I Region Västernorrland arbetar man både med brukarstyrd inläggning och projektet SPOT, där hembesök fungerar som en brygga mellan heldygnsvård och öppenvård, och kan förhindra inläggningar.
– Vi gör hälsofrämjande insatser och tittar mycket på friskfaktorerna, inte bara problemlösning, säger sjuksköterskan Ramazan Düzgün.
SPOT, specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam, är den nya resursen i vuxenpsykiatrin i Region Västernorrland. Det är ett komplement till öppenvården och ett alternativ till traditionell heldygnsvård.
– Vi utgår från patientens behov och önskemål, det finns en helt annan flexibilitet. Det bidrar till mer delaktighet från patientens sida, säger Ramazan Düzgün som har 20 års erfarenhet inom psykiatrin.
Hans kollega Robert Fredriksson, sjuksköterska sedan två decennier, ser många fördelar med att träffas hemma hos patienten.
– Jag upplever att patienten slappnar av, och här är jag gäst hos dem medan de kan upplevas vara gäster hos oss när de är i heldygnsvården. Det blir ofta ett bättre samtal på patientens planhalva. Det är också lättare att göra en bedömning när man ser miljön som patienten lever i. Måendet speglas ofta i hur det ser ut, säger han.
Vill du jobba med oss? Klicka här för att se våra lediga tjänster
Nyfiken och flexibel
Sjuksköterskorna som arbetar inom SPOT har en bred repertoar bland sina arbetsuppgifter. Det kan till exempel handla om att sitta och prata med en patient eller att gå ut på promenad tillsammans.
– Det är en bra arbetsplats om man är nyfiken och flexibel och vill röra sig ute bland människor, säger Robert Fredriksson.
Jenny Nordlander, specialistsjuksköterska och ECT-sjuksköterska, har jobbat på en heldygnsavdelning i Sundsvall i 16 år.
– Här får man jobba med helheten, och det kan vara en utmaning att förstå vad problemet är. Ibland hänger psyket och somatiken ihop väldigt tätt, säger hon.
Brukarstyrd inläggning
Hon ser positivt på SPOT, eftersom patienter från heldygnsvården sällan är helt återställd när de skrivs ut. Jenny Nordlander ser också många fördelar med BI, brukarstyrd inläggning, som man infört för vissa patientgrupper.
– Det fungerar väldigt bra. Man skriver ett kontrakt om att patienten kan lägga in sig i tre dagar, tre gånger i månaden. Då blir det inte de där långa inläggningarna.
Och Jenny Nordlander stortrivs på sin avdelning.
– Psykiatri i sig är spännande, och man möter så otroligt många olika slags människor. När man går till jobbet vet man aldrig vad som väntar, och det är väldigt roligt, säger hon.
Länsverksamhet psykiatri har för sin verksamhet ett upptagningsområde som omfattar Västernorrlands län med sju kommuner. Öppenvårdsmottagningar finns på fem orter: Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Heldygnsvård finns i Sundsvall. Därtill finns SPOT i Sollefteå och i Örnsköldsvik som erbjuder psykiatrisk sjukvård i hemmet.
Kontakt:
Anna-Karin Drewsen
tf verksamhetschef
060-181 748
anna-karin.drewsen@rvn.se
www.rvn.se