Presentation
BUP i Västerås

Flexibilitet och variation på BUP i Västmanland

Publicerad 26 oktober 2022
Foto: Per Groth
Madelene Adamsson och Caroline Bylund, sjuksköterskor på BUP i Västmanland. Foto: Per Groth
Madelene Adamsson och Caroline Bylund, sjuksköterskor på BUP i Västmanland. Foto: Per Groth

På BUP i Västmanland finns spännande utmaningar för sjuksköterskor, både inom öppenvård och slutenvård.
– Det här jobbet är det roligaste som finns, och man får verkligen använda sin kompetens, säger Madelene Adamsson, sjuksköterska.

Madelene Adamsson har jobbat vid slutenvården på BUP i Västerås i 8 år och stortrivs.
– Som sjuksköterska har man några patienter som man arbetar med och har extra ansvar för, så man kan planera dagarna själv beroende på hur patienterna mår. Det är väldigt fritt och varierande, säger hon.
Tidigare arbetade Madelene Adamsson inom vuxenpsykiatrin, men föredrar BUP.
– Man kan göra skillnad tidigt i barnens liv. En stor del av sjuksköterskans uppgift är att se till att barnet har det stöd det behöver runt sig. Vi tittar också en del på kommunikationen mellan föräldrar och barn; på vår avdelning är de inlagda tillsammans. Inom slutenvården är det många insatser på kort tid, där det är cirka tre vårddygn i snitt och mycket ska hända under den tiden. Det är väldigt roligt och man får använda sin kompetens på många olika sätt.

Vi söker sjuksköterska till Barn- och ungdomspsykiatrins mottagning Sala. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Unik roll
Kollegan Caroline Bylund arbetar på nybesöksenheten BUP Start och har arbetat där sedan januari i år men har arbetat inom BUP i 7 år.
– Vi träffar patienter för prioriterade besök och gör en första kvalificerad bedömning samt har utredningsbesök hos oss. Det är ganska unikt att som sjuksköterska kunna jobba så mycket med diagnostik och utveckla den biten, då oftast psykolog och läkare har hand om det. Här är vi självklart i ett team, men sjuksköterskan har verkligen stor möjlighet att utvecklas inom det området, säger hon.
Det roligaste på enheten tycker hon är när sjuksköterskor träffar både barn och föräldrar under ett längre besök.
– Man får verkligen tid att prata med dem och det är ganska terapeutiskt att sitta så länge och gå igenom allting. Det blir ofta väldigt bra för familjen och det är fint att vara en del av det, säger Caroline Bylund.

Företräder barnen
Både hon och Madelene Adamsson är specialistsjuksköterskor, och på BUP i Västmanland finns det möjlighet att göra sin vidareutbildning med bibehållen lön. Den som vill kan också byta arbete och karriärvägar mellan de olika enheterna.
– Du som kommer hit ska vara nyfiken på människor. Här företräder vi hela tiden barnen och står på deras sida, så det finns stora möjligheter att göra skillnad, säger Madelene Adamsson.

Barn- och ungdomspsykiatrin – Region Västmanland

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland har sitt nav i Västerås. Där finns slutenvård, öppenvård, akutmottagning, ätstörningsenhet och nybesöksenheten BUP Start. Öppenvård finns också i Fagersta, Sala och Köping. BUP tar hand om barn och ungdomar i åldrarna 0–17 år med allvarliga psykiatriska symptom som leder till funktionsnedsättning.

Verksamhetschef:
Tove.Marthin@regionvastmanland.se

regionvastmanland.se