar i nära samarbete med akutmottagningarna och erbjuder en liknande snabb och omväxlande miljö. Här arbetar Linnéa Granlund som började i februari, ett år efter examen, och Kristofer Östensson, som arbetat inom ambulanssjukvård under i stort sett hela sin 24 år långa karriär, varav merparten i Umeå.
– Det är så rörligt och varierat och varje körning är en ny utmaning. Efter alla år tycker jag fortfarande att det är lika spännande och intressant, säger Kristofer.
– Visst kan det vara stressigt, men mestadels på ett positivt sätt. Jag gillar tempoväxlingen och att mobilisera när det verkligen gäller. Vi har starka team som löser uppgiften tillsammans. Om man trivs med utmaningar, då är man rätt person för ambulanssjukvård, fortsätter han.
Linnéa håller med. Hon fick upp ögonen för ambulanssjukvård under några praktikdagar och tycker att det är en perfekt arbetsplats.
– Det är väldigt stimulerande och varierat. Som ny får jag alltid arbeta med en erfaren sjuksköterska och jag har fått jättebra inskolning. Man jobbar i team och har alltid någon att rådfråga. Det är en trygghet, säger hon.

Kompetensutveckling
En stor fördel med Norrlands universitetssjukhus i Umeå är närheten till universitetet och det stora utbud av utbildningar som erbjuds där. Kristofer är distriktsjuksköterska i botten och även Tilda, Linnéa och Jens kan tänka sig att så småningom läsa till specialistsjuksköterska. Det finns även en mängd kurser och annan kompetensutveckling samt en rad olika karriärvägar för sjuksköterskor.
Alla fyra vill även lyfta fram Umeå som stad och Umeå universitetssjukhus som arbetsplats.
– Man blir så bra bemött här på sjukhuset och det finns en väldigt fin teamkänsla. Vi har en fantastisk stämning och jättebra kollegor och chefer, säger Linnéa. Dessutom är Umeå lagom stort: här har man alla fördelar med en stad, men utan att det känns för stort och anonymt. Det är den bästa av båda världar!

Jobba med oss på akuten. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Jobba med oss på Ambulansen. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Ambulansen i Västerbotten och akuten i Umeå, Region Västerbotten

Ambulanssjukvården Västerbotten och akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus erbjuder spännande jobb och karriärvägar till sjuksköterskor. Här kan du utvecklas i professionen på en arbetsplats där den ena dagen aldrig är den andra lik. Vi erbjuder goda möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning, oavsett om du är ny och oerfaren eller har arbetat i många år. Gillar du utmaningar kommer du att trivas hos oss!

www.regionvasterbotten.se