Från chef till sjuksköterska

Bytte till sjuksköterska i medelåldern

Publicerad 26 oktober 2022
Text: Adrianna Pavlica
Svante Larsson byte från produktchef till sjuksköterska i medelåldern.

Svante Larsson bytte en kommersiell värld och bra lön mot ett jobb som sjuksköterska. Ett beslut han fortfarande är väldigt nöjd med, men som bitvis varit tufft.
– Jag sökte efter en tydligare yrkesidentitet, säger han.

Han var i medelåldern och nybliven tvillingpappa när beslutet togs: Svante Larsson lämnade jobbet som produktchef, där han inte längre kände drivet, trots spännande resor, bra lön och stort ansvarstagande. Han gick noga igenom många yrken, och valde att skola om sig till sjuksköterska.
– Jag kände att jag behövde hitta något som jag skulle vilja jobba med i 30 år till. Att bli student igen var tufft ekonomiskt, och min fru var föräldraledig. Jag var väldig motiverad att få ett bra yrkesliv framöver, så jag jobbade extra på helgerna och hela somrarna, säger Svante Larsson.

”När jag skulle byta karriär var det viktigt för mig att få ett ”riktigt” yrke.”

Erfarenheter värdesattes inte
Och trots att hans två yrken ligger långt ifrån varandra har han viss nytta av sin tidigare bana.
– Jag brukade förhandla med människor, och då handlade det hela tiden om att analysera dem: stämde det de sa eller var det taktik? I vården känner jag av patienterna när jag stiger in i ett rum, och här är vi oftast på väg åt samma håll.
Svante Larsson är förvånad över att hans tidigare erfarenheter inte har värdesatts inom vården.
– Det blev lite av en chock för mig när jag tog examen och inte fick någonting för att jag hade yrkeserfarenheter som väldigt mycket handlade om att ha god kommunikationsförmåga, vilket ett patientmöte också kräver. Det var inte värt någonting alls.

Patientmöte skapar drivkraft
Jobb-bytet har också varit en ekonomisk omställning.
– Men jag tycker att det är en okej lön jag har nu, trots att jag tjänade betydligt mer på mitt gamla jobb. Min löneutveckling har krävt att jag bytt arbetsplats med jämna mellanrum, men så borde det inte behöva vara. Jag har också utbildat mig till specialistsköterska. I princip varje patientmöte skapar en drivkraft hos mig, så det är värt det, säger han.
Och Svante Larsson har hittat den yrkesidentitet han sökte.
– När jag skulle byta karriär var det viktigt för mig att få ett ”riktigt” yrke, något handfast som gick att ta på. Som sjuksköterska är man legitimerad enligt regelverk från Socialstyrelsen. När jag var produktchef hade jag visserligen nytta av min ekonomibakgrund, men där hade jag också kunnat vara utbildad i något annat. Jag sökte efter en tydligare yrkesidentitet.
Svante Larsson arbetar idag på en sprututbytesmottagning inom Region Skåne.