Presentation
Örebros universitetssjukhus

Utmaningar och omväxling på akuten i Örebro

Publicerad 6 april 2022
Foto: Kicki Nilsson
Annette Östlund axlar bland annat rollen som specialist, ledningssjuksköterska och fackligt förtroendevald på Akutkliniken i Örebro. Saknas på bild gör Sophia Snow. Foto: Kicki Nilsson
Annette Östlund axlar bland annat rollen som specialist, ledningssjuksköterska och fackligt förtroendevald på Akutkliniken i Örebro. Saknas på bild gör Sophia Snow. Foto: Kicki Nilsson

Ena dagen sitter du i luckan, nästa dag kanske du arbetar på barnakuten eller tillhör larmteamet. På Akutkliniken vid Örebros universitetssjukhus är ingen dag den andra lik. Dessutom är den toppmoderna kliniken först i landet med röntgen i traumarummen.

När specialistsjuksköterskan Annette Östlund tycker att något är lite läskigt ser hon till att anta utmaningen.
– Jag vill ofta vara där jag känner mig som osäkrast för att kunna bli bättre på det, säger hon.
Hennes önskan att ständigt utvecklas och förmåga att anta utmaningar har fört henne till Akutkliniken vid Örebros universitetssjukhus. På den dynamiska kliniken finns det gott om både utmaningar och helt fantastiska kollegor.
– Det jag gillar mest med mitt arbete är att det är så omväxlande. Här blir jag heller aldrig fullärd vilket är väldigt roligt. Dessutom har jag fantastiska kollegor. Vi är med om många ovanliga händelser tillsammans och lär verkligen känna varandra. Det blir nästan som en andra familj, säger Annette.
Att kliniken är varm, utmanande och omväxlande är något som även sjuksköterskan Sophia Snow kan skriva under på. Hon fastnade för kliniken under sin praktik.
– Min slutpraktik som jag hade här var givande, utmanande och jätterolig, säger hon och berättar att även om det var lite läskigt att börja på akuten som ny sjuksköterska så visste hon att hon alltid skulle ha ett team med kompetenta kollegor runt sig.

Nu söker vi sjuksköterska till Akutmottagningen, Akutkliniken USÖ. Klicka här för att läsa mer och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Variation och kompetensutveckling
Det som både Sophia och Annette tycker är utmärkande för Akutkliniken i Örebro är bland annat den kunskap som kollegorna besitter.
– Under praktiken mötte jag så många otroligt kompetenta sjuksköterskor som inspirerade och fortfarande inspirerar. Redan då kände jag att dit vill jag också, säger Sophia.
Sjuksköterskorna på kliniken roterar vilket får följden att variationen är stor. Ena dagen kan de ta emot patienter i luckan för att nästa dag arbeta inne på barnakuten. Arbetet inne på akuten leds och fördelas av ledningssjuksköterskan.
Nya sjuksköterskor roterar främst mellan stationerna kirurg, medicin, infektion/neurolog, ortoped och barn för att få en bra grund. Så småningom utökas rotationen till att omfatta även larmteam och triage.
På kliniken finns det dessutom gott om utbildningsmöjligheter. Det nära samarbetet med universitetet gör sig ofta påmint. Akuten har två kvalitetssjuksköterskor som ansvarar för klinikens utbildningar. Utöver det håller bland annat specialistsjuksköterskorna i internutbildningar.

Får en ny roll
Rollen som specialistsjuksköterska har under flera år utvecklats på kliniken.
– Vi i Örebro har kommit ganska långt här. På många ställen går många tillbaka direkt till det de gjorde innan utbildningen. Det gör inte vi utan vi har tagit det ett steg längre, säger Annette och berättar att färdigutbildade specialistsjuksköterskor får en helt ny arbetsbeskrivning.
Klinikens specialistsjuksköterskor, som även har gått internutbildningar, skriver bland annat röntgenremisser, sätter infarter med ultraljud, får utökade läkemedelsdelegeringar och suturerar. Utöver de nya befogenheterna och det utökade ansvaret får specialisterna även ett lönepåslag.
– Den här rollen utvecklas hela tiden. Vi jobbar mycket tillsammans med akutläkarna för att hela tiden hålla oss uppdaterade och utvecklas, säger Annette.
Att rollen som specialistsjuksköterska är så uttalad är något som Sophia tycker är positivt på flera sätt. Även om hon inte känner sig redo för att gå utbildningen ännu så vet hon att möjligheten finns där.
– Dessutom är det en trygghet att vi har specialistgruppen och att den inte bara finns inom läkarsidan. Våra specialister är otroligt duktiga, och att ha dem som kollegor på golvet är fantastiskt, säger hon.

Toppmoderna lokaler
Den senaste tiden har det hänt väldigt mycket på kliniken. Organisationen har ändrats och kliniken har dessutom flyttat in i nya toppmoderna lokaler. I maj öppnar även de nya akutrummen.
Akutkliniken i Örebro är först i landet med att få tillgång till CT-röntgen inne på själva traumarummen. Dess­utom satsas det just nu stort på hela traumaorganisationen.
– För de som vill vara med och påverka framtidens akutsjukvård så finns det just nu världens chans, säger Annette.

Nu söker vi sjuksköterska till Akutmottagningen, Akutkliniken USÖ. Klicka här för att läsa mer och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Region Örebro län – Akutkliniken Örebros universitetssjukhus

Akutkliniken är en av Universitetssjukhuset Örebros största, med nära 250 anställda och omkring 65000 patientbesök per år, med ett varierat patientflöde inklusive pediatrik. Det finns en aktiv grupp specialistsjuksköterskor i akutsjukvård och en plan om fortsatt utbildning av fler.
Arbetet på kliniken präglas av stort engagemang, högt tempo och ett tätt samarbete mellan olika personalkategorier. Som medarbetare är du ofta mitt i händelsernas centrum.
För oss är det viktigt med möjlighet till forskning och utbildning, men vi har även fokus på arbetsmiljö, delaktighet och samarbete.

www.regionorebrolan.se/uso