Presentation
Akademiska sjukhuset

Flera karriärvägar för sjuksköterska inom kirurgi

Publicerad 26 oktober 2022
Foto: Göran Ekeberg
Ulrika Dovner, Ann-Chatrine Sonesson och Lili Lindner vid verksamhetsområde kirurgi på Akademiska sjukhuset. Foto: Göran Ekeberg
Ulrika Dovner, Ann-Chatrine Sonesson och Lili Lindner vid verksamhetsområde kirurgi på Akademiska sjukhuset. Foto: Göran Ekeberg

På Akademiska sjukhuset görs medvetna satsningar på fortbildning och olika karriärvägar. Inom verksamhetsområde kirurgi jobbar sjuksköterskor som exempelvis endoskopist, stomi- och tarmterapeut samt assistent på angiosal.

Lili Lindner är specialistsjuksköterska i kirurgisk vård. I våras hoppade hon på ett projekt där sjuksköterskor lärs upp för att assistera vid lättare kärlkirurgiska ingrepp på angiosal (hybridoperationssal).
– Vi är två sjuksköterskor under utbildning. Tanken är att vi ska avlasta operationssjuksköterskorna och kunna frigöra resurser för att kunna ta emot fler patienter och minska köerna.
Lili arbetar annars som specialistsjuksköterska på en vårdavdelning, men arbetar även med att handleda kollegor och studenter.
– Att få vidareutveckla verksamheten på operation är både roligt och stimulerande. Jag trivs väldigt bra med möjligheten att växla arbetsuppgifter och få möjlighet att testa nya arbetssätt.

Jobba med oss på Akademiska. Klicka på jobben nedan för mer information och ansök


Bröstsjuksköterska/kontaktsjuksköterska, kirurgmottagningen (Sista ansökningsdag har passerat)

Erfaren sjuksköterska som vill utvecklas? Kom till oss på kirurgen! (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Ständig utveckling
Ulrika Dovner är specialistsjuksköterska på kirurgmottagningen och utbildad endoskopist. Sedan samtliga regioner i Sverige beslutade om att införa allmän screening av tarmcancer är behovet av endoskopister stort. Drygt 6000 personer insjuknar varje år, och ju tidigare den kan upptäckas desto större är chansen till överlevnad.
– Jag fick min endoskopiutbildning betald av arbetsgivaren och trivs med det självständiga uppdraget. Jag får också ständigt lära mig nytt då det händer mycket inom kunskaps- och teknikutveckling på området.
Kollegan Ann-Chatrine Sonesson blev färdig sjuksköterska 1989 och arbetar sedan flera år som stomi- och tarmterapeut.
– Jag har inte ångrat mitt val för en sekund. När jag började fanns inte tarmterapi med i uroterapiutbildningen, men det gör den tack och lov idag. Jag har fått möjlighet att gå stomiterapeututbildningen och andra kurser på arbetstid. Jag känner varje dag att jag gör nytta och kan hjälpa en eftersatt patientgrupp som ofta ramlar mellan stolarna.
Ann-Chatrine driver en egen mottagning inom verksamhetsområde kirurgi och har ett nära samarbete med klinikens kolorektalkirurger.
– Det ger mig massor att kunna hjälpa människor som har olika typer av problem med tarmen. Med olika behandlingsmetoder kan jag hjälpa personer tillbaka till en fungerande vardag. Det är en ynnest.

Akademiska sjukhuset – Verksamhetsområde Kirurgi

Vårt verksamhetsområde består av tre kirurgiska vårdavdelningar, en bröstmottagning, en kirurg- och endoskopimottagning, en kärlmottagning, samt en transplantationsmottagning. Vi bedriver både akut och planerad verksamhet inom områdena bröst- och endokrinkirurgi, esofagus-ventrikelkirurgi, kirurgisk akutvård och trauma, kolorektalkirurgi, kärlkirurgi, lever-pankreaskirurgi och transplantationskirurgi.

akademiska.se/kirurgi