Presentation
Rättspsykiatri Vård Stockholm

Givande patientkontakt i centrum inom rättspsykiatrin

Publicerad 28 mars 2023
Foto: Gonzalo Irigoyen
Malin Källman, Raihana Mosleh och Marija Ognjenovic stortrivs alla hos Rättspsykiatri vård Stockholm. Foto: Gonzalo Irigoyen
Malin Källman, Raihana Mosleh och Marija Ognjenovic stortrivs alla hos Rättspsykiatri vård Stockholm. Foto: Gonzalo Irigoyen

Unika möjligheter till tid med patienterna samt arbetsledning är några av fördelarna med att jobba inom rättspsykiatrin i Region Stockholm.
– Patienterna är ofta här i 3–5 år och man hinner verkligen lära känna dem och se deras förbättring, säger sjuksköterskan Marija Ognjenovic.

Målet med vården inom rättspsykiatrin är att förbättra patientens psykiska hälsa och minimera återfall i allvarliga brott, så att patienten kan återgå till ett fungerande liv i samhället. Marija Ognjenovic har jobbat som både skötare och undersköterska innan hon blev sjuksköterska inom rättspsykiatrin i Region Stockholm.
– Jag har tidigare varit på olika avdelningar, för operation och hjärta och lungor till exempel, och där vårdar man just en specifik del eller sjukdom. Inom rättspsykiatrin har vi möjlighet att se helheten och det var det som lockade mig, här finns tid att faktiskt ägna sig åt människan. Vi har aldrig bråttom på samma sätt som på somatiska avdelningar, säger hon.
Personalen tillbringar många timmar – och år – med patienterna.
– När de kommer hit är de ofta i dåligt skick. Men vi ser personen bakom brottet och hinner bygga upp en allians. Det är givande att se hur mycket bättre de mår när de lämnar oss, säger Marija Ognjenovic.

Jobba hos oss på Rättspsykiatri Vård Stockholm. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att läsa mer om att arbeta med rättspsykiatri hos oss

Ha flera perspektiv
Hon beskriver det som att sjuksköterskor är ”spindeln i nätet” inom rättspsykiatrin och kan ta ett stort ansvar. Till exempel är det sjuksköterskor som riskbedömer patienter varje dag för att se om de kan gå ut på frigång med personal eller inte. Dessutom fungerar sjuksköterskor som arbetsledare och får allt att rulla.
– Det är en bra möjlighet för utveckling. Man lär sig att göra prioriteringar men också att tänka om snabbt när det behövs, så man blir ganska säker på sig själv och tryggare i sina beslut. Vi får också gå utbildningar och kurser som stärker vår kompetens, säger Marija Ognjenovic.
Kollegan Malin Källman har varit sjuksköterska i tolv år, numera med specialistexamen i psykiatri och adjungerad klinisk adjunkt på kliniken, kontakten med sjuksköterskeutbildningarnas lärosäten.
– Det jag slogs av när jag började arbeta inom rättspsykiatrin är att man behöver tänka hela tiden, det är inte alltid det första svaret som dyker upp som man ska gå på. Man behöver ha flera perspektiv i huvudet samtidigt och se helheten, det är väldigt stimulerande. Dessutom skapar vi en framtid tillsammans med patienten och rehabiliterar dem ut i samhället, det är en rolig del av jobbet, säger hon.

Tror på utveckling
Sjuksköterskorna arbetar med patienterna på olika sätt, bland annat genom psykoedukativa insatser, stödsamtal, motiverande samtal och behandlande samtal. Dessutom finns behov av en allmän omvårdnad som sömn och hygien, men också hälsofrämjande insatser som att arbeta med rökning, kost, motion och högt BMI.
– I stort har vi ett samhällsskyddsansvar och det tar vi väldigt allvarligt på. Men vi har också omvårdnadsansvar för en individ som kanske blivit sviken i hela sitt liv i många instanser. Vi behöver vara de som står kvar när de mår sämre på olika sätt, säger Malin Källman.
Hon stortrivs på arbetsplatsen, Rättspsykiatri vård Stockholm, och hyllar arbetsgivaren.
–Under mina tolv år har jag både fått göra karriär och vara fyrabarnsmamma. Kliniken har stött mig i att kunna kombinera det vilket är fantastiskt. De stöder mig och tror på min utveckling, som nu när jag får utrymme att doktorera, berättar Malin Källman.

En lugn arbetsplats
Raihana Mosleh kom till rättspsykiatrin i region Stockholm direkt efter sin sjuksköterskeexamen 2019 och tycker att hon hamnat rätt.
– När man kommer hit lär man sig otroligt mycket om olika diagnoser och problematik. Du kommer snabbt in i hur det fungerar med medicinering och hantering av olika tillstånd, men det är en ständig utveckling för varje patient är unik, säger hon.
För vem passar rättspsykiatrin i region Stockholm?
– Framför allt en person som är intresserad av psykiatri och vill prova något helt annorlunda jämfört med somatisk vård. Det finns en del fördomar om rättspsykiatrin och många tror att det är en farlig arbetsplats, men det stämmer inte. Det är en lugn arbetsplats med bra kolleger, där vi har trevligt på jobbet och tar oss tid att vårda våra patienter. Jag skulle inte vilja jobba någon annanstans, säger Raihana Mosleh.

Jobba hos oss på Rättspsykiatri Vård Stockholm. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att läsa mer om att arbeta med rättspsykiatri hos oss

Rättspsykiatri Vård Stockholm

Rättspsykiatri Vård Stockholm bedriver rättspsykiatrisk vård för patienter från hela i Stockholms län och har cirka 550 medarbetare fördelade på två sektioner. Kliniken har 15 vårdavdelningar och 2 öppenvårdsmottagningar. Verksamheten är utspridd på tre anläggningar och är lokaliserad till Helix, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby.
Målet med vården är att förbättra patientens psykiska hälsa och minimera risken för återfall i allvarliga brott, så att patienten kan återgå till ett fungerande liv i samhället. Tillsammans med patienten planerar vi behandling, samordning och uppföljning av den vård som är nödvändig. Som sjuksköterska har du en ledande och central roll i patienternas rehabilitering. För oss är rätt kompetens viktig varför vi gärna ser att man kompetensutvecklar sig till förmån för våra patienter.

Kom och jobba hos oss! https://www.regionstockholm.se/jobb-1/Lediga-jobb/607903

www.rattspsykiatristockholm.se