Presentation
Kriminalvården

Som sjuksköterska i Kriminalvården kan du göra skillnad

Publicerad 27 oktober 2021
Foto: Jan Nordén och Linda Dahlqvist Photography
Helena Myhré, sjuksköterska på Tygelsjö kriminalvårdsanstalt strax utanför Malmö. Foto: Jan Nordén
Helena Myhré, sjuksköterska på Tygelsjö kriminalvårdsanstalt strax utanför Malmö. Foto: Jan Nordén

Helena Myhré och Torbjörn Jönsson arbetar sedan flera år som sjuksköterskor inom Kriminalvården.
Det breda, omväxlande uppdraget, självständigheten och de mänskliga mötena gör arbetet både meningsfullt och utvecklande, menar de.

Kriminalvården har sjuksköterskemottagningar på sina anstalter och häkten som påminner om mindre vårdcentraler. På mottagningarna finns förutom sjuksköterska även psykiatriker och tillgång till allmänläkare.
– Även om arbetsuppgifterna liknar de vid en vårdcentral, finns också skillnader. Man får inte glömma bort att de klienter vi träffar är intagna och befinner sig i en utsatt situation. Som vårdpersonal behöver man kunna lyssna utan att döma och ha ett empatiskt förhållningssätt, men också kunna sätta gränser, säger Helena Myhré.
Hon blev legitimerad sjuksköterska 1994 och har en lång erfarenhet av arbete inom geriatrik, kirurgi och öppenvård. Sedan 2016 arbetar hon på Tygelsjö kriminalvårdsanstalt strax utanför Malmö.
– Jag visste inte så mycket om Kriminalvården när jag av en slump såg en jobbannons. Jag sökte mest av nyfikenhet och för att pröva på något nytt. Nu har jag arbetat här i fem år och jag trivs verkligen bra.

Vill du jobba som sjuksköterska på Kriminalvården? Klicka här för att läsa mer

Höga säkerhetskrav
Anstalten, som har drygt 100 platser, har säkerhetsklass 3, det vill säga den lägsta säkerhetsklassen.
– Det finns inga direkta rymningshinder. Våra intagna rör sig fritt på anstalten och är endast inlåsta nattetid. Många frågar om jag inte är rädd att arbeta på ett fängelse. Men säkerheten är hög och vi har strikta rutiner. Jag har aldrig känt mig hotad, osäker eller otrygg i arbetet, säger Helena.
Alla som skrivs in på häkte eller anstalt får träffa en sjuksköterska för en hälsobedömning.
– Många har en bakgrund med missbruk och en beroendeproblematik. Uppdraget är brett och jag möter en blandning av klienter med många olika tillstånd och diagnoser. Uppdraget innehåller en hel del psykiatri, en del akutsjukvård och många bedömningar.
– En del av mitt arbete handlar också om att inspirera och väcka intresset för hälsa och egenvård. Man ger mycket av sig själv, men man får också mycket tillbaka.
Helena arbetar alltid tillsammans med en sjuksköterskekollega och har även tillgång till en konsultläkare.
– Vi arbetar också nära andra kollegor som kriminalvårdare och klienthandläggare. Vi är ett sammansvetsat team och har ett öppet arbetsklimat.

Göra skillnad
På häktet i Gävle arbetar hennes kollega Torbjörn Jönsson. Det är ett så kallat restriktionshäkte där de häktade är misstänkta för brottslighet.
I snart 30 år har Torbjörn arbetat som legitimerad sjuksköterska och sedan 2015 inom Kriminalvården.
– Mina tidigare erfarenheter från akut- och ambulanssjukvård kommer till stor nytta i den mottagningsverksamhet jag bedriver här. Jag träffar alla inskrivna för ett ankomstsamtal. Jag gör akuta bedömningar och avgör vilka som behöver remitteras vidare till läkare. Mycket av uppdraget handlar om somatisk och psykiatrisk hälso- och sjukvård, uppföljningar och att administrera läkemedel.
Torbjörn Jönsson ansvarar själv för mottagningen, men har tillgång till specialistteam vid behov. Han kan ibland sakna kollegor, men samtidigt uppskattar han friheten och ansvaret att själv strukturera sitt arbete.
– Jag trivs väldigt bra, och uppskattar mötena med klienterna. Det är en typ av möten som jag känner igen från mitt tidigare arbete, med mycket oro, drogproblematik och psykiatriska diagnoser, många mår dåligt, både psykiskt och fysiskt. Jag gör inga större medicinska utredningar, men jag försöker skapa en helhetsbild för att ge bästa hjälpen.
Både Helena och Torbjörn har gått en fyra veckor lång introduktionsutbildning. Förutom kunskap om Kriminalvårdens uppdrag och organisation ges även undervisning i återfallsförebyggande arbete och säkerhets- och omvårdnadsarbete.
Kriminalvården ger även interna påbyggnadsutbildningar inom områden som krisberedskap och suicidbedömning.
– Jag upplever verkligen att jag gör ett viktigt och meningsfullt arbete. Gillar man att möta människor, få möjlighet att göra skillnad och trivs i en självständig roll, då ska man absolut söka till Kriminalvården, oavsett om man som sjuksköterska har arbetat inom psykiatrin eller akutsjukvården, säger Torbjörn.

Torbjörn Jönsson, sjuksköterska på häktet i Gävle. Foto: Linda Dahlqvist Photography
Torbjörn Jönsson, sjuksköterska på häktet i Gävle. Foto: Linda Dahlqvist Photography

Vill du jobba som sjuksköterska på Kriminalvården? Klicka här för att läsa mer

Kriminalvården

Som sjuksköterska inom Kriminalvården kommer du att bedöma och behandla patienter, med stort eget ansvar. Du ska vara empatisk, kunna sätta gränser och vara en trygg person. Sjuksköterskor inom Kriminalvården arbetar oftast dagtid, måndag till fredag. Kriminalvården erbjuder individuell lönesättning, brett utbildningsutbud, mycket förmånlig ersättning och dito semestervillkor, flexibla arbetstidslösningar och mycket mer.

Läs mer på www.kriminalvarden.se