Presentation
Lasarettet i Ystad

Många fördelar med ett mindre sjukhus

Publicerad 27 oktober 2021
Foto: Jens C Hilner / PhotoMedia Sweden
Emelie Moberg, barnsjuksköterska på barnakuten och Jakob Andersson, sjuksköterska på akuten på Lasarettet i Ystad. Foto: Jens C Hilner / PhotoMedia Sweden

På akutmottagningen och akutmottagning barn och ungdom på Lasarettet i Ystad ges högkvalificerad vård av trygg personal. Det mindre akutsjukhusets kortare kontaktvägar skapar närhet till många specialiteter samt en stor känsla av gemenskap.

Jakob Andersson, som sedan ett halvår jobbar som sjuksköterska på akuten, valde att komma tillbaka till Lasarettet i Ystad efter vidareutbildning till sjuksköterska från att tidigare har varit undersköterska där.
– Det kändes självklart för mig att återvända hit, för jag trivdes väldigt bra som undersköterska och trivs minst lika bra nu. Det är en stor fördel att man känner nästan alla som jobbar här vilket skapar genuina relationer. Jag vet vem som kan vad och får snabbare svar om jag undrar över något.
Han tar som exempel om det kommer in en patient till akutmottagningen som visar sig ha en akut gynekologisk åkomma.
– I det fallet känns det väldigt bra att jag snabbt kan få tag på en gynspecialist som kan komma till akuten så att patienten får den vård den behöver redan här, förklarar han.

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster på Lasarettet i Ystad

Får följa med i barnens vårdprocess
Till skillnad från Jakob Andersson som är relativt nyexaminerad så tog Emelie Moberg sin sjuksköterskeexamen för 18 år sedan, och för 11 år sedan blev hon klar specialist som barnsjuksköterska.
– Jag jobbade här på Lasarettet i Ystad under ett antal år men valde sedan att gå över och jobba som skolsköterska. När barnakuten för snart fem år sedan blev en egen enhet här på lasarettet så valde jag att gå tillbaka. Nu jobbar jag på barnakuten och stortrivs, berättar hon.
Förutom att det är korta kontaktvägar inom hela sjukhuset finns en annan fördel med det mindre sjukhuset som Emelie Moberg verkligen uppskattar.
– Här delar barnakuten och barn­avdelningen på lokalerna och eftersom vi som personal jobbar på båda ställena har vi möjlighet att följa patienterna om de läggs in för fortsatt vård på sjukhuset. Inte minst för barnen och deras familjer är det en mycket stor trygghet, men även vi i personalen uppskattar mycket att få vara en del av vården även efter besöket på barnakuten.

Tillit viktigt på en akutmottagning
På vuxenakuten är det inte lika lätt att följa de patienter som kommer in då vårdavdelningarna ligger på andra håll på lasarettet, och det hade nog blivit lite svårt ändå då det är så många patienter som flödar genom akuten.
– Det är en av de saker jag gillar med att vara sjuksköterska här, det är en så otroligt stor variation av patienter som man möter, och så många olika sjukdomar och åkommor. Det gör att jag lär mig ständigt nya saker och utvecklas mycket som person, konstaterar Jakob Andersson.
Han tror även att lärandet blir större då de jobbar så nära varandra i teamet. Det finns ingen prestige mellan olika yrkesgrupper och alla lär av varandra, läkare såväl som sjuksköterskor och undersköterskor.
– Det är hög kompetens i teamet där alla bidrar från sina respektive perspektiv vilket skapar en stor trygghet och tillit till varandra. Den tilliten är viktig på en akutmottagning där vi måste fatta snabba beslut; då måste man kunna lita på varandras omdömen och kompetens, förklarar han vidare.

Ett kontinuerligt lärande
De fördelar Jakob Andersson ser håller Emelie Moberg till fullo med om, men på barnakuten finns ytterligare en dimension.
– Till oss kommer barn i ett brett åldersspann, 0–18 år, och det är verkligen inte samma vård vi kan ge till ett spädbarn som till en 10-åring exempelvis. Det gör att även om jag jobbat länge som barnsjuksköterska så lär jag mig ständigt nya saker och får så otroligt mycket tillbaka. Att se ett barn må bättre är lika fantastiskt varje gång.
Hon tycker det är synd att det finns sjuksköterskor som verkar lite rädda för att jobba med barn.
– Det finns ingenting alls att vara rädd för. Tvärtom är det väldigt inspirerande att jobba med barn, bland annat för att det inte är bara barnen man jobbar med utan hela familjen deltar i vården vilket adderar ännu en dimension till arbetet, förklarar hon med stor entusiasm.

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster på Lasarettet i Ystad

Region Skåne – Lasarettet i Ystad

Lasarettet i Ystad är ett medelstort sjukhus som ligger i sydöstra Skåne, med smidig pendling till både Malmö och Österlen. Här jobbar ungefär 1000 personer, och sjukhuset bedriver både akut och planerad hälso- och sjukvård. Här finns akutmottagning för barn och vuxna, förlossningsvård och specialistsjukvård med verksamhet dygnet runt. På sjukhuset finns cirka 100 vårdplatser och mottagningsverksamhet inom ett flertal specialiteter: till exempel ortopedi, gynekologi, barn- och ungdomsmedicin, neurologi, njurmedicin och hjärtsjukdomar. Till sjukhuset kommer även patienter från andra delar av Skåne som är i behov av operation.
Lasarettet i Ystad samverkar med sjukhusen i övriga Skåne, särskilt sjukhusen i Simrishamn, Lund och Malmö samt primärvården och kommunerna i sydöstra Skåne. Lasarettet ger även klinisk utbildning för blivande läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal.

Vill du veta mer om oss och våra lediga tjänster? Kontakta våra HR-partners:

Lotta Hedberg
Lise-Lotte.Hedberg@skane.se

Emma Åkesson
Emma.Akesson@skane.se

skane.se/ystad