Presentation
BUP i Västerbotten

Allt är möjligt på BUP i Västerbotten

Publicerad 26 oktober 2022
Foto: Lena Lee
Ellen Uusitalo, sjuksköterska på BUP, och Ylwa Berglund, avdelningschef på slutenvården. Foto: Lena Lee
Ellen Uusitalo, sjuksköterska på BUP, och Ylwa Berglund, avdelningschef på slutenvården. Foto: Lena Lee

På BUP i Västerbotten månar man om att bygga upp en bred arbetsgrupp med olika egenskaper och kompetenser.
– Vi välkomnar kreativa personer, idrottande människor, de som målar och är estetiska… Vi behöver en stor bredd av medarbetare för att möta mångfalden hos patienterna, säger Ylwa Berglund, avdelningschef på slutenvården.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten består av mottagningar i Lycksele, Skellefteå och Umeå, samt en slutenvårdsavdelning i Umeå. Där huserar man i ett helt nytt psykiatrihus och ser möjligheter framför svårigheter.
– Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan göra här. Det hänger ihop med att vi jobbar brett och har hög grundkompetens på vår avdelning. Det är mest kuratorer och sjuksköterskor på dagar, kvällar och helger så man delar på mycket jobb vilket gör att man är ett arbetslag och team på ett mycket tydligare sätt, säger Ylwa Berglund.
Hon är sjuksköterska och numera avdelningschef på slutenvården i BUP Västerbotten. Hon började jobba inom BUP redan 1991.
– Vården har förändrats ganska mycket sedan dess, och sättet vi ser människor på inom psykiatrin. Jag möter en helt kompetent person även om de är 10 eller 17 år gamla och råkar må dåligt. Vår uppgift är inte att bota, utan att lotsa dem att komma vidare i sin problematik. Det är viktigt att ge så mycket självbestämmande som möjligt till patienten och söka samarbete, vad man kan hitta för gemensam plats att utgå ifrån, säger Ylwa Berglund.
Hon betonar att hon fortfarande lär sig nya saker varje dag.
– Människor är ju olika, så vi hjälps åt här kolleger emellan. Vi jobbar också mycket med kompetensutveckling och vidareutveckling; till exempel får alla gå en grundläggande kurs i KBT så att alla ska ha bästa möjliga arbetsverktyg.

Nu söker vi sjuksköterska till Barn- och Ungdomspsykiatrins vårdavdelning i Umeå. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Öppna för alla möjligheter
Ellen Uusitalo har varit sjuksköterska på BUP i två år och stortrivs. Hon vill gärna slå hål på myten om att BUP skulle vara en hårt pressad arbetsplats.
– Jag har under min utbildning och praktik fått se hur det kan fungera på andra avdelningar, och det är stor skillnad mot BUP. Här kan vi ha fullt upp, men jag känner aldrig den stress och press som uppstår på somatiska avdelningar. Det är skönt att arbeta här, säger hon.
Ellen Uusitalo arbetar med mottot att ”allt är möjligt”, något som genomsyrar slutenvården i BUP Västerbotten.
– Jag fick skelettcancer som 6-åring och är enbensamputerad. Jag har blivit nekad jobb på vissa arbetsplatser eftersom man är rädd för något nytt, men här på BUP är man öppen för alla möjligheter, här kan alla få passa in. Jag har alltid tänkt att jag ska banne mig klara saker och ting och aldrig stött på hinder som jag inte kunnat komma runt. Jag vill vara en förebild för barn och ungdomar och förmedla att det kan vara jobbigt i livet men att det går att lösa, säger hon.
Och Ellen Uusitalo känner en stor arbetsglädje på BUP.
– Vi har fått ha vissa patienter hos oss ett längre tag, så då har man fått se utveckling och hur bra det går. Man känner glädjen i att ha kunnat hjälpa någon men också kunnat göra något bra för samhället.

Kompetensutveckling viktigt
Jobbet på BUP handlar om mycket mer än läkemedel.
– Man ska ha ett öppet sinne, för här kan man möta det mesta. Och man ska tycka om att umgås med barn och ungdomar för det är det vi gör här, snarare än att bara dela ut mediciner så har vi samtal med både ungdomar och föräldrar och vi umgås och spelar kort med dem till exempel, säger Ellen Uusitalo.
Därför är verksamheten mån om att kompetensutveckla sina sjuksköterskor.
– Man har alltid möjlighet att läsa till specialistsjuksköterska, det uppmuntrar vi gärna. Själv har jag också en grundläggande psykoterapi, steg 1 KBT, och blev senare chef, så det finns möjlighet i flera olika riktningar. Man kan få ta mer ansvar för patienternas planering och vård och blir mer utvecklad i de olika materialen vi jobbar med, man kan jobba mot den öppna mottagningen någon dag i veckan, man kan göra lite av varje eller välja olika förbättringsområden, säger Ylwa Berglund.
Både hon och Ellen Uusitalo berättar om hur roligt de har på jobbet.
– Även om vi möter mycket svårt så finns det utrymme för skratt. Vi försöker alltid att hitta ljusglimtarna, och vi är ett fantastiskt team, säger Ylwa Berglund.
Hon hoppas på en fortsatt bredd bland nya kollegor och uppmanar de som vill att komma och lära känna avdelningen.
– Var modig och prova! Hos oss kan man göra studiebesök eller auskultera, vi är öppna för de flesta förslag. Hör av dig och hälsa på!

Nu söker vi sjuksköterska till Barn- och Ungdomspsykiatrins vårdavdelning i Umeå. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Barn- och ungdomspsykiatrin – Region Västerbotten

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken är en länsklinik med mottagningsenheter i Umeå, Lycksele och Skellefteå. I länskliniken ingår även BUP vårdavdelning som finns i Umeå, i ett helt nytt psykiatrihus.
På vårdavdelningen arbetar man patientnära i olika tvärpersonella team som bestå av bland annat kuratorer, skötare, psykolog och sjukgymnast.
BUP har nära samarbete med närstående, skola, socialtjänst och andra kliniker inom sjukvården.
Arbetet innebär mycket dialog med patienter och vårdnadshavare – både utifrån manualbaserat, psykopedagogiskt material och i vardagliga stödjande samtal.
Du kommer till en arbetsplats där alla får ta ansvar och ges utrymme att växa. Vi trivs på jobbet och tror på att positiv inställning smittar.

Kontaktuppgifter:
Ylwa Berglund
Avdelningschef
ylwa.berglund@regionvasterbotten.se

Ellen Uusitalo
Sjuksköterska
ellen.uusitalo@regionvasterbotten.se

regionvasterbotten.se